Valinnan vapaus

Valinnan vapaus

Potilaan valinnanvapaus koskee terveyskeskuspalveluita ja kiireetöntä erikoissairaanhoitoa.

Terveydenhuollon asiakkaana voit valita oman kiireettömän hoitopaikkasi eli terveyskeskuksen mistä tahansa Suomen julkisista terveysasemista eli valitset siis terveysaseman ja siihen liittyvät perusterveydenhuollon palvelut. Perusterveydenhuolto sisältää muun muassa terveyskeskuslääkärin ja terveydenhoitajan sekä hammaslääkärin ja hammashoitajan palvelut, neuvolan ja terveystarkastukset, kuntoutuksen ja kotisairaanhoidon. Eri palveluja ei voi valita eri terveyskeskuksista.

Terveyskeskuspalvelut

Terveydenhuollon asiakkaana voit valita perusterveydenhuollosta vastaavan terveyskeskuksen/terveysaseman mistä tahansa Suomen julkisesta terveyskeskuksista/terveysasemista. Valitset siis terveyskeskuksen/terveysaseman ja siihden liittyvät perusterveydenhuollon palvelut. Eri palveluja ei voi valita eri terveyskeskuksista.Valintaoikeus ei koske kouluterveydenhuoltoa, opiskeluterveydenhuoltoa eikä pitkäaikaista laitoshoitoa. Kunnalla ei ole velvollisuutta järjestää kotisairaanhoitoa oman alueensa ulkopuolelle.

Valinnasta on tehtävä kirjallinen ilmoitus sekä hoitovastuussa olevan kunnan että valitun kunnan terveyskeskukselle. Hoitovastuu siirtyy valitun kunnan terveyskeskukselle viimeistään kolmen viikon kuluttua ilmoituksesi saapumisesta. Voit valita  samanaikaisesti vain yhden terveyskeskuksen/ terveysaseman. Uuden valinnan voit tehdä aikaisintaan vuoden kuluttua edellisestä valinnastasi.

Jokaisesta siirtyvästä perheenjäsenestä on tehtävä oma ilmoitus. Lapsen ilmoitukseen tarvitaan huoltajien allekirjoitus.

Kiireetön erikoissairaanhoito

Jos lääkäri tai hammaslääkäri arvioi, että tarvitset kiireettömiä erikoissairaanhoidon palveluja, voit valita hoidon antavan kunnallisen erikoissairaanhoidon toimintayksikön. Hoitopaikka on valittava yhteisymmärryksessä lähetteen antavan lääkärin tai hammaslääkärin kanssa.

Hätätilanteissa potilas saa aina kiireellisen hoidon ilman lääkärin lähetettä lähimmässä sairaalassa tai terveyskeskuksessa.

Tiedostot: Valinnanvapaus-lomake ja ohje


Löysitkö etsimäsi?

Auta meitä kehittämään verkkosivujamme!