AJANKOHTAISTA AJANKOHTAISTA

Takaisin

Pidetään korona kurissa - Sotelaiset tekevät parhaansa

Koronaviruksen aiheuttama poikkeustilanne maassamme on uusi ja tilanne on vakava. Ylä-Savon SOTE kuntayhtymän jokainen työntekijä on sitoutunut tekemään parhaansa, jotta alueemme asukkaat saavat tarpeellisen hoidon tässä tilanteessa.

Olemme jo ryhtyneet poikkeusjärjestelyihin, joilla turvaamme riittävän henkilöstön. Olemme kartoittaneet jäsenkunnissamme olevan terveydenhuollon ammattihenkilöstön, opiskelijat jne. Keskeytämme sellaisia toimintoja, jotka eivät ole välttämättömiä sekä lisäämme palveluaikaa mm. puhelin-, ja etäpalveluihin. Kuntalaisemme ovat ottaneet mm. chat-verkkopalvelun käyttöön todella hienosti.  Yli 70-vuotiailla järjestetään oma neuvontapalvelu. Lisäksi kartoitamme kaikki yli 70 vuotiaat, jotka eivät ole vielä palvelujen piirissä ja selvitämme mahdollisen avun ja tuen tarpeen.  Tämä on maan hallituksen linjaus ja toimimme sen mukaan.

Haluaisin painottaa, että emme millään tavalla aliarvioi yli 70-vuotiaiden ikäryhmää. Useat ikääntyvät pärjäävät todella hienosti omatoimisesti ja ovat hyvässä fyysisessä kunnossa.  Maan hallitus on edellyttänyt tukitoimia tähän ikäryhmään, koska ikä on yksi keskeinen riskitekijä siihen, että koronavirus voi heikentää merkittävästi terveyttä. Meidän kaikkien tehtävä on suojella erityisesti riskiryhmiin kuuluvia.


Pysytään nyt hieman etäämmällä kaverista ja pestään käsiä

Tehokkain tapa estää leviämistä on välttää sosiaalisia kontakteja ja huolehtia käsihygieniasta.  Maan hallitus on edellyttänyt monia toimenpiteitä poikkeuslailla. Jos me emme niitä noudata, on seuraavaksi edessä liikkumisen rajoittaminen. Nyt meillä on vielä hyvä tilanne, kun saamme liikkua ulkona vapaasti, kunhan emme kokoonnu kaveriporukalla vaikkapa kahville. Tämä koskee kaikenikäisiä.

Olen aika hämmästynyt, miten välinpitämättömiä osa ihmisistä on.  Joku kerskuu kahvilassa juuri tulleensa epidemia-alueelta, kun hänen kaikkien suositusten mukaan pitäisi pysyä kotona karanteenin kaltaisissa oloissa 2 viikkoa palattuaan kotimaahan. Täysin vastuutonta toimintaa. On muistettava, että jokainen on vastuussa paitsi itsestä, myös kaikista muista. Kenenkään ei pidä ottaa riskiä toiseen ihmiseen tartuttamisesta.   Kenenkään ei pitäisi nyt lähteä joukkotapahtumiin, kauppakeskuksiin ämpäreiden perässä eikä pohjoisen hiihtokeskuksiin, jotka ovat todella merkittävä riski taudin leviämiselle ja levittämiselle.


Toisesta välittäminen on tässä tilanteessa myös hieman kauempana pysymistä

Sosiaalisessa mediassa kiertää monenlaista aiheeseen liittyvää. Yksi niistä kiinnitti huomiota ”sinua pyydetään vain siirtymään kotisohvalle, pystyt siihen”. Tilanne Suomessakin on ollut sota-aikaan paljon vakavampi, silloin on tullut toisenlaisia kehotuksia. Nyt meitä pyydetään kantamaan vastuu toisistamme vielä aika kevein keinoin verrattuna historiaan. Emmekö muka pystyisi siihen?

Kaikella edellä kerrotulla on vaikutusta siihen, miten SOTE:n henkilökunta pystyy huolehtimaan sairaista sekä hoidon ja hoivan tarpeessa olevista. Tämä kevät tulee olemaan erilainen ja jää kaikkien mieliin. Yhteiskunnan toipuminen vie myös oman aikansa, mutta vain ja ainoastaan yhteistuumin me tästä selviämme. Puhelin on keksitty ja monta muuta yhteydenpitotapaa. Kysytään naapurilta, tarvitseeko hän apua ja viedään vaikka kauppakassi sovitusti oven taakse. Kaikki voimme tehdä jotain toistemme hyväksi.


Iisalmi 20.3.2020

Leila Pekkanen
toimitusjohtaja, Ylä-Savon SOTE kuntayhtymä