Sisältöjulkaisija

Anna palautetta

Navigointivalikko

Uutinen

Koronatiedote: tartuntojen lukumäärä laskussa kuntayhtymän alueella

30.11.2021

Kuntayhtymän alueella todetuista uusista tartunnoista valtaosa on perheensisäisiä ja tartuntojen määrä on laskussa. Vaikka alueellamme tilanne on parantunut, on tilanne huonontunut Pohjois-Savossa ja koko maassa. Tästä syystä alueellinen koronakoordinaatioryhmä suosittaa, että merkittävän kokonaisriskin tapahtumia Pohjois-Savossa rajoitetaan. Kannustamme kaikkia alueen asukkaita, joilla ei vielä ole koronavirusrokotusta, hankkimaan rokotuksen mahdollisimman pian. 

Koronavirustartuntojen määrä on laskussa kuntayhtymän alueella, vaikka uusia tartuntoja todetaan edelleen päivittäin ja laajemmin koko Pohjois-Savon alueella koronaepidemia on uudelleen kiihtynyt. Viikolla 47 uusia tartuntoja vahvistettiin kuntayhtymän alueella yhteensä 33, kun taas sitä edeltävällä viikolla uusia tartuntoja oli 81.  

Merkittävä osa uusista tartunnoista on perheensisäisiä. Tartunnanjäljitys on ajan tasalla ja kaikkiin altistuneisiin pyritään ottamaan henkilökohtaisesti yhteyttä. Julkaisemme verkkosivuillamme päivittäisten tartuntatietojen alla tiedot paikoista, joissa on voinut altistua koronavirustartunnalle, jos tartunnanjäljitys sitä vaatii, eli jos emme muuten saa selville kaikkien altistuneiden tietoja.  

Alueellinen koronakoordinaatioryhmä suosittaa: merkittävän kokonaisriskin tapahtumia rajoitetaan 

Vaikka kuntayhtymän alueella koronatartuntojen määrä on laskenut, Pohjois-Savossa ja koko maassa tilanne on synkkenemässä. Juuri nyt ennakointi on tärkeää epidemian torjunnan kannalta  ja sen vuoksi alueellinen koronakoordinaatioryhmä suosittaa aluehallintovirastolle, että Pohjois-Savossa rajoitettaisiin Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen luokituksen mukaisia merkittävän kokonaisriskin tapahtumia. Suositus koskee sisätiloissa järjestettäviä tapahtumia, joihin osallistuu yli 100 henkilöä ja joissa ei ole ennalta määriteltyjä istumapaikkoja. Muiden kuin korkean kokonaisriskin toimintojen rajoittaminen ei ole ryhmän mukaan perusteltua. Rajoituksilta voi välttyä ottamalla käyttöön koronapassi. 

Aluehallintovirasto käsittelee alueellisen koronakoordinaatioryhmän suosituksen ja määrää tarvittaessa suositellut rajoitukset. 

Avoimet rokotuspäivät jatkuvat, maskin käyttö ja muut tutut torjuntakeinot tärkeitä 

Kannustamme ja vetoamme alueemme asukkaita ottamaan koronarokotuksen ja muistamaan, että vain molempien rokotusten ottaminen takaa parhaan suojan vakavaa koronavirustautia vastaan. Avoimet rokotuspäivät jatkuvat alueemme kunnissa ja tiedot niistä löytyvät verkkosivuiltamme: https://www.ylasavonsote.fi/koronarokote.

Nykyisessä epidemiatilanteessa tärkeitä torjuntakeinoja ovat edelleen hyvä yskimis- ja käsihygienia, maskin käyttö THL:n uuden ohjeistuksen mukaisesti sekä väljät ja puhtaat tilat. Hengitystieoireisena on tärkeää välttää muiden altistamista mahdolliselle tartunnalle. Kotitestien käyttö on suositeltavaa. 

Koronatesti koronapassin saamista varten hankittava yksityisestä terveydenhuollosta 

Koronapassia varten vaaditaan todistus koronarokotuksista, todistus tuoreesta negatiivisesta koronatestituloksesta tai todistus sairastetusta koronasta. 

Ensisijaisesti suosittelemme ottamaan koronarokotteen, sillä näin myös koronapassin saa sujuvasti.  

Meiltä on kysytty, voiko koronatestiin tulla, jotta saa tarvittavan negatiivisen testituloksen koronapassia varten. Tällä hetkellä emme kuitenkaan testaa oireettomia henkilöitä muuten kuin poikkeustapauksissa tartuntatautilääkärin päätöksellä. 

Jos siis tarvitset koronatestin koronapassin saamista varten, testiin tulee hakeutua yksityisen terveydenhuollon puolella.  

Lisätietoja koronavirustilanteesta verkkosivuillamme: https://www.ylasavonsote.fi/koronavirus.  

 

Ylä-Savon SOTE kuntayhtymä 

Medialle: Mahdolliset haastattelupyynnöt ja kysymykset pyydämme lähettämään toivotun aikataulun ja kysymysten kanssa osoitteeseen viestinta@ylasavonsote.fi. Pyrimme vastaamaan viesteihin mahdollisimman pian.