Sisältöjulkaisija

Navigointivalikko

Uutinen

Alueellamme käyttöön suosituksia koronan hillitsemiseksi

01.12.2020

päivitetty 22.12.2020

Alueemme suosituksia ja rajoituksia on päivitetty tiukentuneiden kokoontumisrajoitusten, maskisuosituksen laajenemisen ja riskiryhmien vierailujen välttämisen osalta.

Pohjois-Savon alueellinen COVID-19-työryhmä eli "koronanyrkki" kokoontui 18.12. ja totesi, että koko alueella ollaan edelleen perustasolla, mutta tuleva joulun aika lisää matkustelua ja riski epidemian leviämiselle kasvaa.

Ylä-Savon SOTE kuntayhtymä suosittaa epidemian torjuntaan liittyvää ohjeistusta 1.12. alkaen ja 18.12. tarkennettuna seuraavasti:

Kasvomaskisuositus kuntayhtymän alueella

  • Erityisesti joukkoliikenteessä ja kaikissa muissa tilanteissa, joissa turvaväleistä ei voida varmistua eikä lähikontakteja voida välttää.
  • Koronavirustestiin hakeutuvat henkilöt matkalla näytteenottoon ja ennen testituloksen valmistumista, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.
  • Ulkomailta Suomeen saapuvat matkustajat heidän siirtyessä maahantulopisteeltä omaehtoiseen karanteeniin tai jos heillä on sinä aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.
  • Toisen asteen oppilaitoksissa (mukaan lukien lukiot) ja korkeakouluissa. Lisäksi myös yläkouluissa olisi hyvä käyttää maskia.
  • Julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa, joissa lähikontakteja ei voida aina välttää. 
  • Kaikessa asiakaspalvelutyössä

Yleisötilaisuuksien kieltäminen ja rajoittaminen sekä julkisten kokoontumisten rajoittaminen

Itä-Suomen aluehallintovirasto kieltää kaikki yli 20 henkilön yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, lisätietoja AVI:n tiedotteessa 22.12.2020
Tämän lisäksi suositellaan, ettei myöskään yksityisitilaisuuksissa, perhejuhlat ja joulun vietto, järjestettäisi isoja juhlia.

Vierailuja toivotaan vältettävän riskiryhmien suojaamiseksi

Tänä poikkeuksellisena aikana kannamme erityisesti huolta ikäihmisten sekä muiden riskiryhmien suojaamisesta. Toivomme, että tänä jouluna vältetään vierailuja ikäihmisten ja muiden riskiryhmien luona heidän suojaamiseksi osastopalveluissa, kotihoidossa, asumispalveluissa ja kaikissa muissa kontakteissa. Kannustamme käyttämään turvallisia yhteydenpitotapoja kuten mm. puheluita, videopuheluita ja kukkatervehdyksiä. 

Julkisiin tiloihin ei oireisena

Julkisiin tiloihin ei saa mennä oireisena. Julkisissa ja myös yksityisissä tiloissa tulee huolehtia siitä, että on tosiasiallinen mahdollisuus välttää lähikontakteja. Erityisesti sisätiloissa järjestettävissä liikunta- ja kulttuuritilaisuuksissa on huolehdittava välimatkoista ja käytettävä tarvittaessa kasvomaskia esimerkiksi ruuhkaisissa pukuhuoneissa.

Ikääntyvien ja riskiryhmien välttäminen altistumiselle

Korostetaan edelleen kansallista suositusta siitä, että ikääntyneiden ja riskiryhmiin kuuluvien tulisi välttää altistumista koronavirukselle, koska heillä on suurempi riskiä saada vakava tauti.

Harrastustoiminta lähikontakteja välttäen

Harrastustoiminta tulee järjestää siten, että osallistujat voivat välttää lähikontaktin. Lisäksi tulee huomioida, että tietyissä harrasteissa on erityisen korkea pisaratartunnan riski (esim. kuorolaulu) ja järjestää tila, ryhmän koko ja etäisyydet siten, että riski minimoidaan.

Matkustuksen välttäminen leviämis- tai kiihtymisalueille

Suositellaan välttämään vapaa-ajan matkustamista leviämis- tai kiihtymisvaiheessa oleville alueille ja harkitsemaan vierailuja näiltä alueilta.

Etätyösuositus mahdollisimman laajasti

Suositellaan etätyöhön siirtymistä kaikissa niissä työtehtävissä, joissa se on mahdollista. Pikkujoulujen ja uuden vuoden vietossa suositellaan etänä järjestettäviä tilaisuuksia ja voimassa olevia kokoontumisrajoituksia. 

Ylä-Savon SOTE kuntayhtymä, johtava lääkäri, Anssi Uutela


Medialle: Mahdolliset haastattelupyynnöt ja kysymykset pyydämme lähettämään toivotun aikataulun ja kysymysten kanssa osoitteeseen viestinta@ylasavonsote.fi. Pyrimme vastaamaan viesteihin mahdollisimman pian.