Omahoito PÄÄKUVA

 

Breadcrumb

Omahoitoa ja hyvinvointia

Omahoitoa ja hyvinvointia

Tälle sivulle on koottu linkkejä, joista löydät tietoa, tukea, testejä, kursseja ja tapahtumia oman ja läheisesi hyvinvoinnin edistämiseksi. 

Omahoito

Omahoitoa on toiminta, jonka olet suunnitellut yhdessä terveydenhuollon ammattilaisen kanssa, esimerkiksi perussairauden kotona tehtävää hoitoa.

Itsehoito

Itsehoito on jokapäiväisestä hyvinvoinnista ja terveydestä huolehtimista. Itsehoitoa on esimerkiksi sopiva ruokavalio, liikunnan harrastaminen ja mielen hyvinvoinnista huolehtiminen. Itsehoito auttaa lievempien virustautien, kuten flunssien ja mahataudin oireiden lievittämiseen. Itsehoito-oppaat auttavat arvioimaan, milloin on syytä ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon.

 

Mietityttääkö oma terveys?

Riskitesteillä voit kartoittaa omia elämäntapojesi terveellisyyttä ja mahdollisia terveysriskejäsi  

 


Kuvassa terveyspalvelujen erilaisia asiakkaita mäen päällä, linkki vie terveyskyla.fi-verkkosivulle

Terveyskylän taloista löydät tietoa, tukea ja ohjeita:

 

Ikäihmisten kohtaamispaikat

Voit tulla oleskelemaan, juttelemaan, pelailemaan tai kuulemaan ajankohtaisia asioita esimerkiksi Ylä-Savon SOTEn vierailijoilta.

Iisalmi: toiminta jatkuu syksyllä tiistaisin 6.9. alkaen kello 13-15, Karhunkellari, Keisarinkulma (20+) Karhun Kellari | Facebook 

Sonkajärvi: Kevätkausi päättynyt, toiminnan jatkumisesta ilmoitetaan myöhemmin. Työpajan Pajakahvila, Rutakontie 24. ikäihmisten kohtaamispaikka - Ajankohtaista - Sonkajärvi (sonkajarvi.fi)

 

Lapsiperheiden kohtaamispaikat

Iisalmi: Perhekeskus Onni ja Ilona, Pohjolankatu 6 L 6 katso tarkemmat aukioloajat Perhekeskus Onni ja Ilona ja vertaisryhmät - Perheen talo -yhteistyö

Kiuruvesi: Avoin päivänkoti maanantaista torstaihin kello 9-11.45 Nuorisotalolla, Kuorevirrantie 10 (20+) Kiuruveden Avoin päiväkoti - avoin kohtaamispaikka Kiuruvedellä | Facebook

Sonkajärvi: tiistaisin kello 9-12, Nallelan päiväkoti, Taivallahdentie 4C Perheentalo - Sonkajärvi (sonkajarvi.fi)

 

Tietoa ja tukea

Ylä-Savon Vakan sivuilta pääset myös tutustumaan paikallisten vammais-, potilas- ja kansanterveysyhdistysten  ja - järjestöjen toimintaan.

Hyvinvointitarjottimelle on koottu eri järjestöjen ja yhdistysten yhteystiedot, voit hakea apua ja tukea tarvitsemasi tuen mukaan.

Pohjoissavolaiset.fi- sivusto kokoaa yhteen yhdistysten tietoja, tapahtumia ja toimintaa kaikkien pohjoissavolaisten löydettäväksi.

 

Tiesitkö että... linkistä löydät mielenkiintoisia hyvinvointiin liittyviä kirjoituksia, käyhän kurk

kaamassa.

Kouluterveyskyselyn tulokset

Ajankohtaista

Kaatumisvaaran vähentäminen luentosarjat jatkuvat: https://www.psshp.fi/ammattilaiset/hoitotyo/alueellinen-kaatumisten-ehkaisyverkosto/materiaalipankki Liity mukaan teams yhteyksin. Ei tarvitse ilmoittautua.  

Kaveritaitoja-verkkoryhmä. Syksyllä starttaa jälleen Kaveritaitoja-verkkoryhmä. Ryhmä on tarkoitettu heille,  jotka kaipaavat vahvistusta ja rohkaisua vuorovaikutukseen ja sosiaalisiin tilanteisiin.  Nuorten ryhmään ovat tervetulleita kaikki 13–17 -vuotiaat ja nuorten aikuisten ryhmään jo 18 vuotta täyttäneet. Lisätietoja

Osallistu Pelituen E-neuvontaan, kun oma tai läheisen pelaaminen tai netin käyttö huolettaa. Joka viikko 8.8. alkaen: Ma klo 11.30–12.30, ke klo 16–17.30 Neuvonta - Pelituki

Oletko kohdannut seksuaaliväkivaltaa itse tai läheisesi tai työsi kautta? Seri-tukikeskus auttaa kaikkia yli 16-vuotiaita seksuaaliväkivallan uhreja, sukupuolesta tai seksuaalisesta suuntautumisesta riippumatta. Päivystysnumerosta 044 717 6208 tavoitat meidät 24/7. Lue lisääKYSin Seri-tukikeskus hoitaa vuosittain noin 60 seksuaaliväkivallan uhria ja päivystää ympäri vuorokauden - Uutiset - Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri (psshp.fi)

Kiusaamisen ehkäisy ja kiusaamiseen puuttuminen on tärkeää myös harrastustoiminnassa. Tiesitkö että MLL:n sivulta löytyy "Reilusti urheiluryhmässä - verkkokurssi" valmentajille. Verkkokurssin voi suorittaa itsenäisesti omaan tahtiin https://www.mll.fi/ammattilaisille/tietoa-teemoittain/turvallinen-ja-viihtyisa-harrastusryhma/verkkokurssi-valmentajalle/ 

Arjen turvatunti –verkkokoulutus. Arjen turvatunti sopii kaikille koti- ja vapaa-ajan tapaturmien ehkäisystä kiinnostuneille.  Tee maksuton SPR:n arjen turvatunti


Löysitkö etsimäsi?

Auta meitä kehittämään verkkosivujamme!

Terveyskyla.fi-linkkikuva


Terveyskyla.fi 

Millaista hoitoa vaivani vaatii?
Tietoa, tukea, ohjeita ja oirearvioita löydät terveyskyla.fi-verkkosivuilta. Klikkaa kuvaa ja tutustu Terveyskyla.fi:n taloihin. 

Terveyskylän erilaisia asiakkaita mäen päällä, linkki vie terveyskyla.fi-verkkosivulle