Asset Publisher

Anna palautetta

Navigation Menu

Uutinen

Alueemme lasten ja nuorten huumeiden käyttö huolestuttavalla tasolla

6.10.2020 klo 17.01

Ylä-Savon alueen lasten ja nuorten kiellettyjen lääkeaineiden sekä huumeiden käyttö on tällä hetkellä huolestuttavalla tasolla. Kuntayhtymä nostaa tilanteen esille ja julkiseen keskusteluun, jotta sen vakavuus huomioidaan alueellamme. 

Ylä-Savon alueen lasten ja nuorten huumausaineiden ja kiellettyjen lääkeaineiden käyttö on tällä hetkellä huolestuttavalla tasolla. Tilanteesta kertoo alueellamme toimiva Itä-Suomen poliisilaitoksen Ankkuri-toiminta. Tilanne on käytännössä se, että alkoholi on vaihtunut osittain huumeisiin ja tupakka nuuskaan. Lapset ja nuoret eivät tällä hetkellä käytä vain mietoja huumausaineita, vaan käyttöä on myös kovien huumausaineiden osalta (mm. amfetamiini). Alueemme ongelma on ollut tiedossa, mutta tämän hetken huolestuttavin tieto on se, että käyttöä on havaittu jopa alakouluikäisten lasten keskuudessa.  

Vanhemmat keskeisessä roolissa

”Lasten ja nuorten vanhemmat ovat tällä hetkellä ikävän tietämättömiä heidän tekemisistään. Kouluterveyskyselyissä on tullut esille, että erityisesti nuorilla tytöillä on tällä hetkellä ikävän positiivinen asenne huumaus- ja lääkeaineiden käyttöön. Viesti alueemme vanhemmille ja huoltajille on yksinkertaisesti se, että olkaa kiinnostuneita ja tietoisia lastenne tekemisestä. Vanhemmilla ja läheisillä on keskeinen rooli tässä asiassa. Aineita voi tällä hetkellä hankkia alueellamme aivan liian helposti”, kertoo Aleksi Hartikainen Itä-Suomen poliisilaitokselta.

Ylä-Savon SOTE kuntayhtymä on keskustellut aiheesta yhtymähallituksen kokouksessa 6.10.2020 haluaa nostaa tilanteen esille sekä julkiseen keskusteluun, jotta tilanne saadaan mahdollisimman hyvin alueemme ihmisten tietoon. Kuntayhtymä tekee jatkuvasti yhteistyötä alueemme tahojen ja asiantuntijoiden kanssa tilanteen parantamiseksi.