AJANKOHTAISTA AJANKOHTAISTA

Takaisin

Totta vai tarua punkeista

TOTTA VAI TARUA PUNKEISTA

Voit tutustua punkin elämään oheisesta videosta:

https://dreambroker.com/channel/53tqw59c/rsenffho

 

Puutiaisiin eli punkkeihin sekä niiden levittämiin tauteihin liittyy monia myyttejä ja vanhan kansan uskomuksia. Kansallisrunoilijamme Aleksis Kiven uskotaan kuolleen hoitamattoman borrelioosin seurauksena. Tutustu väittämiin ja lisää punkkitietouttasi.

 

PUNKKIVAARA VAANII LEPIKOSSA :TARUA/TOTTA 
Puutiainen viihtyy aluskasvillisuudessa sekä maaperässä. Lehdot ovat parhaita puutiaispaikkoja. Otollisia ovat myös kosteat rantaniityt ja kangasmetsät eli mm. mustikan suosimat alueet. Turun yliopiston Seilin saarella tekemien tutkimusten mukaan punkki viihtyi yllättäen parhaiten havumetsässä.

Yleisen harhaluulon vastaisesti punkki ei myöskään pudottaudu puusta pahaa-aavistamattoman ohikulkijan niskaan vaan nousee ruohonkortta pitkin maaperästä apajille, ja tarttuu eturaajoillaan kortta viistävään ohikulkijaan noin 20 cm korkeudelta.

PUNKIT LIIKKUVAT VAIN KESÄLLÄ: TARUA 
Kalenteria parempi väline punkkien seuraamiseen on lämpömittari. Borrelioosin ja TBE:n esiintymistä tarkastellessa käy kuitenkin ilmi, että niiden esiintymishuippu on elokuussa. Siitä huolimatta punkit voivat aktivoitua jopa maalis−huhtikuussa, jos lämpötila nousee päivällä yli viiden asteen. Käytännössä punkkeihin voi törmätä lumettomana aikana.

PUNKKI KANNATTAA POISTAA LAITTAMALLA SEN PÄÄLLE VOITA TAI KYNSILAKKAA : TARUA 
Rasva tukehduttaa puutiaisen ja voi saada sen ”oksentamaan” eli tyhjentämään sisältönsä ihoon, mikä voi lisätä borrelioositartunnan vaaraa. Punkki poistetaan punkkipihdeillä tai kapeakärkisillä pinseteillä. Puutiaisen päähän tartutaan napakalla otteella ja vedetään sen jälkeen tasaisesti ihosta pois päin, ei pyörittäen.

ANNA PUNKIN IMEÄ LOPPUUN ENNEN KUIN IRROTAT SEN: TARUA 
Puutiaisen ruokailu kestää tyypillisesti reilun viikon, joskus jopa pidempään. Ei kannata jäädä odottamaan ruokailun päättymistä: mitä pidempään puutiainen on kiinnittyneenä ihoon, sitä todennäköisemmin se ehtii tartuttaa borrelioosin. Ensimmäisen vuorokauden ajan borrelioositartunnan riski on hyvin pieni. Sen sijaan puutiaisaivokuume (TBE) tarttuu jopa minuuteissa.

PUUTIAISENPUREMAAN TARVITSEE AINA OTTAA ANTIBIOOTTIKUURI: TARUA
Vain osa punkeista kantaa borreliaa, ja vain osa bakteeria kantavista puutiaisista siirtää sen ihmisen iholle. Pääsääntöisesti suositus on, että puutiaisenpuremaa hoidetaan, jos siitä tulee oireita. Oireeton purema ei vaadi toimenpiteitä. Keskustele asiasta lääkärin kanssa.

PUNKKI VOI TULLA KOTIIN ELÄIMEN TURKISSA JA SIIRTYÄ IHMISEEN: TOTTA
Koirat ja kissat keräävät herkästi punkkeja heinikoista ja pusikoista. Kiinnittymätön puutiainen vaeltelee helposti vielä pitkään ja saattaa siirtyä esimerkiksi petivaatteisiin ja siitä edelleen ihmiseen. Jos puutiainen on jo kiinnittynyt eläimeen, on epätodennäköistä, että se irrottautuu ja siirtyy ihmiseen.

 

 

5 FAKTAA PUNKIN LEVITTÄMISTÄ TAUDEISTA

 • Puutiaisaivotulehdusta eli TBE:tä (Tick Borne Encephalitis eli Kumlingen tautia) vastaan voi suojautua rokotteella

 • Vakavia neurologisia oireita aiheuttavaan puutiaisaivotulehdukseen ei ole olemassa parantavaa hoitoa

 • Yleisemmin esiintyvää borrelioosia (Lymen tautia) ei voi ennaltaehkäistä rokotteella

 • Borrelioosia sen sijaan voidaan hoitaa antibiooteilla

 • Jo yksi punkin purema voi tartuttaa puutiaisaivotulehduksen tai borrelioosin

  5 FAKTAA: MITEN VÄLTTYÄ PUNKIN LEVITTÄMILTÄ TAUDEILTA?

 • Tarkista iho päivittäin, jos oleskelet riskialueella. Punkki tarttuu lapsilla usein ylävartaloon. Tutki myös päänahka ja korvantaustat.

 • Suojaudu puutiaisaivotulehdusta vastaan rokottautumalla

 • Pukeudu vaaleisiin, pitkähihaisiin ja pitkälahkeisiin vaatteisiin liikkuessasi riskialueilla ulkona luonnossa 

 • Muista, että punkit ovat aktiivisia myös syksyllä

 • Tarkista matkalle lähtiessäsi, kuuluko kohde TBE-riskialueisiin

  5 FAKTAA: MITÄ TEHDÄ, JOS HUOMAA PUNKIN PURAISSEEN?

 • Poista punkki ihosta mahdollisimman pian kapeakärkisillä pinseteillä tai punkkipihdeillä. Tartu punkin puruosiin niin läheltä ihoa kuin mahdollista. Vedä suoraan ihosta poispäin, älä pyöritä. 

 • Älä purista punkkia tai peitä sitä rasvalla

 • Puhdista haavakohta desinfiointiaineella tai vedellä ja saippualla.

 • Jos et saa poistetuksi punkkia kokonaisena, odota muutama päivä, jolloin punkin jäänteet on helppo poistaa pinseteillä tai puhtaalla neulalla. 

 • Tarkkaile ihoa, johon punkki on pureutunut. Jos ihoon kehittyy 1–4 viikon kuluttua punoittava alue, jonka läpimitta on yli 5 senttiä, tai jos sinulle tulee kuumetta, päänsärkyä tai muita oireita, ota yhteys lääkäriin.

  5 FAKTAA: PUNKIN ELÄMÄSTÄ

 • Punkki eli puutiainen on hämähäkkieläimiin kuuluva pieni niveljalkainen, joka aikuisena on 3–4 millimetrin kokoinen.

 • Punkki viihtyy parhaiten metsäisillä ja kosteilla alueilla – esimerkiksi havu- ja lehtimetsässä, jossa on tiheä aluskasvillisuus. Punkin elinikä on 2–4 vuotta. 

 • Elääkseen punkki tarvitsee yhden veriaterian vuodessa.

 • Puutiainen ei osaa lentää eikä hypätä. Se odottaa sopivaa isäntäeläintä aluskasvillisuudessa ja tarttuu etujaloillaan uhrinsa karvaan.

 • Punkkikausi alkaa Suomessa yleensä huhti-toukokuussa ja kestää loka-marraskuuhun asti.