Päivystys ja ensiapu

Päivystys ja kiireellinen hoito Iisalmen sairaalan päivystyksessä, Riistakatu 23, Iisalmi, puh. (017) 272 2346.

Jos sinulla tai läheiselläsi on rintakipua, äkillistä hengenahdistusta, murtuma, vuotava haava, trauma, tuore neurologinen eli hermostollinen ongelma,soita ambulanssi yleisestä hätänumerosta 112 tai hakeudu Iisalmen sairaalan päivystykseen, Riistakatu 23, Iisalmi.

Päivystyshoito tarkoittaa äkillisen sairastumisen, vamman tai kroonisen sairauden vaikeutumisen edellyttämää välitöntä, yleensä alle vuorokauden kuluessa tapahtuvaa, arviointia ja hoitoa. Kyse on sellaisesta tilanteesta, jossa hoitoa ei voida siirtää seuraavaan päivään.

Päivystyksellisellä hoidon tarpeen arvioinnilla tarkoitetaan tilannetta, jossa arvioidaan tarvitaanko äkillisen terveysongelman selvittämiseksi kiireellisiä tutkimuksia ja hoitoa terveydenhuollossa. 

Hoidon tarpeen arviointiin osallistuvat kaikki hoitoketjuun kuuluvat alkaen potilaasta ja hänen läheisistään jatkuen niihin terveydenhuollon ammattilaisiin ja hätäkeskuspäivystäjiin, joihin potilas ottaa yhteyttä.

Päivystyksessä ei uusita reseptejä. Sairauspoissaolotodistuksen hakeminen/jatkaminen ilman muuta kiireellista lääkärin hoidon tarvetta keskitetään työterveyshuoltoon tai terveyskeskuksiin.

Puhelinneuvonta ja hoidon tarpeen arviointi

Kun tilanne ei uhkaa henkeä, mutta terveysongelmasi on päivystyksellinen, ota yhteyttä ympärivuorokautiseen puhelinneuvontaan, puh. (017) 272 2346.

Puhelinneuvonnan sairaanhoitaja tekee hoidon tarpeen arvioinnin, neuvoo ja ohjeistaa sinua. Tarvittaessa hän ohjaa sinut terveyskeskuksen hoitajan vastaanotolle, terveyskeskuksen Enska-vastaanotolle tai Iisalmen sairaalan päivystykseen.

Jos puhelinnumero on varattu, kuuntele puhelinvastaajan viesti loppuun. Tällöin numerosi tallentuu puhelinpalveluohjelmaan ja hoitaja soittaa sinulle takaisin mahdollisimman pian. Sinulla on myös mahdollisuus jäädä odottamaan linjalle, kunnes soittoosi vastataan. Jos sinulla on salainen puhelinnumero, jätä vastaajaan puhelinnumerosi, hoitaja soittaa sinulle takaisin.

Enska (Ensikäynti ajanvarauksetta) 

Jos tarvitset kuluvan päivän aikana hoitoa, hakeudu Enska-vastaanotolle (ensikäynti ajanvarauksetta), joka toimii Iisalmen, Kiuruveden ja Sonkajärven terveyskeskuksissa.

Poikkeus toiminnassa Korona (COVID 19) aikana:

Alueen kaikkien hengitystieinfektiopotilaiden vastaanotto on Iisalmen terveyskeskuksen
Enskassa. Muilla oireilla olevat potilaat vastaanotetaan eri tiloissa. 

Ole ennen vastaanotolle hakeutumista yhteydessä sairaanhoitajaan puhelimitse tai CHAT -palvelun kautta, puh. 017 272 4222. Sairaanhoitaja tekee hoidontarpeen arvion perusteella ajanvarauksen.


Enskat toimivat toistaiseksi Kiuruvedellä ja Sonkajärvellä ajanvarauksella.


• Hengitystieoireista kärsivä potilas tulee vastaanotolle terveyskeskuksen Riistakadun puoleisesta ovesta. Kaikki vastaanotolle tulevat käyttävät hengityssuojainta, jonka saa aulasta.
• Muut Enska potilaat tulevat vastaanotolle terveyskeskuksen pääoven kautta Meijerikadulta.
• Enska on avoinna arkisin klo 8-16 ja viikonloppuisin klo 9-17. Hengitystieinfektiopotilaiden Enska on avoinna joka päivä, käynti Riistakadun puolelta. Sunnuntaina Enska on avoinna vain hengitystieinfektiopotilaille.

 

Enskat toimivat korona pandemian aikana ajanvarauksella ja ovat avoinna:

  • Iisalmi ma-pe klo 8-16 (Meijerikatu 2, Iisalmi), 
    la-su klo 9-17,  (sisäänkäynti viikonloppuisin Riistakadun puoleisesta ulko-ovesta), juhlapyhinä suljettu
  • Kiuruvesi arkisin klo 8-16  (Nivankatu 31, Kiuruvesi)
  • Sonkajärvi arkisin klo 8.30-10.30 (Taivallahdentie 4, Sonkajärvi)
  • Vieremällä vastaanottotoimintaa on arkisin 8-15, soita ja kysy vapaita aikoja puh. (017) 272 8471.

Kiireetön hoito

Kiireettömällä hoidolla tarkoitetaan esim. pitkäaikaisia vaivoja, joissa ajanvarausvastaanotoille odottaminen ei vaaranna terveyttä. Kiireetöntä hoitoa ovat mm. hoitoon liittyvät toistuvat käynnit, ennalta suunnitellut/tiedetyt kontrollit, ompeleiden poistot sekä erilaiset terveydenhuollon lausunnot/todistukset.

Kun asiasi koskee kiireetöntä hoitoa, ota yhteyttä terveyskeskuksen ajanvaraukseen tai sairaanhoitajaan.

Etsitkö ulkokuntalaisena tietoa dialyysihoitopalveluistamme? 
Tarvitsetko tietoa ja ohjeita omahoitoon?
Etsitkö tietoa mielenterveys- ja päihdepalveluistamme?

 

Yhteystiedot Yhteystiedot

Hätänumero/ambulanssi 112

Myrkytystietokeskus
puh. (09) 471 977 tai
(09) 4711 (vaihde)

Päivystys, puhelinneuvonta ja hoidon tarpeen arviointi
Iisalmi, 24 h, puh. (017) 272 2346
Iisalmen sairaala, Riistakatu 23, 74120 Iisalmi

Vastaanotto Enska