Breadcrumb

Koronatestaus

Koronatestaus

Koronaviruksen aiheuttaman taudin oireita ovat muun muassa kuume, kurkkukipu, yskä ja hengenahdistus. Tautiin voi liittyä myös lihaskipuja, väsymystä, nuhaa, pahoinvointia ja ripulia sekä maku- ja hajuaistin menettämistä.

Tee oirearvio
Jos sinulla on oireita, epäilet altistumista tai epäilet saaneesi koronaviruksen, tee oirearvio osoitteessa www.omaolo.fi. Saat oireidesi perusteella toimintaohjeet.

Koronavirustestaus
Koronatestaamisessa noudatamme 16.2.2022 alkaen kansallista Covid-19 testaus- ja jäljitysstrategiaa

Laaja-alaisesta oireettomien ja lieväoireisten testaamisesta sekä altistuneiden jäljittämisestä ja karanteeneista on tarpeen luopua pandemian levitessä laajasti väestössä, koska tartunnanjäljityksellä ei ole enää samaa vaikuttavuutta kuin epidemian alkuvaiheessa.

Tällöin korostuu hengitystieinfektioon sairastuneen omaehtoisen eristäytymisen merkitys tartuntojen leviämisen estämisessä.

Vaikeaoireinen tai riskiryhmäläisen koronainfektio
Koronavirustestaaminen kohdistuu jatkossa vakavasti sairastuneisiin sekä riskiryhmäläisiin.

Tärkein näytteenoton kriteeri on henkilön oireisuus ja hoidon tarve. Myös vakavalle taudille alttiiden riskiryhmien suojeleminen sekä terveydenhuollon kantokyvyn turvaaminen ovat tärkeitä tavoitteita.

Koronanäyte tulisi aina ottaa:

  1. vaikeaoireisilta potilailta tavanomaisin lääketieteellisin periaattein
  2. korkean riskin ryhmiin kuuluvilta oireisilta henkilöiltä  
  3. raskaana olevilta (myös lieväoireisilta)
  4. sote-alan työntekijöiltä.

Kuntien velvollisuus on järjestää koronatestaus myös henkilöille, jotka tarvitsevat positiivisen PCR testituloksen tartuntatautipäivärahan saamiseksi.

Jos työterveyshuoltosopimukseen kuuluu koronatestaus, voidaan testi tehdä työterveyshuollossa.

Lieväoireinen koronainfektio
Lieväoireisen tulee välttää omaehtoisesti kontakteja muihin kuin samassa taloudessa asuviin vähintään viiden vuorokauden ajan. Tarvittaessa voi tehdä kotitestin. Positiivista tulosta ei tarvitse varmistaa terveydenhuollossa, jos ei tarvitse todistusta tartuntatautipäivärahaa varten.

Lue Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin 16.2.2022 tiedote: Koronatestaaminen on muuttunut - ohjeita Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin väestölle ja alan toimijoille

Tartuntatautipäiväraha

Tartuntatautipäivärahan saaminen ei enää edellytä kunnan tai sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaavan lääkärin tekemää virallista karanteeni- tai eristämismääräystä.

Henkilöllä on oikeus tartuntatautipäivärahaan, jos hänellä on luotettavasti laboratoriovarmennetulla PCR-testillä tai antigeenitestillä todettu koronavirustartunta, eikä ole suositeltavaa tehdä ansiotyötä tartunnan leviämisriskin takia. Todistuksen voi kirjoittaa sairaanhoitaja, terveydenhoitaja tai lääkäri.  Todistuksen voi hakea julkisesta terveydenhuollosta tai työterveyshuollosta.

Tartuntatautipäivärahaan on oikeus myös alle 16-vuotiaan lapsen huoltajalla, jos lapsella on todettu koronatartunta PCR -tai antigeenitestillä. Ja lapsen varhaiskasvatukseen tai oppilaitokseen meneminen ei ole suositeltavaa leviämisriskin vuoksi, ja huoltaja on sen vuoksi estynyt tekemästä ansiotyötään, tämän todistuksen voi myös tehdä sairaanhoitaja, terveydenhoitaja tai lääkäri.

Lisätietoa Kelan sivuilta: Tartuntatautipäiväraha - kela.fi

Tartuntatautipäivärahaa haettaessa tulee esittää todistus siitä, millä ajalla ansiotyöhön osallistuminen ei ole suositeltavaa tartuntariskin vuoksi. Todistuksen voi saada julkisesta tai yksityisestä terveydenhuollosta, myös työterveyshuollosta. Lisätietoa Sosiaali- ja terveysministeriön sivuilta: Koronan leviämisriskin vuoksi pois töistä jääville oikeus tartuntatautipäivärahaan ilman virallista eristämismääräystä - Sosiaali- ja terveysministeriö (stm.fi)


Matkustaminen ja koronatestit

Tartuntatautilain 16 a -pykälän mukaan Suomeen saapuneilta henkilöiltä voidaan edellyttää koronatodistuksia ja/tai testejä. Henkilöiden on osallistuttava näihin tartuntatautilain edellyttämiin testeihin ja ne on suoritettava terveydenhuollon toimesta. Kotitestit eivät kelpaa. 

Suomesta ulkomaille lähtevien henkilöiden tarvitsemat testit ja koronapassin vuoksi tarvittava testaus tehdään yksityisten palveluntuottajien testauspisteissä omakustanteisesti.  Poikkeuksena tartuntatautilain mukaan kunnan tulee kuitenkin järjestää maksuton koronatestaus kunnassa asuville 16- ja 17-vuotiaille lapsille, jotka eivät ole saaneet täyttä rokotussarjaa sekä henkilöille, jotka eivät lääketieteellisistä syistä voi ottaa koronarokotetta, jos he tarvitsevat koronatodistuksen.
 

Ajantasaisen tiedot matkustamiseen löydät alla olevista linkeistä. 


Varaa aika koronatestiin sähköisesti eTerveyspalvelusta tai puhelimitse.

 

 

Tämä sivu on päivitetty 19.4.2022 klo 8.25.


Löysitkö etsimäsi?

Auta meitä kehittämään verkkosivujamme!