Alueelliset koronasuositukset ja -rajoitukset

Alueelliset koronavirussuositukset tai -rajoitukset

Tältä sivulta löydät tietoa kuntayhtymämme alueella voimassa olevista koronavirukseen liittyvistä rajoituksista, ohjeista tai suosituksista. Tämä sivu on päivitetty 1.12.2020 klo 17.36


Pohjois-Savo perustasolla - suosituksia koronan hillitsemiseksi

Pohjois-Savon alueellinen COVID-19-työryhmä eli "koronanyrkki" kokoontui 30.11.2020 ja totesi, että koko alueella ollaan edelleen perustasolla, mutta tuleva joulun aika lisää matkustelua ja riski epidemian leviämiselle kasvaa. Ylä-Savon SOTE kuntayhtymä suosittaa epidemian torjuntaan liittyvää ohjeistusta seuraavasti 1.12.2020 alkaen:

Kasvomaskisuositus kuntayhtymän alueella

  • Erityisesti joukkoliikenteessä ja kaikissa muissa tilanteissa, joissa turvaväleistä ei voida varmistua eikä lähikontakteja voida välttää.
  • Koronavirustestiin hakeutuvat henkilöt matkalla näytteenottoon ja ennen testituloksen valmistumista, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.
  • Ulkomailta Suomeen saapuvat matkustajat heidän siirtyessä maahantulopisteeltä omaehtoiseen karanteeniin tai jos heillä on sinä aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.
  • Toisen asteen oppilaitoksissa (mukaan lukien lukiot) ja korkeakouluissa.
  • Julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa, joissa lähikontakteja ei voida aina välttää. 
  • Kaikessa asiakaspalvelutyössä

Yleisötilaisuuksien kieltäminen ja rajoittaminen sekä julkisten kokoontumisten rajoittaminen

Itä-Suomen AVI:n rajoittamispäätöksellä ajalla 2.12.2020-1.1.2021 kaikki sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset joihin osallistuu yli 50 henkilöä, kielletään.
Tämän rajoituksen lisäksi suositellaan, ettei myöskään yksityisitilaisuuksissa (perhejuhlat ja joulun vietto) järjestettäisi yli 50 hengen kokoontumisia ja pienissä tiloissa suositellaan välttämään yli 10 hengen kokoontumisia.

Julkisiin tiloihin ei oireisena

Julkisiin tiloihin ei saa mennä oireisena. Julkisissa ja myös yksityisissä tiloissa tulee huolehtia siitä, että on tosiasiallinen mahdollisuus välttää lähikontakteja. Erityisesti sisätiloissa järjestettävissä liikunta- ja kulttuuritilaisuuksissa on huolehdittava välimatkoista ja käytettävä tarvittaessa kasvomaskia esimerkiksi ruuhkaisissa pukuhuoneissa.

Ikääntyvien ja riskiryhmien välttäminen altistumiselle

Korostetaan edelleen kansallista suositusta siitä, että ikääntyneiden ja riskiryhmiin kuuluvien tulisi välttää altistumista koronavirukselle, koska heillä on suurempi riskiä saada vakava tauti.

Harrastustoiminta lähikontakteja välttäen

Harrastustoiminta tulee järjestää siten, että osallistujat voivat välttää lähikontaktin. Lisäksi tulee huomioida, että tietyissä harrasteissa on erityisen korkea pisaratartunnan riski (esim. kuorolaulu) ja järjestää tila, ryhmän koko ja etäisyydet siten, että riski minimoidaan.

Matkustuksen välttäminen leviämis- tai kiihtymisalueille

Suositellaan välttämään vapaa-ajan matkustamista leviämis- tai kiihtymisvaiheessa oleville alueille ja harkitsemaan vierailuja näiltä alueilta.

Etätyösuositus mahdollisimman laajasti ja pikkujoulut etänä

Suositellaan etätyöhön siirtymistä kaikissa niissä työtehtävissä, joissa se on mahdollista. Pikkujoulujen vietossa suositellaan etänä järjestettäviä tilaisuuksia ja voimassa olevia kokoontumisrajoituksia. 


Tarkennetut ohjeet vierailuissa

Alta löydät kuntayhtymässämme tarkennettuja koronaviruksen liittyviä ohjeistuksia, jotka pohjautuvat valtakunnalliseen ohjeistukseen.

THL:n ohje: Hoivayksiköiden asukkailla karanteenin ja eristyksen kesto on edelleen kaksi viikkoa

Ohje: vierailut erityisryhmien asumispalveluyksiköissä 24.9.2020 alkaen

Ohje: vierailut pitkäaikaishoidon ja -hoivan toimintayksiköissä koronavirusaikana (vierailut ikäihmisten luona)

Päivitetyt valtakunnalliset koronaohjeet

Valtakunnallisia koronaviruksen ohjeita päivitetään jatkuvasti. Alla olevalta listalta löydät kootusti päivitettyjä ohjeistuksia eri toimijoilta.

THL:n ohje: Koronaan liittyvän karanteenin pituus lyheni 10 päivään 

Valviran ja AVI:n ohje: Perusoikeuksien toteutuminen ja tartuntojen ehkäisy sosiaalihuollossa.

THL:n ohje: Vierailut pitkäaikaishoidon ja -hoivan toimintayksiköissä koronavirusaikana.

THL:n ohje: Koronavirustartuntojen torjunta pitkäaikaishoidon ja -hoivan toimintayksiköissä.