Sisältöjulkaisija

Navigointivalikko

Uutinen

Tiedote: henkilöstötilanne kuntayhtymässä erittäin haasteellinen

17.12.2021

Riittämättömän henkilöstöresurssin ja vaikeutuneen koronatilanteen vuoksi kuntayhtymä on joutunut supistamaan toimintaansa esimerkiksi pitkäaikaissairauksien hoidossa. Jos tilanne entisestään vaikeutuu, ovat lisärajaukset myös muussa toiminnassa mahdollisia.

Henkilöstötilanne Ylä-Savon SOTE kuntayhtymässä on erittäin haasteellinen. Riittämättömän henkilöstöresurssin ja vallitsevan koronatilanteen vuoksi toimintaa on jouduttu jo supistamaan esimerkiksi pitkäaikaissairauksien hoidossa. Jatkossa toiminnan lisärajaukset myös muussa toiminnassa ovat mahdollisia.   

Korona vaikeuttanut jo entisestään hankalaa tilannetta  

Hankaloituneen koronatilanteen vuoksi henkilöstöä on jouduttu siirtämään esimerkiksi tartunnanjäljitystyöhön, näytteenottoon ja muihin avustaviin tehtäviin. Myös koronarokotuksiin on jouduttu lisäämään henkilöstöä. ”Koronan mukanaan tuomat vaatimukset ja uudet tehtävät ovat vaikeuttaneet jo entisestään tiukkaa tilannetta ja todella kuormittaneet henkilöstöämme. Meillä ei ole ollut muuta vaihtoehtoa kuin supistaa toimintaamme, jotta henkilöstöresurssi riittää kaikista välttämättömiin palveluihin, joihin lukeutuu myös paljon henkilöstöä vaativa koronarokotusten järjestäminen”, sanoo Eija Jestola, Ylä-Savon SOTE kuntayhtymän terveysjohtaja.   

Tähän mennessä toimintaa on supistettu vastaanottopalveluissa niin, että pitkäaikaissairauksien hoitovastaanottoja on siirretty. ”Tällä hetkellä emme voi antaa uusia hoitaja- tai lääkärivastaanottoaikoja pitkäaikaissairauksien hoitoon. Jos tämä tilanne entisestään kärjistyy, on toimintaa pakko entisestään supistaa. Ymmärrettävästi loma-ajat ovat erityisen haastavaa aikaa”, sanoo Jestola.   

Myös lääkäreitä puuttuu kaikista kuntayhtymän jäsenkunnista. Tämä näkyy asiakkaille niin, että lääkärivastaanottoaikoja on vain rajallisesti saatavilla.   

Monet keinot käytössä: eläkkeelle jääneet ammattilaiset palasivat yhteisiin koronarokotustalkoisiin 

”Henkilöstöstä puuttuu ennen kaikkea hoitoalan ammattilaisia, eli hoitaja- ja lääkäripula, joka koskettaa koko maata, on arkipäivää myös Ylä-Savossa. Rekrytoinnissa meillä on jo monet keinot käytössä, mutta tilanne on todella huolestuttava. Esimerkiksi koronarokotusten järjestämiseksi olemme onneksi saaneet mukaan monia jo eläkkeelle jääneitä ammattilaisiamme. Ilman heitä emme olisi missään nimessä pystyneet pitämään yllä näin hyvää rokotustahtia! Kaiken kaikkiaan henkilökuntamme on joustanut valtavasti viime kuukausien aikana”, sanoo Jestola.  

Ylä-Savon SOTE kuntayhtymä 

Medialle: Mahdolliset haastattelupyynnöt ja kysymykset pyydämme lähettämään toivotun aikataulun ja kysymysten kanssa osoitteeseen viestinta@ylasavonsote.fi. Pyrimme vastaamaan viesteihin mahdollisimman pian.