Isyyden vahvistaminen

Avioliiton ulkopuolella syntyneen lapsen isyys on vahvistettava tunnustamalla maistraatissa tai kanneteitse tuomioistuimessa. Isyyden vahvistamiseen liittyvistä toimenpiteistä huolehtivat Ylä-Savon SOTE kuntayhtymän lastenvalvojat.

Isyyden vahvistamista edeltää isyyden selvittäminen, jonka tarkoituksena on hankkia tarvittava näyttö miehen biologisesta isyydestä. Isyyden tunnustaminen ja tunnustuksen vahvistaminen luovat isän ja lapsen välille oikeudellisen siteen, mikä tarkoittaa sitä, että lapsella on oikeus elatukseen isältään 18-vuoden ikään saakka sekä sen, että molemmilla on perimisoikeus toisiinsa.

Maistraatti lähettää lapsen kotikunnan sosiaalitoimistoon ilmoituksen lapsen syntymästä. Alueen lastenvalvoja lähettää lapsen äidille kutsun tulla kuultavaksi isyydenselvitysasiassa. Äiti voi myös soittaa lastenvalvojalle itse ja varata ajan isyydenselvitykseen.

Lapsen äidillä on oikeus kieltäytyä isyyden selvittämisestä. Lastenvalvoja ei voi vastoin äidin tahtoa jatkaa isyyden selvittämistä paitsi silloin, kun mies on tunnustanut isyytensä.

Vanhempien asuessa erillään lastenvalvoja voi isyydenselvittämisen yhteydessä vahvistaa elatussopimuksen lapselle.

Yhteystiedot Yhteystiedot

Iisalmi (vanhempi,
joka syntynyt 1. - 25. pv)

Lastenvalvoja/
sosiaalityöntekijä
Tiina Jauhiainen
puh. 040 830 4375
Puhelintunti ma-pe klo 12 - 13

Kiuruvesi
Sonkajärvi
Vieremä
Iisalmi (vanhempi,
joka syntynyt 26. - 31. pv)

Lastenvalvoja/
sosiaalityöntekijä
Pirkko Pensas
puh. 040 830 4358
Puhelintunti ma-pe klo 12 - 13