Sisältöjulkaisija

Navigointivalikko

Uutinen

Tilannetiedote: Muuntovirusta löydetty ja kaikki altistuneet jo karanteenissa

23.03.2021

Ylä-Savon SOTE kuntayhtymän ja koko Pohjois-Savon alueella koronaepidemiatilanne on edelleen perustasolla. Muuntovirusvarianttia on löydetty alueellamme yhteensä kymmenestä positiiviseksi todetusta koronavirusnäytteestä. Muuntovirustartuntaketjut on kokonaisuudessaan jo jäljitetty ja altistuneet asetettu karanteeniin. Tehokas tartunnanjäljitys on estänyt tartuntojen merkittävää leviämistä julkisilla paikoilla.

Ylä-Savon SOTE kuntayhtymämme alueen koronavirustilanne on edelleen perustasolla. Nykyiset suositukset ja rajoitukset ovat entiseen tapaa voimassa ja tilannetta seurataan jatkuvasti.
Maaliskuussa alueellamme on todettu yhteensä 14 tartuntaa, joista viimeisimmät Vieremällä 18.3 ja Iisalmessa 17.3. 

Kaikki muuntovirukselle altistuneet jo karanteenissa

Kuntayhtymän alueella on todettu muuntovirusvariantteja yhteensä kymmenestä positiiviseksi todetusta koronavirusnäytteestä. Brittivarianttia on todettu näistä yhdeksässä näytteessä ja yksi on Etelä-Afrikan virusvarianttia. 
Muuntoviruslöydöksiä on todettu useammassa kuin yhdessä tartuntaketjussa. Muuntovirustartuntaketjujen, kuten muidenkin Ylä-Savon alueella todettujen tartuntaketjujen osalta, jäljitystyö on saatu kokonaisuudessaan tehdyksi ja altistuneet on asetettu karanteeniin.

Tehokas tartunnanjäljitys estänyt tartuntojen merkittävää leviämistä julkisilla paikoilla

Uudet tartunnat kuntayhtymän alueella on viime aikoina todettu henkilöillä, jotka ovat jo valmiiksi olleet karanteenissa. Tartunnanjäljityksen toimiessa tehokkaasti voidaan altistuneet henkilöt tavoittaa kattavasti ja asettaa karanteeniin. Näin koronavirus ei pääse leviämään julkisilla paikoilla.


”Meiltä on kysytty, miksi emme tiedota laajemmin mahdollisista altistumispaikoista. Tästä kuuluu kiitos aktiivisesti tartunnanjäljitystiimimme kanssa yhteistyötä tehneille kuntalaisillemme. Näin olemme saaneet tartuntaketjut tehokkaasti selvitettyä ja kaikki altistuneet ihmiset karanteeniin, jolloin altistumispaikkojen julkaiseminen tartunnan jäljityksen kannalta ei ole ollut oleellista.” sanoo Anssi Uutela, Ylä-Savon SOTE kuntayhtymän johtava lääkäri.


Kuntayhtymä tiedottaa jatkossakin mahdollisista altistumispaikoista, kun se tartuntojen leviämisen ehkäisemiseksi on tarpeellista. ”Julkaisemme tiedot paikoista ja ajankohdista, jolloin on voinut koronavirustartunnalle altistua, aina kun se auttaa meitä ehkäisemään uusia tartuntoja” sanoo Anssi Uutela, Ylä-Savon SOTE kuntayhtymän johtava lääkäri.

Yli 75-vuotiaiden rokottaminen aloitettu

Koronavirusrokotukset edistyvät suunnitelman mukaan ja yli 75-vuotiaiden rokottaminen on nyt aloitettu. Valtaosa kuntayhtymän alueen yli 80-vuotiaista on jo rokotettu.
THL:n linjauksen mukaisesti kuntayhtymän alueella rokotukset Astra Zenecan koronarokotteella keskeytetään viikon 12 alussa noin viikon ajaksi.
Tähän mennessä alueellamme on annettu jo 4900 rokotusta, joka on yli 15 % kaikista alueemme rokotettavista. Rokotteiden eteneminen on täysin riippuvainen rokotteiden saatavuudesta, joka vaihtelee viikoittain.

Kuntayhtymän koronavirussivuille www.ylasavonsote.fi/koronavirus  on koottu tietoa alueemme tartunnoista, ohjeista ja testauksesta sekä rokotuksesta. 
Ylä-Savon SOTE kuntayhtymä, johtava lääkäri, Anssi UutelaMedialle: Mahdolliset haastattelupyynnöt ja kysymykset pyydämme lähettämään toivotun aikataulun ja kysymysten kanssa osoitteeseen viestinta@ylasavonsote.fi. Pyrimme vastaamaan viesteihin mahdollisimman pian.