Sisältöjulkaisija

Navigointivalikko

Uutinen

Tiedote: päätös tapahtumien järjestämisestä järjestäjän vastuulla, lupaa kuntayhtymältä ei vaadita

18.11.2021

Tällä hetkellä alueellamme ei ole mitään rajoitustoimia käytössä tapahtumien järjestämisen tai ravintoloiden aukioloaikojen suhteen. Päätös toiminnasta on siis järjestäjän vastuulla. Jos tulevaisuudessa rajoitustoimenpiteitä määrätään, voivat tapahtumanjärjestäjät tai ravintola-alan yrittäjät vaihtoehtoisesti edellyttää asiakkailtaan tai osallistujilta koronapassin käyttöä tai noudattaa asetettuja rajoituksia.  

Vaikka alueellamme on viime päivinä todettu runsaasti uusia koronavirustartuntoja, tauti ei ole levinnyt vain tietyssä paikassa tai liittyen tiettyyn toimintaan. Ei siis ole mahdollista myöskään määritellä, mitkä kohdennetut rajoitustoimenpiteet voisivat riittävän tehokkaasti ehkäistä jatkotartuntoja. Tästä syystä kuntayhtymän alueella ei tällä erää oteta uusia rajoitustoimia käyttöön.  

Tämä päätös on linjassa myös hallituksen uudistetun hybridistrategian kanssa, jonka lähtökohtana on, että yhteiskunnan eri toiminnot ovat avoimia. Lisätietoa päivitetystä strategiasta: https://valtioneuvosto.fi/-/10616/hallitus-kasitteli-koronatilannetta-ja-linjasi-tilanteen-edellyttamista-toimista  

Olemme saaneet paljon yhteydenottoja tapahtumanjärjestäjiltä, jotka kysyvät neuvoa tai lupaa tietyn tapahtuman järjestämiseen. Tällä hetkellä alueellamme ei ole mitään rajoitustoimia käytössä tapahtumien järjestämisen tai ravintoloiden aukioloaikojen suhteen, eli päätös toiminnasta on järjestäjän vastuulla.  

Hygieniasuunnitelma tärkeä laatia ja päivittää, vaikka rajoituksia ei olisikaan 

Avi velvoittaa ravintoloita on laatimaan suunnitelman siitä, miten ne noudattavat koronaepidemian vuoksi annettuja rajoituksia. Tämä hygieniasuunnitelma on laadittava ja sitä on päivitettävä, vaikka alueelle ei olisi määrätty rajoitustoimia. Hygieniasuunnitelma on hyödyllinen työkalu myös tapahtumanjärjestäjille. 

Lisätietoa hygieniasuunnitelmasta löytyy Avin verkkosivuilta: https://avi.fi/asioi/henkiloasiakas/ohjaus-ja-neuvonta/ravintolat-ja-koronavirus  

Koronapassin käyttö vaihtoehtona rajoituksille, jos rajoitustoimia määrätään 

Koronapassi on vaihtoehto rajoituksille. Rajoitusten kohteina olevat toimijat voivat vaihtoehtoisesti edellyttää asiakkailtaan tai osallistujilta koronapassin käyttöä tai noudattaa valtioneuvoston, aluehallintoviranomaisten ja kuntien asettamia rajoituksia.  

Koronapassi on vaihtoehtoisena terveysturvallisuustoimena käytössä vain silloin, kun kyseistä tilaisuutta tai tilaa koskevia rajoituksia on voimassa. Koska tällä hetkellä alueellamme ei ole rajoituksia voimassa, eli koronapassin käyttöön ei myöskään velvoiteta. Toisaalta koronapassin käyttöön voi varmuuden vuoksi valmistautua: jos rajoituksia tulevaisuudessa asetetaankin, voivat yrittäjät ottaa käyttöön koronapassin ja näin välttää tapahtumien tai toiminnan rajoittamisen. 

Ylä-Savon SOTE kuntayhtymä, ylilääkäri Jarno Rieppo    

Medialle: Mahdolliset haastattelupyynnöt ja kysymykset pyydämme lähettämään toivotun aikataulun ja kysymysten kanssa osoitteeseen viestinta@ylasavonsote.fi. Pyrimme vastaamaan viesteihin mahdollisimman pian.