Alueelliset koronasuositukset ja -rajoitukset

Alueelliset koronasuositukset ja -rajoitukset

Tältä sivulta löydät tietoa kuntayhtymämme alueella voimassa olevista koronavirukseen liittyvistä rajoituksista, ohjeista tai suosituksista. Tämä sivu on päivitetty 4.5.2021 klo 13.15.


Ylä-Savon SOTE kuntayhtymän alueen kunnat kuuluvat Itä-Suomen AVI:n eli Aluehallintoviraston toiminta-alueelle. Linkki AVI:n sivulle


Alueelliset suositukset tai rajoitukset koronan hillitsemiseksi

Muuntunut virus tarttuu herkemmin - pidä yli 2 metrin turvaväli ja vältä lähikontakteja

Uudet muuntuneet koronavirusvariantit tarttuvat ja leviävät aiempaa koronavirusvarianttia nopeammin ja THL suosittelee nyt yli 2 metrin turvaväliä muihin ihmisiin. Lisäksi lähikontakteja tulisi vähentää entisestään. Lue THL:n tiedote tästä.

Kasvomaskisuositus yli 12-vuotialle kuntayhtymämme alueella 

Kasvomaskin käyttöä suositellaan yli 12-vuotiaille tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen ei ole mahdollista. Altistumista koronavirukselle ei välttämättä tapahdu, mikäli osapuolet käyttävät maskia.  Lue lisää THL:n sivuilta: Suositus kasvomaskin käytöstä kansalaisille.

Yleisötilaisuuksien kieltäminen ja rajoittaminen sekä julkisten kokoontumisten rajoittaminen 

Kokoontumisrajoituksia kevennetään 3.5.2021 alkaen (Lue Itä-Suomen AVI:n päätös 29.4.2021)

Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin alueella voidaan järjestää enintään 50 henkilön kokoontumisia. Alueellisesti rajatuissa tiloissa voidaan järjestää myös yli 50 henkilön yleisötilaisuus tai yleinen kokous edellyttäen, että tilaisuuteen osallistuva yleisö voidaan sijoittaa omille istumapaikoille tai omille alueille enintään 50 henkilön erillisiin alueisiin, joihin on oltava omat kulkureitit, palvelut (kuten mahdolliset tarjoilupalvelut ja saniteettitilat) sekä tapahtumahenkilökunta ja yleisön turvallisuus voidaan kussakin lohkossa varmistaa noudattamalla Opetus- ja kulttuuriministeriön  ja THL:n turvaohjeita.

Ikääntyneiden ja riskiryhmien suojaaminen tartunnoilta

Ikääntyneiden ja riskiryhmiin kuuluvien tulisi välttää altistumista koronavirukselle, koska heillä on suurempi riskiä saada vakava tauti.

Vierailut turvallisesti

Tänä poikkeuksellisena aikana kannamme erityisesti huolta ikäihmisten sekä muiden riskiryhmien suojaamisesta. Vierailuista Ylä-Savon SOTE kuntayhtymän yksiköissä tulee sopia henkilökunnan kanssa. Lue lisää Vierailut korona-aikana -sivulta.

Julkisiin tiloihin ei oireisena

Julkisissa ja myös yksityisissä tiloissa tulee huolehtia siitä, että on tosiasiallinen mahdollisuus välttää lähikontakteja. Kasvomaskin käyttöä suositellaan aina julkisissa tiloissa.

Harrastustoiminta lähikontakteja välttäen

Erityisesti sisätiloissa järjestettävissä liikunta- ja kulttuuritilaisuuksissa on huolehdittava välimatkoista ja käytettävä tarvittaessa kasvomaskia esimerkiksi ruuhkaisissa pukuhuoneissa

Harrastustoiminta tulee järjestää siten, että osallistujat voivat välttää lähikontaktin. Lisäksi tulee huomioida, että tietyissä harrasteissa on erityisen korkea pisaratartunnan riski (esim. kuorolaulu) ja järjestää tila, ryhmän koko ja etäisyydet siten, että riski minimoidaan.

Matkustuksen välttäminen leviämis- tai kiihtymisalueille

Matkustamista sekä kotimaassa että ulkomaille pitäisi rajoittaa vain välttämättömään. Erityisesti vapaa-ajan matkustamista leviämis- tai kiihtymisvaiheessa oleville alueille tulee välttää.  
THL: matkustaminen ja koronaviruspandemia

Etätyösuositus mahdollisimman laajasti

Suositellaan etätyöhön siirtymistä kaikissa niissä työtehtävissä, joissa se on mahdollista. Juhlien vietossa suositellaan etänä järjestettäviä tilaisuuksia ja voimassa olevia kokoontumisrajoituksia. 


Ohjeita tapahtumajärjestäjille

Tapahtumajärjestäjän velvollisuus on suunnitella tapahtuman tuotanto ja järjestelyt siten, että yleisiä ohjeita koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi voidaan noudattaa. Tutustu ohjeisiin:


Löysitkö etsimäsi?

Auta meitä kehittämään verkkosivujamme!

Itä-Suomen AVI:n tapahtumajärjestäjien neuvonta

Karanteeni ja eristys -sivun liitteitä