Murupolku

Kehitysvammaisten asumispalvelut

Kehitysvammaisten asumispalvelut

Kehitysvammaisten asumista järjestettäessä ovat käytännön työssä yleistyneet käsitteet autettu, ohjattu ja tuettu asuminen. Autetulla asumisella tarkoitetaan kehitysvammaisten ympärivuorokautista palveluasumista, ohjatulla asumisella ei-yövalvotun asumisyksikön asumispalveluja sekä tuetulla asumisella asiakkaan omaan asuntoon järjestettäviä ohjaus- ja tukipalveluja.

Ylä-Savon SOTE kuntayhtymällä on neljä omaa kehitysvammaisten asumisyksikköä. Huitulanharjun palvelukoti Vieremällä on ympärivuorokautisen palveluasuminen yksikkö, Kotirinne Iisalmessa, Pihlajakoti Kiuruvedellä ja Mäntylä Sonkajärvellä ovat ohjatun ja tuetun asumisen yksiköitä. Ympärivuorokautista palveluasumista järjestetään myös ostopalveluna yksityisiltä palveluntuottajilta.

Toimi näin

Kehitysvammaisten asumispalveluita haetaan vammaispalveluhakemuksella. Päätöksen ympärivuorokautisesta palveluasumisesta tekee vammaispalvelujen sosiaalityöntekijä tai vammaispalvelujen esimies perustuen asiakkaan yksilölliseen palvelusuunnitelmaan ja palvelun tarpeen arvioon. Ohjatusta asumisesta päätöksen tekee kehitysvammayksiköiden esimies ja tuetusta asumisesta vammaispalvelujen palveluohjaaja.

Huitulanharju

Huitulanharjun palvelukoti tarjoaa Vieremän keskustassa (Mäntytie 6) ympärivuorokautista hoitoa ja ohjausta aikuisille kehitysvammaisille. Huitulanharjun viihtyisässä pihapiirissä on kaksi rivitaloa, joissa toisessa on 8 inva-varusteista yksiötä (yksi varattu tilapäishoitopaikaksi ja asumisharjoitteluun) ja yhteiset ruokailu- ja saunatilat sekä henkilöstön tilat. Toisessa rivitalossa on 5 inva-varusteisia yksiöitä ja kaksi soluasuntoa. Huitulanharjun palvelukoti tarjoaa turvallista ja virikkeellistä asumista huomioiden kunkin asukkaan vahvuudet ja tuen tarpeet.

Osoite

Mäntytie 6, 74200 VIEREMÄ

Muut yhteystiedot

Puhelin
  • +358  405949014
  • +358  405903995

Mäntylä

Mäntylä on Sukevalla (Männikkötie 16) sijaitseva 15 paikkainen ohjatun ja tuetun asumisen yö valvomaton yksikkö. Asukkaat asuvat yhteisessä pihapiirissä kahdessa rivitalossa, joissa on yhdeksän yksiötä, yksi kolmen henkilön soluasunto ja yksi kahden henkilön perheasunto. Lisäksi Mäntylässä on yksi yksiö tilapäisasumista varten. Mäntylä tarjoaa asukkailleen aktiivista ja kuntouttavaa toimintaa, jonka avulla asukkaat saavat mielekästä sisältöä elämäänsä sekä mahdollisuuden osallistua tasavertaisina yksilöinä ympärillä olevaan yhteisöön. Mäntylä tarjoaa myös asumisen ohjausta itsenäisemmin asuville kehitysvammaisille.

Osoite

Männikkötie 16, 74340 SUKEVA

Muut yhteystiedot

Puhelin
  • +358  401899559

Pihlajakoti

Pihlajakoti on kehitysvammaisten asiakkaiden ohjatun ja tuetun asumisen yksikkö (ei yövalvontaa) Kiuruvedellä (Ahonpääntie 3). Asukkaat asuvat omissa vuokra-asunnoissaan lähellä Pihlajakotia ns. korttelimallissa. Pihlajakoti tarjoaa myös lyhytkestoista tilapäishoitoa aikuisille kehitysvammaisille asiakkaille ja asumisen ohjausta itsenäisemmin asuville. Pihlajakodilla pyritään vastaamaan asiakkaiden yksilöllisiin tarpeisiin, tavoitteena hyvä ja mielekäs elämä.

Osoite

Ahonpääntie 3 as. 6, 74700 KIURUVESI

Muut yhteystiedot

Puhelin
  • +358  401864307
  • +358  401864311

Kuunsirppi

Kuunsirppi tarjoaa ympärivuorokautista sekä pidempiaikaista että lyhytkestoista hoitoa ja huolenpitoa alle 18-vuotiaille erityistä tukea tarvitseville lapsille ja nuorille. Kuusipaikkainen yksikkö sijaitsee Vieremän keskustassa (Malilantie 11) lähellä koulua, peruspalveluja sekä erilaisia ulkoilumahdollisuuksia. Kodinomaisen yksikön toiminta-ajatuksena on tarjota lapsille turvallista ja laadukasta hoitoa, ohjausta ja tukea yksilölliset tarpeet huomioiden.

Osoite

Malilantie 11 A, 74200 VIEREMÄ

Muut yhteystiedot

Puhelin
  • +358  401836761
  • +358  407121069

Kotirinne

Kotirinne on 20-paikkainen ohjatun ja tuetun asumisen yksikkö ilman yövalvontaa kerrostalossa Iisalmen keskustassa (Sarvikatu 1). Huoneistot ovat kaksioita 39m2 tai kolmioita 46m2, joissa asukkaat asuvat joko yksin tai kahdestaan. Kotirinne tarjoaa myös mahdollisuuden lyhytaikaiseen asumisharjoitteluun ja asumisen ohjausta itsenäisemmin asuville kehitysvammaisille. Kotirinteen ohjaus perustuu asukkaan yksilöllisiin tarpeisiin ja toiveisiin.

Osoite

Sarvikatu 1 as. 1, 74120 IISALMI

Muut yhteystiedot

Puhelin
  • +358  408304370
  • +358  407126745

Vammaispalveluhakemus

Vammaispalveluhakemus

Vaikeavammaisten ja kehitysvammaisten asumispalveluiden liitteet

Vaikeavammaisten ja kehitysvammaisten asumispalveluiden liitteet

Tiedote erityisryhmien asumispalveluihin 9/2020