Päivystys

Päivystys ja ensiapu

Kun tilanne uhkaa henkeä, soita yleiseen hätänumeroon 112.

Päivystys ja kiireellinen hoito päivystyksessä, (Iisalmen sairaala), Riistakatu 23, Iisalmi.

Jos sinulla tai läheiselläsi on rintakipua, äkillistä hengenahdistusta, murtuma, vuotava haava, trauma, tuore neurologinen eli hermostollinen ongelma,soita ambulanssi yleisestä hätänumerosta 112 tai hakeudu Iisalmen sairaalan päivystykseen, Riistakatu 23, Iisalmi.

Päivystyshoito tarkoittaa äkillisen sairastumisen, vamman tai kroonisen sairauden vaikeutumisen edellyttämää välitöntä, yleensä alle vuorokauden kuluessa tapahtuvaa, arviointia ja hoitoa. Kyse on sellaisesta tilanteesta, jossa hoitoa ei voida siirtää seuraavaan päivään.

Päivystyksellisellä hoidon tarpeen arvioinnilla tarkoitetaan tilannetta, jossa arvioidaan tarvitaanko äkillisen terveysongelman selvittämiseksi kiireellisiä tutkimuksia ja hoitoa terveydenhuollossa. 

Hoidon tarpeen arviointiin osallistuvat kaikki hoitoketjuun kuuluvat alkaen potilaasta ja hänen läheisistään jatkuen niihin terveydenhuollon ammattilaisiin ja hätäkeskuspäivystäjiin, joihin potilas ottaa yhteyttä.

Päivystyksessä ei uusita reseptejä. Sairauspoissaolotodistuksen hakeminen/jatkaminen ilman muuta kiireellista lääkärin hoidon tarvetta keskitetään työterveyshuoltoon tai terveyskeskuksiin.

Puhelinneuvonta ja hoidon tarpeen arviointi

Kun tilanne ei uhkaa henkeä, mutta terveysongelmasi on päivystyksellinen, ota yhteyttä ympärivuorokautiseen puhelinneuvontaan, puh. (017) 272 2346.

Puhelinneuvonnan sairaanhoitaja tekee hoidon tarpeen arvioinnin, neuvoo ja ohjeistaa sinua. Tarvittaessa hän ohjaa sinut terveyskeskuksen hoitajan vastaanotolle, terveyskeskuksen Enska-vastaanotolle tai Iisalmen sairaalan päivystykseen.

Jos puhelinnumero on varattu, kuuntele puhelinvastaajan viesti loppuun. Tällöin numerosi tallentuu puhelinpalveluohjelmaan ja hoitaja soittaa sinulle takaisin mahdollisimman pian. Sinulla on myös mahdollisuus jäädä odottamaan linjalle, kunnes soittoosi vastataan. Jos sinulla on salainen puhelinnumero, jätä vastaajaan puhelinnumerosi, hoitaja soittaa sinulle takaisin.

 

Kun sairastut äkillisesti, toimi näin: 

• työssäkäyvä; selvitä voitko olla poissa työstä omalla ilmoituksella/esimiehesi luvalla.  Tarvittaessa ota yhteyttä omaan työterveyshuoltoosi.
• kun tarvitset kiireellistä hoitoa (ei päivystyshoitoa) kuluvana päivänä, hakeudu Enskaan (ensikäynti ajanvarauksetta)
• kun tarvitset päivystyksellistä hoitoa, soita puhelinneuvontaan puh. (017) 272 2346 tai
 hakeudu päivystykseen, (Iisalmen sairaala), Riistakatu 23, Iisalmi
• kun tilanne uhkaa henkeä, soita ambulanssi yleisestä hätänumerosta 112.

Yhteystiedot Yhteystiedot

Hätänumero/ambulanssi 112

Myrkytystietokeskus
puh. (09) 471 977 tai
(09) 4711 (vaihde)

Päivystys, puhelinneuvonta ja hoidon tarpeen arviointi
Iisalmi, 24 h, puh. (017) 272 2346
Iisalmen sairaala, Riistakatu 23, 74120 Iisalmi

Vastaanotto Enska

Etsitkö näitä? Etsitkö näitä?

 

Hoito-ohjeita aikuisille ja lapsipotilaiden hoitoon (flunssa, korvatulehdus, ripuli, oksentelu, silmätulehdus, vatsakipu lapsella... )
Omahoitoa ja hyvinvointia -ohjeita