Murupolku

Usein kysyttyä koronarokotuksista

Usein kysyttyä koronarokotuksista

Tälle sivulle on koottu koronarokotuksiin liittyviä usein kysyttyjä kysymyksiä (UKK) ja vastauksia. 

Miten saan koronarokotustodistuksen?

Kansallinen koronarokotustodistus on nyt saatavilla Omakannasta

 • Tiedot Omakantaan tulevat viiden vuorokauden sisällä rokotuksesta. Jos koronarokotustiedot eivät ole Omakannassa ajan tasalla, olethan yhteydessä Ylä-Savon SOTE kuntayhtymään.
 • Kansallisen koronarokotustodistuksen saa Omakannasta, josta sen voi esittää sähköisesti tai itse tulostaa paperiseksi versioksi Koronatodistus ja koronapassi - Kansalaiset - Kanta.fi
 • Lataa koronatodistus Omakannasta
  1. Kirjaudu Omakantaan kanta.fi-sivulta omalla tunnistusvälineelläsi kuten verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.
  2. Valitse vasemman reunan valikosta kohta Koronatodistus. Löydät linkin todistusosioon myös Omakannan etusivulta.
  3. Avaa koronatodistus painamalla pdf-linkkiä. Jos sinulla on todistus, se avautuu uuteen välilehteen.
  4. Tallenna pdf-tiedosto omaan puhelimeesi tai muulle laitteelle tai ota siitä kuvakaappaus. Näin todistus on sinulla valmiina, kun tarvitset sitä. Voit myös tulostaa todistuksen paperille.
 • Katso tästä, miltä todistus näyttää: Mallitodistus EU:n koronarokotustodistuksesta
 • Kansallista koronarokotustodistusta voi käyttää rajanylitystilanteissa vain niissä EU-maissa, jotka hyväksyvät kansallisen todistuksen koronarokotuksista.= tämä pois
 • Mikäli et voi tulostaa tai ladata koronarokotustodistusta tai -passia, niin ota yhteys puhelinpalveluumme. Huomioithan, että todistuksen saaminen voi viedä muutamia päiviä, ennakoi siis todistuksen tarvetta.
Miten lapsen koronatodistuksen saa tulostettua?

Lain mukaan koronapassia edellytetään 16-vuotiailta ja sitä vanhemmilta. Huoltaja näkee alle 10-vuotiaan lapsen tiedot Omakannasta ja voi ladata koronatodistuksen. Alaikäinen voi myös kirjautua Omakantaan itse. Tällöin hänellä täytyy olla käytössään tunnistautumisväline, kuten verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenne. Jos alaikäinen itse tai hänen huoltajansa eivät pääse Omakantaan katsomaan tietoja ja tulostamaan koronatodistusta, voi koronatodistuksen saada tulosteena terveydenhuollosta.
Todistus täytyy pyytää siitä terveydenhuollon yksiköstä, jossa rokotus on annettu tai jossa koronatesti on tehty. Koronatodistuksia voi pyytää Ylä-Savon SOTE kuntayhtymältä joko puhelinpalvelun tai chat-palvelun kautta. Ennakoithan tarvetta, sillä todistusten tulostamiseen voi ruuhka-aikoina mennä muutama päivä.

Usein kysyttyä koronatodistuksesta - Kansalaiset - Kanta.fi

Miten rokottamaton voi saada koronapassin/koronatodistuksen?
 • EU:n testitulostodistuksen saa Omakantaan, kun on käynyt koronatestissä ja saanut siitä tuloksen. Todistus näkyy Omakannassa uusimman testituloksen perusteella. Esimerkiksi vapaa-ajan menoa tai matkaa varten tarvittavaan koronatestiin pitää hakeutua yksityisen terveydenhuollon pisteeseen. Poikkeuksena ovat 16-17 -vuotiaat, jotka voivat  käydä testissä julkisessa terveydenhuollossa, mikäli hän ei ole saanut täyttä rokotussarjaa.
 • EU:n todistuksen sairastetusta koronavirustaudista saa Omakantaan, kun on sairastanut koronan ja sairastuminen on varmistettu positiivisella PCR-testituloksella. Koronatestejä on kahdenlaisia: PCR-testejä ja pikatestejä (antigeenitesti). Pikatestin tulos ei kelpaa todistamaan sairastettua koronavirustautia. PCR-testissä voi käydä vain julkisen tai yksityisen terveydenhuollon pisteessä.
 • Usein kysyttyä koronatodistuksesta - Kansalaiset - Kanta.fi
 • Usein kysytyt kysymykset - Koronapassi - Kansalaiset - Kanta.fi
Minulta on jäänyt rokotukset ottamatta, ilkeänkö enää tulla rokotukselle?

Rokotamme mielellämme edelleen myös 1. annoksia koronarokotteita, joten tule ihmeessä! Ihmisillä on monia syitä sille, että rokotusten aloitus on venynyt, mutta niiden aloitus ei ole vieläkään myöhäistä. Osa meistä on miettinyt asiaa pidempään tai joutunut lykkäämään rokotuksia esimerkiksi koronataudin sairastamisen takia. Hoitajamme rokotuspaikalla vastaavat myös mielellään kysymyksiisi koronarokotuksista!

Miksi pitäisi nähdä vaivaa ja jaksaa/viitsiä tulla rokotukselle? Mitä hyötyä rokotuksesta on?

Koronavirusrokote suojaa vakavalta tautimuodolta eli rokotettuna joko et sairastu ollenkaan tai sairastut yleensä huomattavasti lievemmin kuin ilman rokotusta. Rokotettuna vältyt todennäköisimmin sairaalahoidolta tai jos joutuisitkin sairaalahoitoon, niin tilanteesi olisi todennäköisesti huomattavasti vaikeampi ilman rokotetta. Rokotuksilla pyritään estämään koronatautiin sairastumista ja kuolemista sekä turvata terveydenhuollon toiminnan riittäminen myös muiden sairauksien hoitoon.

Toinen tärkeä asia on taudin leviäminen. Rokote vaikuttaa myös taudin tartuttavuuteen eli siihen miten herkästi itse tartutat toisia. Rokottautumalla turvaat siis myös läheisesi mahdollisuutta säilyä terveenä.

Lue lisää: Oma koronarokotus: miten, miksi ja milloin? - Infektiotaudit ja rokotukset - THL

En tiedä, milloin voi tulla rokotukselle?  Menikö vuoroni jo ohi?

Ilmoitamme rokotuspäivistä verkkosivuillamme, sosiaalisessa mediassa ja ajoittain myös lehdissä. Lisäksi apteekit ja alueemme oppilaitokset julkaisevat sähköisillä ilmoitustauluillaan avoimia rokotuspäiviä. Rokotukset jatkuvat vielä kuukausia, niiden lopettamisesta ei ole sovittu, joten jatkamme rokotuksia vielä viikoittain joka paikkakunnalla. Rokotuksiin ei tarvitse varata aikaa, voit tulla avoimena rokotuspäivän aukioloaikana paikalle KELA- tai muun henkilöllisyystodistuksen kanssa. Maskin käyttö on erittäin suositeltavaa rokotuspaikalle tullessa.

Kenenkään rokotusvuorokaan ei ole vielä mennyt ohi. Voit tulla hakemaan ensimmäisen rokoteannoksen milloin vain. Toinen ja kolmas rokoteannos voidaan antaa myös myöhässä, jos olet unohtanut tulla rokotukselle sovittuna aikana.

Uskallanko tulla, kun kaverikin sai niin kovat oireet rokotuksesta?

Rokotuksiin reagoiminen on yksilöllistä ja sama ihminen voi samaan rokotteeseen reagoida eri tavoin eri rokotuskerroilla. Useimmiten haittavaikutukset ovat lieviä ja ohimeneviä, eikä kaikki saa lieviäkään oireita. Osa rokotetuista saattaa saada voimakkaampiakin oireita, mutta rokotuksesta ei voi sairastua koronatautiin, vaikka oireet tuntuisivatkin voimakkailta.  Vakaviakin koronarokotuksesta tulleita haittoja voidaan hoitaa paremmin kuin itse koronatautia.

Lue lisää: Koronarokotteiden turvallisuus ja mahdolliset haitat - Infektiotaudit ja rokotukset - THL

Onko pakko tulla rokotukselle?

Rokotus on vapaaehtoinen. 

En tiedä, milloin pitäisi ottaa toinen annos rokotetta?

Toisen koronarokoteannoksen voi ottaa aikaisintaan kuusi viikkoa ensimmäisen rokotuksen jälkeen. Jos oma ensimmäisen rokotuksen päivä on unohtunut, sen voi tarkistaa OmaKannasta. Toinen rokoteannos on tärkeä, jotta rokotteen suojateho vahvistuu kiertäviä koronavirusmuunnoksia vastaan. Toinen annos myös varmistaa, että suoja kestää mahdollisimman pitkään. Jos otat vain yhden rokotteen, niin sen suoja hiipuu aika nopeasti.

Joko saan kolmannen rokoteannoksen?

Voimakkaasti immuunipuutteisille suosittelemme kolmatta annosta, kun toisesta annoksesta on kulunut vähintään 2 kuukautta

60 vuotta täyttäneille ja riskiryhmiin kuuluville kolmas rokoteannos voidaan antaa, kun toisesta rokotuksesta on kulunut 3–4 kuukauttahttps://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/rokotteet-a-o/koronavirusrokotteet-eli-covid-19-rokotteet-ohjeita-ammattilaisille/vakavalle-koronavirustaudille-alttiiden-rokotusjarjestys

18-60-vuotiaille, jotka eivät kuulu riskiryhmiin, kolmatta rokoteannosta voidaan tarjota 4–6 kuukauden kuluttua toisesta annoksesta.

Huom! 3. annoksia ei anneta alle 18-vuotiaille, elleivät he ole voimakkaasti immuunipuutteisia

Lue lisää: Kolmas koronarokoteannos - THL

Kuka rokotteita saa, kuulunko rokotettavien ryhmään?

Rokotteen saavat kaikki 5 vuotta täyttäneet. Vain hyvin harvinaiset sairaudet aiheuttavat esteen rokottamiselle ja sinua hoitava lääkäri olisi sen kyllä sinulle kertonut. Voit myös vielä rokotuspaikalle tullessasi tarkistaa asian rokottajalta.

5-11 -vuotiaat lapset rokotetaan vain ajanvarauksella neuvoloissa.

Usein kysyttyä lasten ja nuorten koronarokotuksista - THL

Miksi on parempi ottaa rokote kuin sairastaa koronatauti?

On huomattavasti turvallisempaa ottaa rokote kuin sairastaa koronatauti. Koronarokotteiden hyödyt ja haitat on tutkittu etukäteen, ja ne tunnetaan hyvin. Valtaosa haitoista on lieviä ja ohimeneviä. Vakavat haitat ovat hyvin harvinaisia, ja niitä osataan hoitaa. 

Koronataudin seuraukset ovat arvaamattomammat. Etukäteen ei voi varmasti tietää, onko koronatauti omalla kohdalla vakava, tai seuraako siitä jälkitauteja tai pitkittyneitä oireita. Parantavaa hoitoa koronavirustaudille tutkitaan, mutta toistaiseksi ehdottoman varmaa hoitomenetelmää tai lääkettä ei ole olemassa. 

Mikään rokote ei suojaa torjuttavalta taudilta ja tartunnalta sataprosenttisesti. Koronarokotteet ovat kuitenkin erittäin tehokkaita erityisesti vakavaa koronatautia vastaan myös silloin, kun taudin aiheuttajana on viruksen deltamuunnos. 

Rokotus tehostaa myös huomattavasti jo sairastetun koronataudin synnyttämää suojaa. Siksi koronarokote kannattaa ottaa, vaikka olisi jo sairastanut koronataudin. 

Tarvitseeko koronataudin sairastanut kolmannen annoksen? 

Jos on sairastanut koronataudin ja saanut kaksi rokoteannosta, ei tarvitse kolmatta rokoteannosta.   

Poikkeuksena ovat voimakkaasti immuunipuutteiset, joille suositellaan kolmatta rokoteannosta, vaikka he olisivat sairastaneet koronataudin ja saaneet kaksi rokoteannosta. 

Lue lisää: Kolmas koronarokoteannos - THL 

Miten sairastettu korona vaikuttaa lasten rokotuksiin?
 • Mikäli tartunnan on saanut alle 6 viikkoa ensimmäisestä annoksesta, suositellaan tehosteannosta 4-6 kuukauden kuluttua 
 • Mikäli ei ole saanut rokotetta ennen tartuntaa, suositellaan tehostetta 4-6 kuukaden kuluttua tartunnasta 
 • Mikäli ensimmäisen rokotteen ja sairastatetun taudin välillä on yli 6 viikkoa, ei tarvita tehosteannosta 
 • Lue lisää: Vaikuttaako sairastettu koronvirustauti rokottamiseen (THL)

Tilanne vaihtelee sen mukaan, kuinka monta rokotetta olet saanut ennen sairastumistasi. Lue lisää: Kysymyksiä koronarokotuksista - THL

Voiko koronarokotuksen saada muualla kuin omassa kotikunnassa?

Tarjoamme mahdollisuutta rokotukseen myös ulkopaikkakuntalaisille. Alueellamme oleskeleva, opiskeleva tai työssä käyvä ulkopaikkakuntalainen voi saada koronarokotteen meiltä. 

Tällä hetkellä rokotetilanne alueellamme on hyvä, joten meidän on mahdollista tarjota rokotteita myös ulkopaikkakuntalaisille ilman ajanvarausta toteutettavissa rokotustapahtumissa.


Löysitkö etsimäsi?

Auta meitä kehittämään verkkosivujamme!

Lue lisää koronarokotteesta ja varaa rokoteaika

Alueemme koronarokotukset ja ajanvaraus

Lue alueemme koronarokotuksista ja varaa rokoteaika.