Diabetes

Diabetes on yksi sana, mutta diabeteksessa on monta sairaustyyppiä.

Tyypin 1 Diabetes

Tyypin 1 diabeteksen oireet ilmenevät nopeasti ja yleensä alle 40-vuotiaana. Oireina on lisääntynyt virtsaneritys, jano, laihtuminen ja väsymys. Alttius sairastua periytyy, mutta todennäköisyys on hyvin pieni. Suomessa lasten diabetes on yleisempi kuin missään muualla maailmassa. Tyypin 1 diabetes on myös aikuisten sairaus. Tyypin 1 diabeetikoita on Suomessa noin 40 000.

Lue lisää Tyypin 1 diabeteksen hoidosta

Tyypin 2 Diabetes

Tyypin 2 diabetes on usein piilevä, kehittyy hitaasti vuosien kuluessa ja löytyy usein sattumalta tai valtimosairauden puhjettua. Tyypin 2 diabetes syntyy geenien ja ympäristötekijöiden vaikutuksena ja on yleensä yli 40-vuotiaiden sairaus. Oireina on väsymystä (erityisesti ruoan jälkeen), jalkasärkyä, lihaskouristeluita ja uupumusta, johon unikaan ei auta. Hoitona on painonhallinta liikunnan ja terveellisen ruokavalion avulla. Tarvittaessa hoitona on myös lääkehoito ja insuliinipistokset.

Tyypin 2 diabeetikoita on Suomessa tiedossa noin 250 000. Lisäksi noin 200 000 sairastaa diabetesta tietämättään.

Lue lisää tyypin 2 diabeteksen hoidosta

Lue lisää:

Raskausdiabetes

Raskausdiabetes on raskauden aikana ensimmäistä kertaa ilmenevä sokeriaineenvaihdunnan häiriö. Yleensä se paranee synnytyksen jälkeen. Raskausdiabetekselle altistavat monet tekijät: ikä, ylipaino ja aiempi raskausdiabetes. Raskausdiabetes altistaa äidin myöhemmin diabetekselle. Riskiä voi pienentää liikkumalla ja syömällä terveellisesti. Tehokkain raskausdiabeteksen ehkäisy on pyrkiä normaalipainoon jo ennen raskautta.

Suomessa noin joka kymmenes odottava äiti saa raskausdiabeteksen ja puolella raskaana olevista naisista on raskausdiabeteksen riskitekijöitä.
 

Etsitkö Ylä-Savon SOTE kuntayhtymän diabetesvastaanottopalveluita?