Reseptit

Sähköinen resepti on lääkemääräys, jonka lääkäri laatii ja allekirjoittaa sähköisesti. Resepti tallennetaan Reseptikeskukseen, jossa se on aina tallessa ja voit hakea lääkkeesi mistä tahansa apteekista.  Reseptikeskuksen tietojen perusteella apteekki voi toimittaa lääkkeet. Paperi-, puhelin- ja faksireseptejä ei toistaiseksi tallenneta Reseptikeskukseen. Sähköiset reseptit ja niiden toimitustiedot säilyvät Reseptikeskuksessa 30 kuukautta eli 2,5 vuotta. Sen jälkeen ne siirtyvät Reseptiarkistoon.

Reseptikeskuksessa olevat tiedot ovat hoitavien terveydenhuollon ammattilaisten ja apteekissa farmaseuttien ja proviisoreiden, sekä ao. alojen opiskelijoiden, käytettävissä, kun asioit terveydenhuollossa tai apteekissa. Tietojen katsomiseen pitää aina pyytää potilaan lupa. Halutessasi saat myös kaikista sähköisistä resepteistäsi yhteenvedon, josta selviää yhdellä silmäyksellä kaikki sähköiset reseptisi. Itse pääset katsomaan tietojasi Omakanta-nettipalvelusta.

Sinulla on edelleen toistaiseksi oikeus saada paperiresepti, jos et halua sähköistä reseptiä. Sinulla on myös oikeus kieltää reseptitietojen katsominen Reseptikeskuksesta.

Reseptin uusiminen

Voit pyytää sähköisen reseptin uusimista

Saat tekstiviestin uusitusta sähköisestä reseptistä, mikäli olet jättänyt puhelinnumerosi siihen yksikköön (esim. apteekkiin tai terveyskeskukseen), johon teit uusimispyynnön.
Saat tekstiviestin, jos reseptiä ei voi jostakin syystä uusia.

Paperisen reseptin voit jättää uusittavaksi Iisalmen, Kiuruveden, Sonkajärven ja Vieremän terveyskeskusten neuvontaan/potilastoimistoon klo 8-15.30 välisenä aikana sekä Sukevan sairaanhoitajan vastaanotolla keskiviikkoisin klo 9-11.

Uusitut reseptit ovat Reseptikeskuksessa viikon sisällä, jonka jälkeen lääkkeet ovat saatavilla mistä apteekista tahansa.
Voit halutessasi tiedustella uusimisen tilannetta viikon kuluttua käymällä apteekissa tai perusterveydenhuollossa tai soittamalla perusterveydenhuoltoon.

Lääkkeet mukaan matkalle

Jos olet lähdössä tavanomaiselle lomamatkalle, voit ottaa Suomesta mukaan oleskeluaikana tarvitsemasi reseptilääkkeet. Ota kuitenkin huomioon maakohtaiset tullimääräykset, koska matkakohteella ja mahdollisilla läpikulkumailla voi olla henkilökohtaisten lääkkeiden maahantuontia koskevia rajoituksia. Selvitä siis hyvissä ajoin ennen matkaa maakohtaiset rajoitukset ja vaatimukset.

Toisen puolesta asiointi

Voit noutaa lääkkeitä apteekista toisen henkilön puolesta. Sinulla pitää olla mukana asiakkaan Kela-kortti ja potilasohje.
Mikäli sinulla ei ole potilasohjetta, tarvitset asioiden hoitamiseen toisen puolesta asiakkaan allekirjoittaman suostumuksen.

Suostumuksen voi antaa myös kotihoidon tai palvelutalon edustajalle.
Apteekkiin suostumus voidaan antaa joko yhtä asiointikertaa varten tai kolmeksi vuodeksi.

Suostumuslomakkeita saat apteekista, terveydenhuollosta ja Kelan toimistosta. Terveydenhuollossa suostumus on voimassa aina kolme vuotta, kotihoidon tai palvelutalon edustajalle toistaiseksi.

Annetun suostumuksen voi perua milloin tahansa. Peruminen tapahtuu ilmoittamalla siitä terveydenhuoltoon, apteekkiin tai kotihoidon tai palvelutalon edustajalle.
Alaikäisen lapsen huoltaja ei tarvitse suostumusta lapsensa puolesta asiointiin.

Kelan lääkekorvaukset

Saat korvausta lääkkeistä, kliinisistä ravintovalmisteista ja perusvoiteista, jotka on määrätty lääkemääräyksellä sairautesi hoitoon. Lue lisää Kelan lääkekorvauksista Kelan internetsivuilta.

 

Lisätietoa sähköisestä reseptistä Lisätietoa sähköisestä reseptistä

Linkkejä Linkkejä