Sisältöjulkaisija

Navigointivalikko

Uutinen

Koronatiedote: kaksi kertaa rokotettuja ei pääsääntöisesti enää testata, jos oireet ovat lieviä

20.09.2021

Ylä-Savon SOTE-kuntayhtymän alueella koronatestausohjeistusta on muutettu kansallisten suositusten mukaisiksi. Tänään 20.9 aloitettiin kolmansien koronarokotteiden anto. Annamme edelleen koronarokotuksen ensimmäisiä ja toisia annoksia sekä ajanvarauksella että avoimissa rokotustapahtumissa. 

Alueemme ja koko Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri jatkaa edelleen kiihtymisvaiheessa. Kuntayhtymän alueella on todettu viimeisten seitsemän päivän aikana yhteensä kolme koronavirustartuntaa Iisalmessa: 13.9, 15.9 ja 18.9. Kaikkien tartunnanjäljitys on saatu valmiiksi.

Kaksi kertaa rokotettuja ei pääsääntöisesti enää testata, jos oireet ovat lieviä


Kuntayhtymän koronatestausohjeistusta on päivitetty uusien kansallisten ohjeistusten mukaisesti. 
Koronavirustestiä ei pääsääntöisesti enää tarvita lievästi oireilevilta henkilöiltä, jos henkilö on täysin rokotettu ja toisesta rokotuksesta on kulunut vähintään viikko tai jos henkilö on sairastanut varmennetun koronavirusinfektion edeltävän kuuden kuukauden aikana. Tähän ohjeeseen on kuitenkin useita poikkeuksia ja esimerkiksi täyden rokotussarjan saanut oireinen henkilö testataan, jos hän on hakeutunut oireidensa vuoksi sairaalaan tai päivystyspisteeseen tai altistunut COVIDille kahden viikon sisällä. 
Myös lasten osalta ohjeistusta on päivitetty. Jos lapsella on allerginen nuha, yksittäisiä aivastuksia tai jos hänen nenänsä alkaa vuotaa ulos mennessä, mutta oireilu loppuu sisätiloissa, hän voi mennä kouluun tai varhaiskasvatukseen, eikä COVID-19 testiä tarvita. Alle kouluikäisen lapsen lieviä oireita voi seurata kotona pari päivää ilman testaamista.
Myös kotitestit ovat hyvä apu uusien tartuntojen ehkäisyssä ja altistumisketjujen tunnistamisessa, eli oireiden ilmaantuessa voi tehdä kotitestin. On kuitenkin hyvä muistaa, että kotitestit eivät ole yhtä herkkiä eli tulos voi jäädä virheellisesti negatiiviseksi eikä niiden perusteella voi tehdä hoito- tai rajoituspäätöksiä.
Uudet ohjeet löytyvät kokonaisuudessaan kuntayhtymän verkkosivuilta: https://www.ylasavonsote.fi/koronatestaus 


Kolmannet koronarokotukset aloitettu


Alueellamme on 20.09 aloitettu koronarokotussarjan kolmansien annosten anto. Rokotuksia annetaan rokotuspäivissä ajanvarauksella tai ilman ajanvarausta. Annamme edelleen myös koronarokotuksen 1. ja 2. annoksia sekä ajanvarauksella että avoimissa rokotustapahtumissa.
Kolmas annos voidaan antaa, kun toisesta rokoteannoksesta on kulunut vähintään 2 kuukautta ja kolmannen annoksen saavat voimakkaasti immuunipuutteiseksi katsotut ryhmät. Kolmas rokoteannos annetaan ensisijaisesti samaa valmistetta kuin toinen rokoteannos.
Voimakkaasti immuunipuutteiseksi katsotaan seuraavat ryhmät:
•    Elinsiirto
•    Kantasolusiirto
•    Vaikea tai keskivaikea synnynnäinen immuunipuutos
•    Immunosuppressiivinen syöpähoito
•    Autoimmuunisairauksien hoito immunosuppressiivisilla biologisilla lääkkeillä tai JAK-estäjillä
•    Dialyysi ja vaikea krooninen munuaisten vajaatoiminta
•    Pitkälle edennyt tai hoitamaton HIV
•    Lääkärin arvioima muu vaikea-asteinen immunosuppressiivinen tila
Ylä-Savon SOTE kuntayhtymän alueella ensimmäisen koronarokotteen on 19.9.2021 mennessä saanut 73,9 % asukkaista ja toisen annoksen 59,2 %. Koko Suomessa on ensimmäisen rokotteen saanut 73,3 % ja toisen annoksen 58,6 % väestöstä.  
Avoimet rokotustapahtumat jatkuvat alueellamme ja tarkat aikataulut löytyvät verkkosivuiltamme: https://www.ylasavonsote.fi/koronarokote 

Ylä-Savon SOTE kuntayhtymä, lääkäri Jarno Rieppo
Medialle: Mahdolliset haastattelupyynnöt ja kysymykset pyydämme lähettämään toivotun aikataulun ja kysymysten kanssa osoitteeseen viestinta@ylasavonsote.fi. Pyrimme vastaamaan viesteihin mahdollisimman pian.