Sisältöjulkaisija

Navigointivalikko

Uutinen

Koronatiedote: ei uusia rajoitustoimia kuntayhtymän alueelle

15.11.2021

Kuntayhtymän alueella on 15.11 vahvistettu neljä uutta tartuntaa. Uusia rajoitustoimia ei oteta alueella käyttöön. Alueen asukkaita kannustetaan ottamaan koronarokote, joka suojaa koronaviruksen vakavalta tautimuodolta ja käyttämään maskia. 

15.11 on kuntayhtymän alueella vahvistettu neljä uutta koronavirustartuntaa, joista kolme on todettu Kiuruvedellä ja yksi Iisalmessa. Näiden ja aiempien tartuntojen jäljitys jatkuu edelleen. 

Koronavirustartunnat eivät ole levinneet vain tietyssä paikassa tai liittyen tiettyyn toimintaan, eikä siis ole mahdollista myöskään määritellä, mitkä kohdennetut rajoitustoimenpiteet voisivat riittävän tehokkaasti ehkäistä jatkotartuntoja. Tästä syystä kuntayhtymän alueella ei oteta uusia rajoitustoimia käyttöön. 

Tämä päätös on linjassa myös hallituksen uudistetun hybridistrategian kanssa, jonka lähtökohtana on, että yhteiskunnan eri toiminnot ovat avoimia. Lisätietoa uudesta strategiasta: https://valtioneuvosto.fi/-/10616/hallitus-kasitteli-koronatilannetta-ja-linjasi-tilanteen-edellyttamista-toimista 

Tartunnanjäljitys keskittyy ryhmiin, joille koronatartunnan seuraukset ovat erityisen vakavat

Tartunnanjäljityksessä keskitytään ryhmiin, joille koronatartunnan seuraukset olisivat erityisen vakavat. Näitä ryhmiä ja yksiköitä ovat esimerkiksi terveydenhuollon eri yksiköt tai ikäihmisten palvelukodit, joissa tartuntojen leviäminen voisi johtaa riskiryhmiin kuuluvien vakavaan sairastumiseen.  Luonnollisesti myös samassa taloudessa elävien kesken korona tarttuu helposti, joten perheensisäisten tartuntojen estämiseen panostetaan tartunnanjäljityksessä.

Kaikki alueen kouluissa altistuneet oppilaat ja henkilökunta testataan huomenna 16.11, samoin kaikki Ylä-Savon SOTE kuntayhtymän työntekijät, jotka ovat voineet altistua koronavirustartunnalle. 


Alueella ei yhtään koronan takia vakavasti sairasta henkilöä

Vaikka kuntayhtymän alueella on todettu runsaasti uusia tartuntoja, alueellamme ei kuitenkaan ole yhtään koronan vuoksi vakavasti sairasta ihmistä. Tämä kertoo koronarokotteiden tehosta vakavaa tautimuotoa vastaan. 

”Ihmisellä, jolla ei ole rokotussuojaa, on 33-kertainen riski joutua sairaalahoitoon koronatartunnan takia verrattuna henkilöön, jolla on täysi rokotussuoja. Nyt onkin tärkeä muistaa, että vaikka rokote ei välttämättä suojaakaan itse tartunnalta, suojaa se kuitenkin vakavalta tautimuodolta. Ja mitä vähemmän meillä on koronan takia ihmisiä vakavasti sairaana ja teho-osastoilla, sen parempi meille kaikille” sanoo Jarno Rieppo, Ylä-Savon SOTE kuntayhtymän ylilääkäri.

Lisätietoa THL:n sivuilla: https://thl.fi/fi/-/rokottamattomalla-on-huomattavasti-suurempi-riski-paatya-sairaalahoitoon-kuin-rokotetulla-1 

Vahva maskisuositus koko alueella, kotitestit apuna tartuntojen vahvistamisessa

Alueen asukkaita kehotetaan käyttämään maskia kaikissa tilanteissa, joissa riittävää etäisyyttä muihin ei ole mahdollista pitää. ”Koronaa on nyt paljon liikkeellä, emmekä täysin voi sen leviämistä estää. Tässä tilanteessa yksilön valinnat korostuvat ja siksi onkin niin tärkeää, että kaikki, jotka eivät ole vielä koronarokotetta ottaneet, sen ottavat, että maskit otetaan taas laajalti käyttöön ja käsiä pestään usein. Jos sinulla ei ole vielä rokotusta tai kuulut riskiryhmiin, suosittelen välttämään massatapahtumia ja vähintään käyttämään maskia aina julkisissa sisätiloissa liikkuessa” sanoo Rieppo. 

Myös kotitestit ovat hyvä apu, jos epäilet altistuneesi koronatartunnalle ja jos sinulla on flunssan kaltaisia oireita. ”Jos kotitesti näyttää plussaa, ota yhteys terveydenhuoltoon ja pysy kotona kunnes olet saanut tarkat ohjeet miten toimia” Rieppo lisää. 
  
Lisätietoja tilanteesta verkkosivuillamme: https://www.ylasavonsote.fi/koronavirus 

Ylä-Savon SOTE kuntayhtymä, ylilääkäri Jarno Rieppo  
  
Medialle: Mahdolliset haastattelupyynnöt ja kysymykset pyydämme lähettämään toivotun aikataulun ja kysymysten kanssa osoitteeseen viestinta@ylasavonsote.fi. Pyrimme vastaamaan viesteihin mahdollisimman pian.