Sotelaisten tarinat kuraattori

Kuva. Marja Karjalainen, kuraattori, Iisalmi

 

Pidän työtehtävästäni ja mielestäni tämä on paras työ, mitä voin kuvitella itselleni. 

 

Minulla on kaupallinen koulutustausta. Olen tietoliikenteeseen suuntautunut markkinointimerkonomi. Hetken aikaa kaupallisen alan töissä olleena lähdin opiskelemaan toista alaa. Suoritin ensin kasvatustieteen perusopinnot ja sitten hakeuduin opiskelemaan Pohjois-Savon ammattikorkeakouluun sosiaalialan koulutusohjelmaan. Opinnot painotin lapsiin, nuoriin ja mielenterveystyöhön. Sosionomiksi (AMK) valmistuttuani aloitin työurani varhaiskasvatuksen puolella lastentarhanopettajana sekä perhepäivähoidon ohjaajana. Perheen perustettuani olin kotona melkein 10 vuotta. Tänä aikana suoritin muun muassa perheopinnot. Kun oli aika palata työelämään kotiäidin roolista, aloitin Ylä-Savon SOTE:lla perheohjaajan määräaikaisessa tehtävässä Kiuruvedellä.  

 

Opiskeluaikana olin ollut harjoittelemassa kuraattorin työssä ja pidin siitä. Siitä jäi kypsymään kipinä päästä työskentelemään koulupuolelle. Pian tähän avautui mahdollisuus ja pääsin tekemään määräaikaisia kuraattorin tehtäviä. Välillä olin myös koulusosionomina Iisalmen kaupungilla. Lopulta haaveeni toteutui ja tulin valituksi kuraattorin tehtävään toiselle asteelle. Tällä hetkellä teen kuraattorin työtä sekä alakouluilla että toisen asteen oppilaitoksissa. 

 

Työni on hyvin itsenäistä, monipuolista, haastavaa, liikkuvaa ja vaatii itseohjautuvuutta. Lakisääteinen aika reagoida yhteydenottoihin määrittää työtä ja kalenteria. Kuraattori tekee koulun sosiaalityötä. Kuraattori tarjoaa peruskoulussa keskustelutukea oppilaan koulun käymiseen, kotiin ja muihin ihmissuhteisiin sekä vapaa-aikaan liittyvissä kysymyksissä. Alakoululla työpäiväni alkaa aamulla sopimalla opettajien kanssa oppilaiden tapaamisajat ja näin päiväsuunnitelma rakentuu. Ryhmätapaamiset toteutan ennalta sovitusti. Suunnittelen ja pidän erilaisia tunteja ja ryhmiä liittyen esimerkiksi kaveritaitoihin, nettiasioihin, kiusaamattomuuteen ja muista koululuokkaa puhuttaviin ajankohtaisiin asioihin ja ilmiöihin.  

 

Käytännössä kuraattorin työ on yksilökeskusteluja oppilaan kanssa, tapaamisia ja yhteydenpitoa perheen ja yhteistyötahojen kanssa, tarvittaessa ohjausta muiden palvelujen piiriin, erilaisten oppilasryhmien kanssa työskentelyä ja opetushenkilöstön konsultointia. Lisäksi kuraattori osallistuu oppilashuoltoryhmien toimintaan. Tärkeää on myös yhteistyö opiskeluhuollon terveydenhoitajan ja psykologin kanssa. Tämä yhteistyö on ollut toimivaa ja hyvää. 

 

Toisella asteella opiskelijoiden tapaaminen tapahtuu pääasiassa ajanvarausperiaatteella. Kuraattori tarjoaa sosiaalista tukea erilaisissa elämäntilanteissa, kuten itsenäistymiseen, asumiseen, toimeentuloon, ihmissuhteisiin, arjenhallintaan ja mielenterveyteen liittyvissä asioissa. Autan monenlaisissa asiointiasioissa ja hakemuksissa. Joskus asiat vaativat paljon selvitystyötä ja asiakkaiden moninaiset ongelmat tuovat haastetta työhön. 

 

Tähtihetkiä työssäni ovat, kun näen, että lapsi tai nuori saa tarvitsemansa avun ja hänen tilanteensa lähtee paranemaan.

 

Lisäksi moniammatillinen yhteistyö ja hyvä tiimihenki sekä hyvät työtilat mahdollistavat tehokkaan työskentelyn. Työ vaatii joustavuutta ja liikkumista työpäivien aikana eri oppilaitosten välillä, mikä tuo haasteellisuutta ja kuormittavuutta työhön. Tällöin työtiimi vaihtuu oppilaitosten mukaan ja usein joustavaa ja moniammatillista työtä hankaloittaa käytössä olevien työtilojen puute. 

 

Riippuen koulutustaustasta Ylä-Savon SOTE on mielestäni monipuolinen työnantaja. Hyvällä työmoraalilla ja avoimuudella työ voi viedä minne vain ja tilaisuuksia voi avautua omien haaveiden ja toiveiden myötä.

 

Vapaa-ajallani tykkään lenkkeillä koiran kanssa, liikkua muutenkin monipuolisesti, kuten rullaluistella, hiihtää ja pelata lentopalloa sekä lukea ja toisinaan neuloa. Tykkään kotitöistä ja perheen kanssa vietetystä ajasta. Lasten harrastusten myötä teen myös talkootyötä. 

 

Lue lisää sotelaisten tarinoita täältä.


Löysitkö etsimäsi?

Auta meitä kehittämään verkkosivujamme!