Breadcrumb

Karanteeni ja eristys

Karanteeni ja eristys

Koronavirus (SARS-CoV-2) tarttuu ensisijaisesti pisaratartuntana, kun sairastunut henkilö yskii tai aivastaa. Lähikontaktissa korona voi tarttua myös kosketuksen välityksellä, jos sairastunut on esimerkiksi yskinyt käsiinsä ja on sen jälkeen koskenut toiseen ihmiseen. 


Karanteeni ja eristys

Alueellamme on luovuttu karanteenista altistumistilanteissa. Terveydenhuollossa positiivisen testituloksen saaneen eristysaika on 5 vuorokautta testauspäivän jälkeen, mikäli oireet ovat lieviä eikä kuumetta ole enää ollut vuorokauteen. Mikäli oireet kuitenkin jatkuvat voimakkaina, voidaan hoitavan lääkärin arvion mukaan poissaoloa tarvittaessa jatkaa sairauslomana.

Ilmoitus positiivisesta testituloksesta tulee tekstiviestitse. Tartuntatautilääkäri soittaa myös positiivisen PCR-testituloksen saaneille.

Perheensisäisessä altistuksessa oireeton perheenjäsen voi mennä töihin, kouluun tai päiväkotiin oireettomana. Perheensisäisessä altistuksessa kuitenkin myös oireettomalle perheenjäsenelle suositellaan kotitestin tekemistä välittömästi. Lisäksi testi tulee tehdä uudelleen kolmantena päivänä sairastuneen perheenjäsenen oireiden alkamisesta.

Jos altistuneelle ilmaantuu oireita, tulee hänen jäädä heti kotiin.

Miten toimin, jos asun samassa asunnossa tai olen ollut muuten läheisesti tekemisissä positiivisen tuloksen kotitestistä tai terveydenhuollon testistä saaneen henkilön kanssa?
•    Vältä mahdollisuuksien mukaan kodin ulkopuolisia ei-välttämättömiä kontakteja, kunnes sairastuneen henkilön oireiden alusta on kulunut viisi vuorokautta. Jos useita perheenjäseniä sairastuu, viisi vuorokautta lasketaan viimeisimpänä sairastuneen oireiden alusta.
•    Käytä kodin ulkopuolella kasvomaskia.
•    Jää etätöihin, jos se on mahdollista. Jos olet täysin oireeton, voit mennä töihin, kunhan käytät kasvomaskia ja vältät kontakteja.

Eristysohjeet

  • Tartuntatautilääkäri on määrännyt sinut eristykseen, koska sinulla on todettu koronavirustartunta ja voit tartuttaa virusta eteenpäin.
  • Tartuntariskin vähentämiseksi sinun pitäisi pysytellä erillään muista ihmisistä - myös muista samassa taloudessa asuvista. Jos mahdollista, sinun olisi hyvä oleskella eri huoneessa kuin muut. Jos et voi oleskella eri huoneessa, pidä yli 2 metrin turvaväli muihin samassa taloudessa asuviin.
  • Ulos, esimerkiksi kauppaan tai muille asioille et saa mennä, vaikka olisit hyvävointinen. Koiraa voit ulkoiluttaa, jos se ei muuten järjesty. Säilytä kuitenkin ulkoillessa yli 2 metrin turvaväli muihin ihmisiin.

Omaehtoinen karanteeni

Omaehtoinen karanteeni perustuu vapaaehtoisuuteen. Sitä suositellaan esimerkiksi henkilölle, joka odottaa koronatestin tulosta tai tulee Suomeen ulkomailta. Matkustamiseen liittyvän omaehtoisen karanteenin pituutta voi lyhentää koronatesteillä.
Matkustaminen ja koronaviruspandemia (THL)

Virallinen karanteeni

Tartuntatautilääkäri voi tilanteen mukaan edelleen määrätä henkilön tapauskohtaisesti karanteeniin, jos tämä on altistunut yleisvaaralliselle tartuntataudille.  Virallinen karanteeni on tartuntatautilääkärin viranomaispäätös. Tartuntatautilääkäri määrittää karanteenin pituuden.

Karanteeniin asetetulla henkilöllä on oikeus tartuntatautipäivärahaan. Lisätietoa tartuntatautipäivärahästa (Kela) 

Eristys

Eristys tarkoittaa, että tarttuvaa tautia sairastava henkilö eristetään terveistä. Tällä halutaan välttää mahdolliset jatkotartunnat. Tartuntatautilääkäri tekee eristysmääräyksen ja kertoo eristyksen pituuden. Henkilö voi olla eristyksessä sairaalassa tai kotona. 

Tartuntatautilaki 1227/2016

Lähde: www.thl.fi


Mikä on koronaviruksen tartunnanjäljitys?

Katso HUS:n video, jossa kerrotaan mikä koronaviruksen tartunnanjäljitys on sekä mitä se tarkoittaa. Linkki HUS:n videoon.

 

Tämä sivu on päivitetty 18.1.2022 kello 15.00.


Löysitkö etsimäsi?

Auta meitä kehittämään verkkosivujamme!