Muisti

Muisti on tapahtumasarja, jossa paalutetaan mieleen aiemmin opittuja ja koettuja asioita sekä opitaan uutta. Kun muisti toimii, uusi tieto tallentuu aivoihimme ja on palautettavissa myöhemmin käyttöömme. Muistaminen edellyttää mieleen painamista, mielessä säilymistä ja mieleen palauttamista. Masennus, suru, stressi, runsas alkoholin käyttö, huono ruokavalio, eräät sairaudet ja lääkkeet vaikuttavat ihmisen kykyyn muistaa asioita tai oppia uutta ja painaa mieleen uutta. Asioiden mieleen painaminen ja palauttaminen edellyttävät muistettavien asioiden aktiivista käsittelemistä.

Monipuolinen ravinto, liikunta, sosiaalinen kanssakäyminen ja aivojen aktivoiminen on hyväksi muistille. Haasteellisilla tehtävillä voidaan kehittää muistia ja lisätä myös vastustuskykyä muistisairauksien aiheuttamiin muutoksiin.

Muistista kannattaa pitää huolta

Monipuolinen ravinto, liikunta, sosiaalinen kanssakäyminen ja aivojen aktivoiminen ovat hyväksi muistille. Sopivan haasteellisilla tehtävillä on mahdollista kehittää muistia ja lisätä vastustuskykyä muistisairauksien aiheuttamiin muutoksiin.

Aktivoi aivojasi

  • Opettele puhelinnumeroita ja nimiä ulkoa.
  • Paina kauppalista mieleesi mikäli ostettavana on alle kymmenen tuotetta. Ota paperinen lista mukaan vain tarkistusta varten.
  • Lue lehtien lisäksi kirjoja ja muita juonellisia tarinoita. Muistele iltapäivällä, mitä luit aamun lehdestä.
  • Tee sopivan haasteellisia päättelytehtäviä ja sanaristikoita, osallistu tietokilpailuihin ja pelaa erilaisia pelejä.
  • Opettele uusia asioita, yhdistä uusia aiemmin opittuun.
  • Luokittele ja järjestä muistettavat asiat tietyllä logiikalla, esimerkiksi vuosiluvut aikajärjestykseen tai jako kahteen leiriin.
  • Käytä mielikuvia muistin apuna. Liitä tunne muistettavaan asiaan.
  • Keskity, vältä kiirettä ja stressiä.

Ylä-Savon SOTE kuntayhtymän muistihoitaja

Iisalmen terveyskeskuksen muistipoliklinikalla tehdään muistitestejä, muistidiagnostiikkaa (yli 65-vuotialle), hoidon aloituksia ja hoidonseurantaa. Muistipoliklinikalla työskentelee muistihoitaja-geriatri -työpari. Oman paikkakunnan muistihoitajaan voit ottaa yhteyttä, jos olet huolissasi omasta tai läheisesi muistista.

Etsitkö Ylä-Savon SOTE kuntayhtymän muistihoitajaa?

Hyvä tietää

Muistiliitto on muistisairaiden ihmisten ja heidän läheistensä kansanterveys-, potilas- ja edunvalvontajärjestö. Muistiliiton sivuilta löydät tietoa muistiin liittyvistä asioista, muistisairauksista ja liiton toiminnasta.

Pohjois-Savon Muisti ry on koko Pohjois-Savon alueella toimiva muistisairaiden ja heidän läheisten potilas- ja omaisjärjestö. Pohjois-Savon Muisti ry:n sivulta löydät tietoa yhdistyksen toiminnasta ja erilaisista tapahtumista.

Lue lisää:

 

 

 

 

Etsitkö Ylä-Savon SOTE kuntayhtymän muistihoitajaa?

Yhteystiedot Yhteystiedot

Muistihoitajat:
Iisalmi
Iisalmen terveyskeskus, Meijerikatu 2, 74120 Iisalmi
puh. 0400 922719
soittoaika ma - to klo 8-9
Kiuruvesi
Kiuruveden terveyskeskus, Nivankatu 3, 74700 Kiuruvesi
puh. 040 712 1152
yhteydenotot tiistaisin ja keskiviikkoisin
Sonkajärvi
Sonkajärven terveyskeskus, Taivallahdentie 4, 74300 Sonkajärvi
puh. 040 5267996
Vieremä
Vieremän terveyskeskus, Ponssentie 11, 74200 Vieremä
puh. 040 6314218
soittoaika ma ja to klo 8 - 9
Muistikoordinaattori
puh. 040 7126989,
soittoaika arkisin klo  8 - 8.45

Linkkejä Linkkejä

Muistihäiriöt 
Muistisairaudet 
Muistisairaan tukeminen -ohjeita muistisairaan läheisille