Tarkastukset ja seulonnat

Joukkopapa-seulonnat

Kohdunkaulan syöpää ehkäisevään seulontaan kutsutaan vuosittain kaikki 30-, 35-, 40-, 45-, 50-, 55- ja 60-vuotiaat naiset. Papa-näytteen otto useammin kuin viiden vuoden välein ei ole tarpeellista, mikäli näytteiden tulokset ovat olleet normaaleja eikä poikkeavia oireita ole (esim. kuukautisten välillä tulevaa vuotoa).

Teemme joukkopapa-seulonnat ehkäisyneuvolassa. Otamme näytteitä koko kalenterivuoden ajan. Saat kutsukirjeen, jossa on ohjeet ajanvaraamisesta terveyskeskuksen neuvolaan. Ajan voi varata sähköisesti oman terveyskeskuksen neuvolan lisäksi muihinkin Ylä-Savon SOTE kuntayhtymän neuvoloihin.

Näytteen vastaus ilmoitetaan sinulle henkilökohtaisesti kirjeellä. Mikäli irtosolunäytteestä löytyy lieväasteisia solumuutoksia, saat seuraavan seulontakutsun 1-2 vuoden kuluttua.
Mikäli kohtu on poistettu, kannattaa sinun kuitenkin osallistua seulontaan, koska myös emättimeen ja ulkosynnyttimiin voi tulla solumuutoksia, jotka voidaan löytää seulonnassa otettavalla irtosolunäytteellä.

Tarkempia tietoja seulonnasta löytyy linkeistä: Kohdunkaulan syövän seulonta  

Mammografia-seulonnat

Saat kutsun henkilökohtaisella kirjeellä, jossa ilmoitetaan seulontapaikka ja ehdotetaan seulontakäynnin ajankohta, jonka voit tarvittaessa vaihtaa kutsussa ilmoitetulla tavalla (puhelimitse tai internetissä).
Ylä-Savon SOTE kuntayhtymän alueella mammagrafiaseulonnat hoitaa Terveystalo Iisalmi, Pohjolankatu 6. Terveystalon asiakaspalvelun puhelinnumero on 030 6000.  

Suomalaiset kunnat järjestävät joka toinen vuosi maksuttomia seulontoja 50 - 68 -vuotiaille.

Kutsun saavat 50-, 52-, 54-, 56-, 58-, 60-, 62-, 64-, 66- ja 68-vuotiaat naiset.

Kutsunnanalaisten terveystarkastukset

Savo-Karjalan sotilasläänin esikunta lähettää kutsuntaikäisille kutsuntavuoden alussa kirjeen, jossa sinua pyydetään varaamaan aika terveyskeskukseen.

Iisalmessa, Vieremällä, Kiuruvedellä ja Sonkajärvellä aika varataan ensin oman kotikunnan terveydenhoitajalle. Terveydenhoitaja antaa sinulle tarkastuksen jälkeen ajan kutsuntalääkärille. Kutsuntalääkärin terveystarkastukset ajoittuvat maalis-toukokuulle.

Voit varata ajan terveydenhoitajalle puhelimitse tai sähköisen ajanvarauksen kautta, jos sinulla on verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenne.