Breadcrumb

Koronatestaus

Koronatestaus

Koronaviruksen aiheuttaman taudin oireita ovat muun muassa kuume, kurkkukipu, yskä ja hengenahdistus. Tautiin voi liittyä myös lihaskipuja, väsymystä, nuhaa, pahoinvointia ja ripulia sekä maku- ja hajuaistin menettämistä.

Koronavirustestaus

Jos sinulla on oireita, epäilet altistumista tai epäilet saaneesi koronaviruksen, tee oirearvio osoitteessa www.omaolo.fi. Saat oireidesi perusteella toimintaohjeet.

Sinun ei tarvitse ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon eikä useimmiten hakeutua terveydenhuollossa tehtävään koronatestiin, jos oireesi ovat lieviä ja yleistilasi on hyvä. Tarvittaessa voit tehdä kotitestin. 

Positiivista kotitestin tulosta ei tarvitse varmistaa terveydenhuollossa, eikä terveydenhuollossa tehtävään koronavirustestiin ole tarvetta hakeutua, jos et kuulu alla lueteltuihin ryhmiin

Suosittelemme kuitenkin vahvasti, että vältät vapaaehtoisesti kontakteja muihin kuin samassa taloudessa asuviin vähintään viiden vuorokauden ajan oireiden alusta eli jos oireet alkavat 14. päivä, tulee kontakteja välttää vähintään 19. päivään saakka. Jos olet oireeton ja saat testistä positiivisen tuloksen, kontaktien välttäminen lasketaan näytteenottopäivästä.

Terveydenhuollossa tehtäviä koronavirustestejä (PCR-testi) tehdään ensisijaisesti näille ryhmille:
•    Vaikeaoireisille lääketieteellisin periaattein 
•    Korkean riskin ryhmiin kuuluville lieväoireisille henkilöille
      Vakavan koronavirustaudin riskiryhmät - THL
•    Raskaana oleville
•    Sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijöille.

Lisäksi terveydenhuollossa tehtävään koronatestiin voi hakeutua, jos on tarve hakea tartuntatautipäivärahaa. 
Julkisessa terveydenhuollossa tehdyt koronatestit ovat asiakkaalle maksuttomia.


 

Tartuntatautipäiväraha

Tarkista Kelan verkkosivuilta, Tartuntatautipäiväraha - kela.fi, oletko oikeutettu saamaan tartuntatautipäivärahaa, ennen kuin otat yhteyttä terveydenhuoltoon tartuntatautipäivärahatodistuksen vuoksi. 

Tartuntatautipäivärahan saaminen ei enää edellytä kunnan tai sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaavan lääkärin tekemää virallista karanteeni- tai eristämismääräystä.

Henkilöllä on oikeus tartuntatautipäivärahaan, jos hänellä on luotettavasti laboratoriovarmennetulla PCR-testillä tai antigeenitestillä todettu koronavirustartunta, eikä ole suositeltavaa tehdä ansiotyötä tartunnan leviämisriskin takia. 

Tartuntatautipäivärahatodistus kirjoitetaan pääsääntöisesti 5 vuorokauden mittaiseksi oireiden alusta laskettuna, eli jos oireet ovat alkaneet 14. päivä todistus tehdään 19. päivä saakka. Jos et ole tuon ajan jälkeen työkykyinen, sovi työnantajasi kanssa sairauspoissaolo käytännöstä. On tärkeää huomata, että tartuntatautipäivärahaa maksetaan tartunnan leviämisen ehkäisemiseksi ja vain tähän liittyvän työstä poissaolon ajalta.

Todistuksen voi kirjoittaa sairaanhoitaja, terveydenhoitaja tai lääkäri.  Todistuksen voi hakea omasta työterveyshuollosta, jos sinulla ei ole työterveyshuollon palveluita pyydä todistus terveyskeskuksesta soittamalla takaisinsoittopalveluun, puhelin 017 272 4222, kuuntele nauhoite ja toimi ohjeen mukaan: Koronaan liittyvissä asioissa valitse numero 1, sinulle soitetaan takaisin. 

Tartuntatautipäivärahaan on oikeus myös alle 16-vuotiaan lapsen huoltajalla, jos lapsella on todettu koronatartunta PCR -tai antigeenitestillä. Ja lapsen varhaiskasvatukseen tai oppilaitokseen meneminen ei ole suositeltavaa leviämisriskin vuoksi, ja huoltaja on sen vuoksi estynyt tekemästä ansiotyötään, tämän todistuksen voi myös tehdä sairaanhoitaja, terveydenhoitaja tai lääkäri.

Lisätietoa Kelan sivuilta: Tartuntatautipäiväraha - kela.fi
 Matkustaminen ja koronatestit

Tartuntatautilain väliaikaiset, Suomeen saavuttaessa vaadittavia koronatodistuksia koskevat pykälät eivät ole enää voimassa 1.7.2022 alkaen. Maahantulossa palataan koronapandemiaa edeltävään tilanteeseen. EU:n ja Schengen-alueen ulkopuolelta saapuvilla matkustajilla pitää edelleen olla tavanomaiset matkustusasiakirjat eli passi ja tarvittaessa viisumi. 
Tarkista vaadittavat asiakirjat Rajavartiolaitoksen sivuilta

Huomaathan, että muut maat voivat edelleen rajoittaa matkustamista ja maahantuloa koronapandemiasta johtuen. Joissain maissa voidaan vaatia esimerkiksi negatiivisia koronatestituloksia tai todistuksia saaduista rokotteista. Jos olet matkustamassa ulkomaille, tarkista mahdolliset matkustamiseen kohdistuvat ajantasaiset rajoitukset hyvissä ajoin ennen matkaasi kohdemaasi viranomaisilta, esimerkiksi kyseisen maan lähimmästä edustustosta.

Suomesta ulkomaille lähtevien henkilöiden tarvitsemat testit ja koronapassin vuoksi tarvittava testaus tehdään yksityisten palveluntuottajien testauspisteissä omakustanteisesti.

Ajantasaisen tiedot matkustamiseen löydät alla olevista linkeistä. 
Matkustaminen ja koronaviruspandemia (THL)
Matkustustiedotteet A-Ö - Ulkoministeriö (um.fi)

 

 

 

Tämä sivu on päivitetty 3.8.2022 klo 15.25.


Löysitkö etsimäsi?

Auta meitä kehittämään verkkosivujamme!