Murupolku

Sotelaisten tarinat kesä kotihoidossa - kesäsomettaja esittäytyy

Olen Salonoron Tanja, ikää 30 vuotta ja kotoisin Iisalmesta. Arkeani ilahduttavat 5-vuotias poika ja Kiira-koira. Olen järjestelmällinen ja luonteeltani helposti lähestyttävä, iloinen ja aina valmiina tekemään ja kokeilemaan uusia juttuja. Hevoset ja koira sekä luonto ovat lähellä sydäntäni.


Opiskelen Kajaanin ammattikorkeakoulussa terveydenhoitajaksi viimeistä vuotta. Lähihoitajan työtä jo pitkään tehneenä alkoi tuntua siltä, että jotain uutta pitäisi kehitellä. Päivätyö houkutteli hakemaan juuri terveydenhoitajan opintoihin. Myös työkuvan vaihtelevuus, monipuolisuus ja itsensä haastaminen lisäsi kiinnostusta lisä kouluttautumiseen.

Olen työskennellyt Ylä-Savon SOTElla vuodesta 2014 alkaen. Tein töitä aiemmin lähihoitajana useamman yksityisen työnantajan palveluksessa, mutta koen Ylä-Savon SOTEn työnantajana hyväksi siitä syystä, että olen saanut mahdollisuuden opiskelujeni aikana työskennellä useassa eri yksiköissä: kotihoidossa, terveyskeskuksen osastoilla, asumispalveluyksiköissä ja koronarokotuksissa ja näytteenotossa siitä huolimatta, että lähihoitajan toimi onkin kotihoidossa. Joustavuus opiskelun, työvuorojen ja arjen välillä on toiminut hyvin.

Mitä työtehtäviisi kuuluu?
Kotihoidossa työni lähtökohtana on ikääntyneiden kokonaisvaltaisen hoidon järjestäminen ja kotona mahdollisimman pitkään asumisen tukeminen. Työpäivän sisältö vaihtelee paljon ja päivät ovat hyvinkin erilaisia. Suunnittelemme itse päiväkohtaiset asiakaskäynnit etukäteen. Erilaisten näytteiden ottaminen, lääkärin konsultointi, tiimin tiedottaminen, hoitoneuvotteluihin osallistuminen ja tiivis yhteistyö Ohjurin kanssa kuuluvat usein työpäivään. Myös erilaisten toimintakykyyn liittyvien mittareiden tekeminen, apteekkitilaukset, palvelu- ja hoitosuunnitelman päivitys, haavanhoidot ja muut hoidolliset tehtävät sekä kotiutuvien asiakkaiden turvallinen kotiutus ja yhteistyö omaisten kanssa ovat osa työpäivää.

Mitä suunnitelmia opintojen jälkeen?
Lasten ja nuorten parissa työskentely on aina ollut lähellä sydäntäni ja toivottavasti näissä töissä saisin myös työuraani terveydenhoitajana aloittaa. Koulu- ja opiskeluterveydenhuoltoon olen päässyt vähän jo tutustumaan ja se vei kyllä mennessään! Kovasti toivonkin sinne myös jossain vaiheessa töihin pääseväni.

Entä viiden vuoden kuluttua?
Näen itseni viiden vuoden kuluttua opiskelemassa taas lisää. Ammatillinen opettajankoulutus on alkanut tässä viime aikoina kiehtomaan ja tätä haavetta kohti mennään.

Seuraa somessa!
Tanja kertoo arjestaan kotihoidossa kesän 2022 ajan, seuraa postauksia Ylä-Savon SOTE kuntayhtymän Facebookissa ja Instagramissa!


Löysitkö etsimäsi?

Auta meitä kehittämään verkkosivujamme!