Yksityiset palveluntuottajat

Yksityiset palveluntuottajat

Tarvitsetko apua kotitöihin ja arjessa selviytymiseen?

Mikäli tarvitset siivous-, asiointi- tai muuta tukipalvelua kotiin, voit saada niihin apua yksityisiltä palvelun tuottajilta ja järjestöiltä.

Verohallinnon sosiaalihuoltopalvelujen arvonlisävero-ohjeen mukaisesti yksityiset sosiaalipalvelut ovat arvonlisäverottomia (alv 0 %), jos kaikki seuraavat edellytykset täyttyvät:

  • Palveluntuottaja on rekisteröity yksityisten palvelujen tarjoajien rekisteriin tai hän on tehnyt toiminnastaan ilmoituksen siihen kuntaan(kuntayhtymään), jonka alueella palveluja tuotetaan.
  • Sosiaalihuolto perustuu palveluntuottajan ja asiakkaan väliseen kirjalliseen sopimukseen (omakustanneasiakkaat) tai viranomaisen päätökseen (mm. palveluseteli).
  • Palveluntuottajalla on asiakkaan kanssa yhteistyössä tehty palvelu- tai muu vastaava suunnitelma. Palvelujen tarve voi aiheutua esimerkiksi sairaudesta, vammaisuudesta tai ikääntymisestä johtuvasta toimintakyvyn alentumisesta. Palvelujen tarpeen voi todeta palveluntuottaja, ei tarvitse viranomaisen arviointia ja päätöksiä.
  • Palvelutuottajalla on omavalvontasuunnitelma, jonka toteutumista palveluntuottaja seuraa.
  • Mikäli arvonlisäverottomuuden edellytykset eivät täyty, lisätään palvelun hintaan alv 24 %.

Lue lisää kotitalousvähennyksestä Verohallinnoin sivulta.

Yksityisiä sosiaalipalveluita ja tukipalveluita tuottavat yrittäjät -rekisteri

Katso tästä palveluntuottajat, jotka kuntayhtymä on hyväksynyt kotiin annettavia palveluita tuottavien sosiaalipalvelujen rekisteriin. 

Hakeutuminen yksityisten sosiaalipalveluiden ja tukipalveluiden tuottajaksi

Yksityisten sosiaalipalvelujen- ja tukipalveluidentuottajan on tehtävä ilmoitus ennen toiminnan aloittamista, olennaista muuttamista tai lopettamista, kuntayhtymän sosiaalihuollosta vastaavalle toimielimelle. 

Ilmoitus tulee toimittaa hyvissä ajoin ennen suunniteltua toiminnan aloittamisajankohtaa Ylä-Savon Sote kuntayhtymän kirjaamoon. Lue lisää kirjaamosta.

Ilmoitus tehdään kotiin annettavista hoito- ja hoivapalveluista, sekä tukipalveluista (kuten siivous, pyykki, asiointi, henkilökohtainen apu, jne.). Kuntayhtymä toimittaa kotiin annettavien hoivapalveluiden ilmoituksen Itä-Suomen Aluehallintovirastolle lausunnon kera.

Tee ilmoitus yksityisten sosiaalipalveluiden tuottamisesta Aluehallintoviraston "Yksityisten sosiaalipalvelujen luvat ja ilmoitukset" sivulla olevien ohjeiden ja lomakkeen mukaan.

Tukipalvelutuottajaksi hakeutuva yrittäjä, voit tutustua seuraavalla sivustolla oleviin materiaaleihin ja ohjeisiin, esim. omavalvontasuunnitelma

Lue lisää Valviran omavalvontasuunnitelmasta
Lue lisää Suomen kotityöpalveluyhdistyksen verkkosivuilta


Palvelusetelituottajaksi hakeutuessasi, mukana on oltava ilmoitus yksityisestä sosiaalipalvelutoiminnasta tai tieto kuntayhtymän hyväksymispäätöksestä (milloin annettu/ päätösnumero, mille palveluille hyväksyminen on).


Löysitkö etsimäsi?

Auta meitä kehittämään verkkosivujamme!