Murupolku
- Palvelut
- Terveysvalvonta
- Elintarvikevalvonta
Elintarvikevalvonta-sivun sisältö
Elintarvikevalvonta
Elintarvikevalvonnan tehtäviin kuuluvat toiminnanharjoittajien ja kuluttajien opastus ja neuvonta sekä elintarvikkeiden valmistus-, käsittely- ja myyntiolosuhteiden valvonta. Myös alkutuotanto ja elintarvikkeiden kontaktimateriaalit kuuluvat elintarvikevalvonnan piiriin. Valtakunnallisesti elintarvikevalvontaa ohjaa Ruokavirasto.
Elintarvikevalvontaa tehdään riskiperusteisesti. Toimipaikoissa, joissa riski arvioidaan suuremmaksi, käydään useammin tarkastuksella. Valvontasuunnitelman mukaiset tarkastukset ja näytteenotot ovat toiminnanharjoittajille maksullisia. Maksu perustuu tarkastuksessa käytettyyn aikaan, johon kuuluu tarkastukseen valmistautuminen, tarkastus ja pöytäkirjan kirjoittaminen. Matka-aikaa ei lueta tarkastusaikaan kuuluvaksi eikä matkakuluja laskuteta.
Elintarvikevalvonnan tarkastuksia tehdään myös silloin, jos toiminnasta tulee valituksia, esimerkiksi ruokamyrkytysepäilyissä. Valitusten ja ruokamyrkytysepäilyn johdosta tehtävät tarkastukset ja näytteenotot ovat maksuttomia.
Elintarvikehuoneistojen säännölliset valvontasuunnitelmien mukaiset tarkastukset toteutetaan Oiva-arviointiohjeiden mukaisesti. Tarkastuksista muodostuu Oiva-raportti, joka julkaistaan hymynaamoin osoitteessa www.oivahymy.fi. Lisäksi elintarvikealan yritysten tulee julkistaa Oiva-raportti sisäänkäyntiensä yhteydessä ja yrityksensä internet-sivuilla.