Alueelliset koronasuositukset ja -rajoitukset

Alueelliset koronasuositukset ja -rajoitukset

Tältä sivulta löydät tietoa kuntayhtymämme alueella voimassa olevista koronavirukseen liittyvistä rajoituksista, ohjeista tai suosituksista. Tämä sivu on päivitetty 2.5.2022 klo 9.40.


Ylä-Savon SOTE kuntayhtymän alueen kunnat kuuluvat Itä-Suomen AVI:n eli Itä-Suomen aluehallintoviraston toiminta-alueelle. Linkki AVI:n sivulle


Rajoitukset ja suositukset

Koronarajoitukset ovat päättyneet Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin alueella.  Itä-Suomen aluehallintoviraston 15.2.2022 päätöksen mukaisesti yleisötilaisuuksien henkilömäärää koskevat rajoitukset ovat päättyneet Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin kuntien alueilla. Myös tilojen terveysturvallista käyttöä koskevat velvoitteet päättyvät. 

Epidemia ei kuitenkaan ole vielä ohi. Turvavälit, hyvä hygienia ja kasvomaskin käyttö ovat edelleen tärkeitä keinoja taudin leviämisen estämisessä. 

 

Kirurgista suu-nenäsuojainta suositellaan käytettävän kuntayhtymän hoito- ja tutkimusyksiköiden tiloissa ja niiden odotustiloissa sekä vierailijoille pitkäaikaishoivan yksiköissä, esimerkiksi palvelutaloissa (29.4.2022)

Lue Itä-Suomen aluehallintoviraston 15.2.2022 tiedote: Koronarajoitukset päättyvät Itä-Suomen, Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon sairaanhoitopiirien alueilla.

Lue kuntayhtymän 21.4.2022 tiedote: yleinen maskisuositus poistunut, maskia voi edelleen käyttää oman harkinnan mukaan.

Lue THL:n suositus kasvomaskin käytöstä


Kansallinen etätyösuositus on päättynyt 1.3.2022.
Katso muistilista etätöistä palaaville:
Palaa lähitöihin turvallisesti – käytä maskia, sairasta kotona ja ota koronarokotukset - Tiedote - THL


Perhealtistuminen
Perheensisäisessä altistuksessa oireeton perheenjäsen voi mennä töihin, kouluun tai päiväkotiin oireettomana. Perheensisäisessä altistuksessa kuitenkin myös oireettomalle perheenjäsenelle suositellaan kotitestin tekemistä välittömästi. Lisäksi testi tulee tehdä uudelleen kolmantena päivänä sairastuneen perheenjäsenen oireiden alkamisesta.
Jos altistuneelle ilmaantuu oireita, tulee hänen jäädä heti kotiin.
Jos on altistunut perheessä koronapositiiviselle henkilölle, maskin käyttöä suositellaan yli 12-vuotiaille. 

Ikääntyneiden ja riskiryhmien suojaaminen tartunnoilta
Ikääntyneiden ja riskiryhmiin kuuluvien tulisi välttää altistumista koronavirukselle, koska heillä on suurempi riskiä saada vakava tauti.

Vierailut turvallisesti
Tänä poikkeuksellisena aikana kannamme erityisesti huolta ikäihmisten sekä muiden riskiryhmien suojaamisesta. Vierailuista Ylä-Savon SOTE kuntayhtymän yksiköissä tulee sopia henkilökunnan kanssa. Lue lisää Vierailut korona-aikana -sivulta.

Julkisiin tiloihin ei oireisena
Julkisissa ja myös yksityisissä tiloissa tulee huolehtia siitä, että on tosiasiallinen mahdollisuus välttää lähikontakteja. 

Maskia suositellaan kaikille yli 12-vuotiaille. Jos perheessä on koronapositiivinen, silloin kasvomaskia tulisi mahdollisuuksien mukaan käyttää ensimmäisestä luokka-asteesta alkaen.

Matkustaminen
Matkustajien on hyvä tutustua THL:n viimeisimpään matkustusohjeistukseen.


Ohjeita tapahtumajärjestäjille


Löysitkö etsimäsi?

Auta meitä kehittämään verkkosivujamme!

Itä-Suomen AVI:n tapahtumajärjestäjien neuvonta