Sisältöjulkaisija

Navigointivalikko

Uutinen

Koronatiedote: 5-11 -vuotiaiden koronarokotukset ajanvarauksella alkaneet

04.01.2022

Ylä-Savon SOTE kuntayhtymän alueella todettiin viikolla 52 yhteensä sata koronatartuntaa, joista neljännes oli ulkopaikkakuntalaisilla. 5-11 -vuotiaiden lasten koronarokotukset ajanvarauksella ovat alkaneet. Avoimet rokotuspäivät yli 12-vuotiaille jatkuvat tammikuussa kaikissa sote-kunnissa. Maskin käyttöä suositellaan kouluissa 4. luokasta ylöspäin. 

Ylä-Savon SOTE kuntayhtymän alueella on vuodenvaihteessa viikolla 52 todettu 100 koronapositiivista, Iisalmessa 45, Kiuruvedellä 5, Sonkajärvellä 7 ja Vieremällä 18 sekä ulkopaikkakuntalaisilla 25.  

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) päivitetyn ohjeistuksen mukaisesti rokotetun, jolla on koronaan viittaavia oireita, on erityisen tärkeä hakeutua koronavirustestiin, jos hän on raskaana tai toisesta rokoteannoksesta on kulunut vähintään viisi kuukautta eikä hän ole saanut kolmatta rokoteannosta. 

Jos oireet ovat lieviä, eikä henkilö kuulu vakavan koronavirustaudin riskiryhmään, hän voi tehdä myös antigeenikotitestin. Kotitestin positiivinen tulos tulee varmentaa terveydenhuollossa tehdyllä testillä, jos on tarve saada virallinen eristyspäätös. Positiivisen kotitestin jälkeen on tärkeää välttää vapaaehtoisesti kontakteja. 

Maskisuositus kouluissa 4. luokkalaisista ylöspäin 

Maskin käyttöä suositellaan aina, kun turvaetäisyyksiä ei voida ylläpitää. Maskin käyttöä suositellaan myös koulujen työntekijöille sekä 4. luokasta ylöspäin oppilaille ja opiskelijoille koulujen sisätiloissa.

Avoimet koronarokotuspäivät jatkuvat tammikuussa 

Koronavirusrokote antaa erinomaisen suojan vakavaa koronavirustautia vastaan. Koronarokotus ei poista tartunnan saamisen ja tartuttamisen riskiä, mutta se lyhentää viruksen erittymistä ja siten vähentää viruksen leviämistä ihmisestä toiseen. 

Alueemme rokotukset edistyvät kaikkien rokoteannosten osalta. Erityisesti 3. annosten rokotuskattavuus on alueellamme muuta Suomea korkeampi. Ylä-Savon SOTE kuntayhtymän alueella on rokotettu 3. annoksilla 42,5 % yli 12-vuotiaista, kun koko Suomessa vastaava luku on 24,8 %. 

Järjestämme useita avoimia rokotuspäiviä sote-kunnissa tammikuun aikana. Rokotuspäivissä annamme kaikkia rokoteannoksia, joten toivotamme tervetulleiksi edelleen myös 1. ja 2. rokoteannoksia tarvitsevat asukkaat. Avoimet rokotuspäivät löytyvät www.ylasavonsote.fi/koronarokote -verkkosivulta. 

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee neljänsiä koronarokoteannoksia niille 12 vuotta täyttäneille, joiden immuunipuolustus on voimakkaasti heikentynyt. Tehosteannoksen voi antaa, kun kolmannesta annoksesta on kulunut 3–4 kuukautta. ­­­­ 

5 – 11-vuotiaiden lasten rokotukset ajanvarauksella 

5-11 -vuotiaiden lasten rokotuksia annetaan kaikkien Ylä-Savon SOTEn kuntien neuvoloissa ajanvarauksella. Ajan voi varata sähköisesti eTerveyspalvelun kautta tai soittamalla omalta terveydenhoitajalta. Kaikkien kuntien lapsiperheet voivat varata ajan lapsen rokotukselle myös lauantaina 15.1.2022, rokotuspaikkana on tuolloin Iisalmen neuvola.  

 

Ylä­­­­-Savon SOTE kuntayhtymä  

Medialle: Mahdolliset haastattelupyynnöt ja kysymykset pyydämme lähettämään toivotun aikataulun ja kysymysten kanssa osoitteeseen viestinta@ylasavonsote.fi. Pyrimme vastaamaan viesteihin mahdollisimman pian.