Sisältöjulkaisija

Navigointivalikko

Uutinen

Koronatiedote: laaja maskisuositus käyttöön Ylä-Savossa

17.11.2021

Kuntayhtymän alueella otetaan käyttöön laaja maskisuositus ja alueen asukkaita rohkaistaan hyödyntämään kotitestejä oireiden ilmaantuessa. Koronaa on alueella liikkeellä runsaasti ja uusia tartuntoja on 16.11. todettu 29, joista kaikki vahvistettiin Kiuruvedellä. Tartunnanjäljitys on ruuhkautunut, mutta kaikkiin altistuneisiin pyritään ottamaan yhteyttä. 

Kuntayhtymän alueella on 16.11. vahvistettu 29 uutta koronavirustartuntaa. Eilisen päivän kaikki uudet tartunnat todettiin Kiuruvedellä. Näiden ja aiempien tartuntojen jäljitys jatkuu edelleen ja oletuksena on, että lähipäivinä tartuntoja tulee lisää. 16.11. testattiin mm. kaikki alueen oppilaitoksissa altistuneet nuoret ja henkilökunta ja uusissa tartunnoissa onkin paljon koulualtistumisiin liittyviä jatkotartuntoja.   

Tartuntoja on myös todettu Kiuruveden Virranrannan palvelukodissa ja Iisalmen Malminrannan päiväkodissa. Toimenpiteet jatkotartuntojen ehkäisemiseksi molemmissa yksiköissä on jo aloitettu.  

Alueelle laaja maskisuositus 

Koronaa on Ylä-Savossa tällä hetkellä liikkeellä todella runsaasti ja alueelle on annettu laaja maskisuositus. Maskia on hyvä käyttää kaikissa julkisissa tiloissa. Koronaviruksen vakavan taudin riskiryhmiin kuuluvia ja rokottamattomia suositellaan välttämään massatapahtumia, sillä riski altistua koronavirustartunnalle on juuri nyt suuri.   

Rajoitustoimenpiteitä ei ole alueelle toistaiseksi määrätty ja keskeisiä ovat nyt jokaisen omat valinnat.  

”Kokemus on osoittanut, että yhteiskunnan täysi sulkutila ei pidemmän päälle ole tehokas keino pysäyttää koronaviruksen leviämistä. Me emme voi pakottaa ihmisiä jäämään kotiin, mutta voimme vedota ja suositella jokaista käyttämään maskia aina julkisilla paikoilla liikkuessa ja pesemään käsiä todella usein. Riskiryhmäläisten ja rokottamattomien on hyvä välttää isoja kokoontumisia ja massatapahtumia. Tärkeää on, että jokainen ottaa suositeltavat koronavirusrokotukset, sillä rokotteet suojaavat erittäin tehokkaasti koronan vakavalta tautimuodolta. Tavoitteemme onkin, että lukuisista tartunnoista huolimatta mahdollisimman harva sairastuu koronan takia vakavasti.” sanoo Jarno Rieppo, Ylä-Savon SOTE kuntayhtymän ylilääkäri.  

Tartunnanjäljitys pyrkii ottamaan yhteyttä kaikkiin altistuneisiin, palvelut kuitenkin ruuhkautuneet  

Koska uusia tartuntoja ja altistumisia on todella paljon, on tartunnanjäljityksessä keskityttävä niihin ryhmiin, joille koronatartunnan seuraukset olisivat erityisen vakavat.   

Tartunnanjäljityksemme on tällä hetkellä ruuhkautunut ja vaikka pyrimme soittamaan kaikille altistuneille, yhteydenotot kestävät nyt tavallista pidempään.  

Jos tiedät altistuneesi koronavirustartunnalle ja sinulla on molemmat rokotukset, mutta ei oireita, odota rauhassa soittoamme. Soittoa odottaessa sinun ei tarvitse jäädä kotikaranteeniin. Tällä hetkellä testaamme terveydenhuollossa vain poikkeustapauksessa oireettomia, vaikka henkilö olisikin altistunut koronavirustartunnalle.   

Tästä lähtien julkaisemme tiedot vain niistä altistumispaikoista, joissa suuri joukko ihmisiä on voinut altistua, tai jotka ovat muuten tärkeitä tuoda kuntalaisten tietoon. Tiedot altistumispaikoista löytyvät verkkosivuiltamme: https://www.ylasavonsote.fi/paivittaiset-tartuntatiedot  

Kotitestit nykyisessä tilanteessa erityisen hyödyllisiä  

Jos tiedät altistuneesi ja sinulla on oireita, tee kotitesti ja jos sen tulos on positiivinen, varaa aika koronavirustestiin. Suosittelemme pysymään kotona, kunnes olet saanut meiltä tarkemmat ohjeet.  

”Terveydenhuollon koronavirustestauksessa yleisesti käytetty tehokas pcr-testi voi antaa positiivisen testituloksen vielä useita viikkoja ja jopa kuukausia sen jälkeen, kun ihminen on sairastanut ja jo parantunut koronavirustaudista. Kotitestit taas kertovat hyvin tehokkaasti koronavirustartunnasta, jos testauksen aikaan on oireinen. Positiivisen kotitesti-tuloksen jälkeen tartunta varmistetaan vielä pcr-testillä, eli on tärkeää ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon, jotta voimme antaa tarkat ohjeet siitä miten toimia” sanoo Jarno Rieppo, Ylä-Savon SOTE kuntayhtymän ylilääkäri.  

Myös puhelinpalvelumme on pahasti ruuhkautunut ja tästä syystä suosittelemme varaamaan ajan koronatestiin eTerveyspalvelumme kautta.    

Lisätietoja tilanteesta verkkosivuillamme: https://www.ylasavonsote.fi/koronavirus   

 

Ylä-Savon SOTE kuntayhtymä, ylilääkäri Jarno Rieppo    

Medialle: Mahdolliset haastattelupyynnöt ja kysymykset pyydämme lähettämään toivotun aikataulun ja kysymysten kanssa osoitteeseen viestinta@ylasavonsote.fi. Pyrimme vastaamaan viesteihin mahdollisimman pian.