Asset Publisher

Navigation Menu

Uutinen

Lääkehoidon arviointipalvelulla selkeyttä lääkityksen haasteisiin

27.04.2022

Kliinisen farmasian asiantuntijapalvelu edistää lääkitysturvallisuutta ja ratkaisee asiakkaiden lääkitykseen liittyviä haasteita. Palvelu on tarjolla myös etäpalveluna.

Epäselvä lääkelista, epäily lääkityksen aiheuttamasta haitasta tai huoli lääkehoidon onnistumisesta arjessa voivat olla tilanteita, joissa lääkehoidon kokonaisuus on hyvä arvioida yhdessä asiantuntijan kanssa. Ylä-Savon SOTE kuntayhtymän alkuvuodesta 2022 uudelleen käynnistämä lääkehoidon asiantuntijapalvelu on tavoittanut jo usean arviointia kaipaavan asiakkaan. Palvelu oli tauolla sitä aiemmin hoitaneen henkilön siirryttyä toisiin tehtäviin.

Potilas asioimassa farmaseutin vastaanotolla.
Vastaanotolla käydään läpi asiakkaan lääkelista ja käytössä olevat itsehoitovalmisteet ja luontaistuotteet.


 – Palvelua voi hyödyntää kaikissa lääkehoitoon liittyvissä ongelmatilanteissa tai epäselvyyksissä. Voi olla esimerkiksi selittämätöntä huimausta tai kaatuilua, kertoo palvelua vuoden alusta alkaen toteuttanut kliinisen farmasian asiantuntija Sirpa Turunen Ylä-Savon SOTE kuntayhtymästä.

Selittämättömät oireilut voivat joskus johtua lääkityksestä, ja siksi asian huolellinen selvittäminen yhdessä asiantuntijan kanssa on tärkeää. Lääkehoidon arviointipalvelulle voi olla tarvetta myös silloin, jos lääkelista ei täsmää potilastietojärjestelmän tietojen kanssa tai kun lääkkeitä on paljon, eikä kokonaisuutta ole tarkastettu vuoteen.

Palvelusta muodostuu potilastietojärjestelmään raportti, joka on luettavissa Omakannan kautta. 

– Raportista voidaan tarvittaessa postittaa paperinen versio asiakkaalle kotiin, ja se kannattaa ottaa mukaan seuraavalle lääkärikäynnille. Lääkäri päättää aina mahdollisista lääkitysmuutoksista, Sirpa kertoo.

Arvioinnin huomioista voidaan keskustella myös moniammatillisessa tiimissä yhdessä asiakkaan kanssa.

Palvelua tarpeen mukaan vastaanotolla tai etänä

Vastaanotolla käydään läpi asiakkaan lääkelista ja käytössä olevat itsehoitovalmisteet ja luontaistuotteet. Kotona tehdyt mittaustulokset esimerkiksi verenpaineen, verensokerin ja painon osalta on hyvä ottaa mukaan tapaamiseen.

– Arvioinnissa kiinnitetään huomiota munuaisten toimintaan, yhteisvaikutuksiin, päällekkäisyyksiin ja lääkkeiden oikeisiin ottoajankohtiin. Samalla tarkistetaan, että lääkelistalla on yleisten hoitosuositusten mukaiset lääkkeet ja annostukset, ja ettei ylimääräisiä lääkkeitä ole. Laboratorioarvoja tarkastellaan myös, koska ne voivat olla tärkeitä hoitotasapainon seurannassa, kuten esimerkiksi verensokeri diabeteksessa, Sirpa kertoo.

Lääkehoidon arviointipalvelu on tarjolla myös etäpalveluna, ja asiakas voi osallistua vastaanotolle kotisohvaltaan. Sirpa Turunen uskoo, että kysyntä etäpalveluille on edelleen kasvava.  

– Aina on toki olemassa mahdollisuus tulla myös vastaanotolle, jos asia ei etänä selviä. Etäpalveluiden käyttäminen vaatii tietoteknisiä taitoja, joita monella ikääntyvällä alkaa jo ollakin. 

Palvelu on tarkoitettu kaikenikäisille, mutta eniten siitä hyötyvät ikääntyneet, joilla yleensä on useita lääkkeitä käytössä.

Merkityksellistä työtä asiakkaan hyvinvoinnin edistämiseksi

Sirpa Turunen innostui kliinisestä farmasiasta terveystieteitä opiskellessaan, ja suoritti muiden opintojensa ohessa lääkehoidon kokonaisarvioinnin erityispätevyyden. 

Avoinna ollut kliinisen farmasian asiantuntijan paikka tuntui luonnolliselta jatkumolta opiskeltuun ja aiemmin työssä opittuun nähden. Myös työn merkityksellisyys on Sirpalle tärkeää.

– Ylä-Savon SOTE kuntayhtymä valikoitui, koska täällä farmasistien asiantuntemusta on osattu hyödyntää jo pitkään lääkitysturvallisuuden edistämiseksi, Sirpa kertoo. 

Sirpa Turunen
Sirpa Turunen on toteuttanut lääkehoidon asiantuntijapalvelua vuoden 2022 alusta alkaen.


– Teen lääkehoidon arviointeja myös konsultaatioina lääkärin tai sairaanhoitajan pyynnöstä ja osallistun lääkitysturvallisuutta kehittäviin työryhmiin Ylä-Savon SOTE kuntayhtymän alueella.

Työssään Sirpa pitää muun muassa tehtävän monipuolisuudesta.

– Pääsen käyttämään koulutustani ja pitkää työkokemustani asiakkaiden hyvinvoinnin edistämiseksi, hän sanoo. 

 

Lääkehoidon arviointipalvelu – mistä kyse?
•    Farmaseutin vastaanotolle pääsee sairaanhoitajan tai lääkärin vastaanoton kautta tai varaamalla ajan suoraan farmaseutilta, lisätietoja: Farmaseutin vastaanotto - Ylä-Savon SOTE (ylasavonsote.fi)
•    Palvelu käynnistyy alkuhaastattelulla, jota ennen on tärkeää kirjata ylös kaikki käytössä olevat reseptilääkkeet, itsehoitolääkkeet, rokotteet ja luontaistuotteet, sekä niiden annostukset ja ottoajankohdat.
•    Palvelun hinta on 41,80 euroa.