Palvelut koronapandemian aikana

Ylä-Savon SOTE kuntayhtymän toimintoihin on tullut muutoksia koronapandemian takia. Toimintojen supistamisen tai keskeytymisen tavoitteena on asiakkaidemme ja työntekijöidemme suojaaminen ja tartuntojen leviämisen estäminen.

Olemme lisänneet sähköistä asiakaspalvelua ja laajennamme palveluaikoja. Monissa palveluissa pyrimme hoitamaan palvelut pääsääntöisesti puhelin-, eChat- ja video- eli etäpalveluina. Yli 70-vuotiaiden asiakkaiden palvelut hoidetaan pääsääntöisesti puhelin- tai etäpalveluna.

  

   KYSY CHATISSA!

   Chat-palvelumme on avoinna joka päivä kello 818.

   Valitse chat-palvelun keskustelukanava ja aloita keskustelu:

  • Terveyspalvelut, joka päivä kello 818
  • Suun terveydenhuolto, arkisin kello 814
  • Ikäihmisten asiakasneuvonta OHJURI, arkisin kello 817
  • Päihde- ja mielenterveyspalvelut (13-30 -vuotiaille), arkisin kello 1215
  • Perheiden ja nuorten palvelut, arkisin kello 915
  • Neuvola/kouluterveydenhoidon palvelut, ma-to kello 1215

 

 

Valtakunnallinen puhelinneuvonta numerossa 0295 535 535 tarjoaa yleistä tietoa koronaviruksesta.

Puhelinneuvonta on auki arkipäivisin klo 8–21 ja lauantaisin klo 9–15. Puhelinneuvonnasta ei saa terveysneuvontaa eikä ohjausta päivystyksellisissä akuuteissa oireissa.

 

 

 

Huolettaako koronavirustilanne?

Ylä-Savon SOTE kuntayhtymän Mielenterveys- ja päihdepalvelut Akuuttityöryhmän ohjanta- ja neuvontapuhelin 24/7 palvelee
numerossa 040 761 4400

 

Kiireettömien vastaanottoaikojen peruuttaminen

Pyydämme erityisesti riskiryhmiin kuuluvia asiakkaitamme perumaan/siirtämään varatun KIIREETTÖMÄN vastaanottoajan soittamalla

- ajanvarausvastaanottopalvelut, puh. (017) 272 4222
- suun terveydenhuoltopalvelut, puh. (017) 272 4400
- kuntoutuspalvelut, puh. 040 0144 508
- erikoislääkärien vastaanottopalvelut, puh. 040 489 4240
- toimenpideyksikköpalvelut, puh. 040 489 4778
- silmätautien vastaanottopalvelut, puh. 040 489 4770 (arkisin klo 8
9 ja 1314) tai
- ottamalla yhteyttä Chat –palveluun, avoinna joka päivä klo 8
18. KYSY CHAT-PALVELUSTA, voiko vastaanottokäynnin korvata käyttämällä etävastaanottopalvelua.

Riskiryhmiin kuuluvia ovat esimerkiksi henkilöt, joilla on

 - sydänsairaus
 - krooninen keuhkosairaus
 - diabetes
 - krooninen maksan tai munuaisen vajaatoiminta
 - vastustuskykyä heikentävä tauti tai vastustuskykyä heikentävä lääkehoito
 - sairaalloinen ylipaino.

Myös ei-riskiryhmiin kuuluvia asiakkaita pyydetään arvioimaan palvelutarpeidensa kiireellisyyttä ja mahdollisuuksien mukaan perumaan/siirtämään vastaanottoaikojaan tuonnemmaksi.

Toimintojen muutokset ja keskeytykset

Enska-vastaanotot

  • Tartuntojen ehkäisemiseksi hengitystieoireiset ja muun syyn takia Enska-vastaanotoille tulevat asiakkaat hoidetaan eri palvelupisteissä.
  • Iisalmen, Kiuruveden, Sonkajärven ja Vieremän hengitystieoireisten asiakkaiden hoito on keskitetty Iisalmeen Enska-vastaanotolle (sisäänkäynti vain Riistakadun puoleisesta ovesta). Iisalmen Enska- vastaanotolle (muut kuin hengitystieoireiset) sisäänkäynti pääoven kautta Meijerikadulta.
  • Muilla oireilla olevien asiakkaiden hoito jatkuu edelleen Kiuruveden ja Sonkajärven Enska-vastaanotoilla.

Kiireetön hoito

Tavoitteena on hoitaa kiireettömät palvelut puhelin-, chat- ja etäpalveluna. Mikäli palvelua ei pystytä hoitamaan etäpalveluna, niin vastaanottoaika siirretään myöhempään ajankohtaan. Vastaanotolle tulo kiireettömän hoidon osalta edellyttää, ettei ole hengitystieoireita.

Ikäihmisten asiakasneuvonta OHJURI

Ikäihmisten asiakasneuvonta Ohjurin aukioloaikaa on pidennetty. Ohjuri palvelee arkisin ma-pe klo 817, puh. 040 712 1190.

Päivä-, työ- ja ryhmätoiminnot

Kuntayhtymän päivä-, työ- ja ryhmätoiminnot on keskeytetty. Keskeytykset koskevat ikäihmisiä, kehitysvammaisia, mielenterveyskuntoutujia, kuntoutusta ja ravitsemusterapiaa.

Asumispalveluyksiköt

Vierailut asumispalveluyksiköihin on kielletty pois lukien tapauskohtaisesti arvioiden kriittisesti sairaiden oireettomien läheisten tai saattohoidossa olevien läheisten vierailut. Vierailusta tulee sopia etukäteen soittamalla kyseessä olevaan hoitoyksikköön.

Asumispalveluissa on koronaviruksen leviämisen estämiseksi tehty erityisjärjestelyjä. Mm. ikäihmisten pitkäaikaishoidon ja lyhytaikaishoidon asiakkaat hoidetaan eri palveluyksiköissä. Kehitysvammaisten asumispalveluyksiköissä keskeytetään intervallijaksot ja vaikeavammaisten asumispalveluyksiköiden osalta henkilökohtainen apu.

Kotihoito

Pyydämme myös välttämään vierailuja kotihoitomme asiakkaan kotona.

Kehitysvammaisten asumispalveluyksiköt

Vierailut asumispalveluyksiköihin on kielletty pois lukien tapauskohtaisesti arvioiden kriittisesti sairaiden oireettomien läheisten tai saattohoidossa olevien läheisten vierailut. Vierailusta tulee sopia etukäteen soittamalla kyseessä olevaan hoitoyksikköön.

Lastenneuvola

Lastenneuvolassa tarjoamme lähivastaanottoja vain 02-vuotiaille lapsille.
Muu lastenneuvolatoiminta hoidetaan etäpalveluna puhelimen, chat-palvelun ja etävastaanottojen kautta. Vastaanotolle voi tulla vain terveenä ja toivomme, että
perheestä vain toinen huoltaja tulee lapsen kanssa paikalle tuoden muun perheen terveiset.

Ehkäisyneuvola

Ehkäisyneuvolan vastaanotot hoidetaan pääsääntöisesti puhelimitse. Varatut vastaanottoajat säilyvät, mutta ne muutetaan pääsääntöisesti puhelinajoiksi. Tarvittaessa vastaanottoja järjestetään ehkäisyä tarvitseville asiakkaille vain hoidon tarpeen arvioinnin perusteella.

Kohdunkaulansyövän seulonnat on toistaiseksi tauotettu.

Äitiysneuvola

Äitiysneuvolan vastaanotot toteutuvat suunnitelman mukaisesti. Mikäli olet sairas tai et halua tulla vastaanotolle neuvolaan, niin olethan yhteydessä puhelimitse äitiysneuvolan hoitajaan.

Koulu- ja opiskeluterveydenhuolto

Koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa teemme tarkastuksia vain puhelimitse. Lääkärin laajat terveystarkastukset on toistaiseksi peruttu.

Kutsunnanalaiset terveystarkastukset

Kutsunnanalaisten terveystarkastukset terveydenhoitajan vastaanotolla hoidetaan pääsääntöisesti puhelimitse. Varatut vastaanottoajat muutetaan puhelinajoiksi.

Terveysneuvonnan terveydenhoitajat vastaavat puheluihin normaalisti neuvoloissa puhelintunneilla ja koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa virka-aikana. Etäpalveluna hoidettavissa vastaanotoissa terveydenhoitaja soittaa asiakkaalle.

Mielenterveys- ja päihdepalvelut

Henkilöt, joilla on hoitokontakti psykiatrian palveluihin, voivat keskustella omien työntekijöidensä kanssa myös koronatilanteeseen liittyvästä huolesta. Palvelemme pääsääntöisesti puhelimitse tai etävastaanoton kautta. Akuuttityöryhmän ohjanta- ja neuvontapuhelin 24/7, puh. 040 761 4400, palvelee kaikkia kuntalaisia.

Hallintokeskus

Hallintokeskus palvelee sähköisesti ja puhelimitse. Kirjaamo-asiat puhelinnumeroista: 040 726 2110 ja 040 350 2922 sekä sähköpostiosoite: kirjaamo@ylasavonsote.fi 

Kirjaamon tavoittaa puhelimitse ja sähköpostilla
ma-to klo 8
11 ja 1215 sekä pe 811 ja 1214 välisinä aikoina.
Postiosoite: Ylä-Savon SOTE kuntayhtymä, Kirjaamo, PL 4, 74101 Iisalmi

 

Tämä sivu on päivitetty 22.4.2020 klo 15.43