Sisältöjulkaisija

Anna palautetta

Navigointivalikko

Uutinen

Koronanäytteenotto laajeni Kiuruvedelle ja testauskapasiteettia nostettiin

31.8.2020 klo 16.36

Alueemme koronavirusnäytteenotto on laajentunut Kiuruvedelle ja testauskapasiteettia nostettiin. Koronavirusnäytteisiin tulee varata aika etukäteen ja näytteitä otetaan hoidon tarpeen arvioinnin mukaan Iisalmen ja Kiuruveden terveyskeskuksissa.  

Näin koronavirustestaus toimii alueellamme

  • Ota ensin yhteys! Kuntayhtymän alueen koronavirustestaukseen varataan aina ensin aika eli vastaanotolle ei tule hakeutua ilman yhteydenottoa!
  • Soita numeroon 017 272 4222 (arkisin kello 8–15), jossa hoitaja tekee arvion testauksen tarpeellisuudesta. Muina aikoina soita numeroon 017 272 2316 (Iisalmen päivystys)
  • Voit varata ajan myös verkkosivuiltamme löytyvän chatin kautta ma–pe klo 8–16 ja la-su klo 9–17, jossa hoitaja tekee arvion testauksen tarpeellisuudesta.
  • Mene testaukseen sovittuna aikana, jos yhteydenottotilanteessa on näin sovittu.

Missä koronanäytteet otetaan?

Koronavirusnäytteitä otetaan Iisalmessa ja Kiuruvedellä ajanvarauksella. Näytteet otetaan hoidon tarpeen arvioinnin jälkeen eli asiakkaan tulee ensin ottaa yhteys puhelimitse tai chatin avulla.

Iisalmi

  • Aika: Näytteitä otetaan ma–pe klo 8.30–14.30 ja la–su klo 10.30–12.30
  • Paikka: Iisalmen terveyskeskus, (Meijerinkatu 2) ajanvarauksella.

Kiuruvesi 

  • Aika: Näytteenotto tapahtuu arkisin ma-pe klo 8.30–10.00
  • Paikka: Kiuruveden terveyskeskus, pohjakerros (entinen Ankkurin siipi), huone 23.
  • Kulkuohje: saavu paikalle Nivankadulta terveyskeskuksen takapihalle, autojen pysäköinnille on erikseen merkityt paikat. Näytteenottopisteeseen on opastus ja näytteenotto tapahtuu ikkunan kautta.

Kiuruvedelle näytteenotto laajentui 31.8. alkaen.

Odota testituloksia kotikaranteenissa

Valtakunnallisten ohjeiden mukaan testatun henkilön tulee odottaa testituloksia kotikaranteenissa eli pysytellä kotona ja välttää kodinulkopuolisia kontakteja viruksen leviämisvaaran vuoksi.

Testien vastaukset ilmoitetaan suoraan testatulle kuntayhtymän toimesta tekstiviestillä tai soittamalla. Testatun henkilön ei tule itse ottaa yhteyttä kuntayhtymään testituloksista. Negatiiviset vastaukset ilmoitetaan tekstiviestillä ja positiivisesta vastauksesta testatulle ilmoittaa tartuntatautilääkäri puhelimitse.

Kuntayhtymä ei vastaa koronatestien analysoinnista

Koronatestitulokset ilmoitetaan testatulle 3–5 päivän kuluttua näytteenotosta. Vastausajat vaihtelevat riippuen Itä-Suomen laboratorion testauskapasiteetista. Ylä-Savon SOTE kuntayhtymä ei vastaa koronatestien analysoinnista eikä voi vaikuttaa testitulosten aikatauluun. Pyydämme kärsivällisyyttä tulosten odottamisessa.

Itä-Suomen laboratoriokeskuksen liikelaitoskuntayhtymä on kasvattanut 31.8. alkaen näytteiden analysointia ympärivuorokautiseksi.

Valtakunnallinen suositus on, että oireisen henkilön tulisi päästä koronavirustesteihin yhden vuorokauden aikana ja tämä suositus toteutuu tällä hetkellä alueemme asukkaille.

Kuntayhtymä vastaa alueemme viranomaisena koronavirukseen liittyvästä tautijäljityksestä ja tiedottaa tarvittaessa mahdollisista varotoimista.

Lisätietoja, Ylä-Savon SOTE kuntayhtymä, ylilääkäri, Jarno Rieppo