Asset Publisher

Navigation Menu

Uutinen

Koronatiedote: uusien tartuntojen lähde usein yöelämässä

14.12.2021

Suurin osa alueella todetuista uusista tartunnoista on Iisalmesta ja monet niistä liittyvät baareissa tapahtuneisiin altistumisiin. Tartunnanjäljitys uusimpien tartuntojen osalta on kesken. Maskien ja kotitestien käyttöä suositellaan. Alueelle ei ole määrätty uusia rajoituksia.  

Alueellamme on todettu runsaasti uusia koronavirustartuntoja viime päivien aikana. Suurin osa tartunnoista on todettu Iisalmessa ja esimerkiksi eilen 13.12. uusia tartuntoja todettiin Iisalmessa yhteensä 12. Tartunnanjäljityksen tämänhetkisen tiedon mukaan suurin osa tartunnoista liittyy altistumisiin baareissa.  

Tartunnanjäljitys uusimpien tartuntojen osalta on tällä hetkellä kesken. Puhelinpalvelumme on ruuhkautunut yhteydenotoista koronavirustartuntoihin ja -altistumisiin liittyen: valitettavasti tätä kautta ei saa asiasta lisätietoa, vaan on odotettava tartunnanjäljitystiimin soittoa. Otamme yhteyttä kaikkiin altistuneisiin. 

Jos sinulla on oireita ja epäilet altistuneesi koronavirustartunnalle, tee kotitesti ja jos sen tulos on positiivinen, varaa aika koronavirustestiin. Tällä hetkellä testaamme terveydenhuollossa vain poikkeustapauksessa oireettomia, vaikka henkilö olisikin altistunut koronavirustartunnalle. 

Ei uusia rajoituksia 

Alueellisen koordinaatioryhmän tilannearvion mukaan Pohjois-Savo ei ole leviämisvaiheessa, joten ravintolarajoituksia ei nähdä tarpeellisena. Sen sijaan AVI:n määräämä rajoitus, joka koskee yli 100 hengen massatapahtumia, joissa osallistujilla ei ole määrättyjä istumapaikkoja, on edelleen voimassa 27.12.2021 saakka. 

Kotitestien ja maskien käyttöä suositellaan  

Kannustamme ja vetoamme alueemme asukkaita ottamaan suositellut koronarokotukset. Avoimet rokotuspäivät jatkuvat alueemme kunnissa ja tiedot niistä löytyvät verkkosivuiltamme: https://www.ylasavonsote.fi/koronarokote.  

Nykyisessä epidemiatilanteessa tärkeitä torjuntakeinoja ovat edelleen hyvä yskimis- ja käsihygienia, maskin käyttö THL:n uuden ohjeistuksen mukaisesti sekä väljät ja puhtaat tilat. Hengitystieoireisena on tärkeää välttää muiden altistamista mahdolliselle tartunnalle. Kotitestien käyttöä suositellaan etenkin tilanteissa, joissa tietää altistuneensa koronavirustartunnalle.  

Lisätietoja koronavirustilanteesta verkkosivuillamme: https://www.ylasavonsote.fi/koronavirus   

Ylä-Savon SOTE kuntayhtymä, ylilääkäri Jarno Rieppo

Medialle: Mahdolliset haastattelupyynnöt ja kysymykset pyydämme lähettämään toivotun aikataulun ja kysymysten kanssa osoitteeseen viestinta@ylasavonsote.fi. Pyrimme vastaamaan viesteihin mahdollisimman pian.