Asset Publisher

Navigation Menu

Uutinen

Koronatiedote: tartunnanjäljitys edistynyt hyvin

23.11.2021

Kuntayhtymän alueella todetuista uusista tartunnoista iso osa on perheensisäisiä, vaikka mukana on myös tartuntoja, joiden alkuperää ei ole pystytty selvittämään. Muistutamme laajasta maskisuosituksesta alueella. Tartunnanjäljitystyö edistyy hyvin, eikä yhteydenotoissa tartunnan saaneisiin tai altistuneisiin ole merkittävää viivettä.  

Kuntayhtymän alueella on jälleen vahvistettu useita uusia tartuntoja, joista suurin osa on todettu Kiuruvedellä. Päivittäiset tartuntatiedot löytyvät verkkosivuiltamme:  https://www.ylasavonsote.fi/paivittaiset-tartuntatiedot.

Merkittävä osa uusista tartunnoista on perheensisäisiä. Alueella on myös tartuntoja, joiden alkuperää ei ole mahdollista täysin selvittää. Tämä kertoo myös siitä, että koronaa on alueella edelleen paljon liikkeellä.  

Alueelle ei ole määrätty rajoituksia. Muistutamme alueellamme voimassa olevasta laajasta maskisuosituksesta.  

Tartunnanjäljitys edistyy hyvin, karanteeni- ja eristystodistusten postittamisessa viiveitä 

Tartuntojen jäljitystyö on edennyt hyvin ja tällä hetkellä yhteydenotoissa tartunnan saaneisiin tai altistuneisiin ei ole merkittävää viivettä. Pyrimme edelleen ottamaan kaikkiin altistuneisiin yhteyttä mahdollisimman pian.  

Sen lisäksi, että otamme tartunnan saaneisiin ja altistuneisiin puhelimitse yhteyttä, lähetämme kaikille karanteeniin tai eristykseen määrätyille henkilöille virallisen koronakaranteeni- tai eristyspäätöksen. Näiden päätösten postittamisessa on tällä hetkellä viivettä.  

Koronakaranteeni- tai eristyspäätös on virallinen dokumentti, jota tarvitaan esimerkiksi työnantajalle tai liitteeksi Kelan hakemukseen. Varsinaiset ohjeet karanteenista tai eristyksestä annetaan kuitenkin puhelimitse heti tartunnan tai altistumisen selvittyä.  

Kiuruvedellä nuorten rokotuskattavuus alhainen 

Rokotuskattavuus on Pohjois-Savossa yleisesti ottaen parantunut ja alueeltamme löytyy esimerkkejä kunnista, joissa rokotukset ovat edistyneet erinomaisen hyvin, sekä kuntia, joissa kattavuus on jopa koko Pohjois-Savon alhaisin.  

Esimerkiksi Sonkajärvellä 16-19 -vuotiaiden rokotuskattavuus ensimmäisen koronakorotteen osalta on jo 82,6 %, joka on enemmän kuin saman ikäryhmän keskiarvo Pohjois-Savossa, 80,4 %.  

Toisaalta Kiuruvedellä, jossa olemme viime aikoina nähneet paljon uusia tartuntoja, myös rokotuskattavuus on koko Pohjois-Savon alhaisimpia erityisesti nuorten ja nuorten aikuisten keskuudessa. Esimerkiksi 20-24 -vuotiaiden ikäryhmässä koko Pohjois-Savossa ensimmäisen rokotuksen ovat saaneet 78,6 %, kun taas Kiuruvedellä vastaava luku on 68,6 %.  

Yleisestikin ottaen juuri 20-24 -vuotiaiden ikäryhmässä yksikään alueemme kunnista ei ole vielä päässyt yli 70 % rokotuskattavuuteen.  

Kannustamme ja vetoamme alueemme nuoriin ja nuoriin aikuisiin ottamaan koronarokotuksen ja muistamaan, että vain molempien rokotusten ottaminen takaa parhaan suojan vakavaa koronavirustautia vastaan.  

Lisätietoja tilanteesta verkkosivuillamme: https://www.ylasavonsote.fi/koronavirus

Ylä-Savon SOTE kuntayhtymä 

Medialle: Mahdolliset haastattelupyynnöt ja kysymykset pyydämme lähettämään toivotun aikataulun ja kysymysten kanssa osoitteeseen viestinta@ylasavonsote.fi. Pyrimme vastaamaan viesteihin mahdollisimman pian.