Murupolku

Haittaeläimet ja tuholaiset

Haittaeläimet ja tuholaiset

 

Terveydensuojelulaissa tarkoitettuja haittaeläimiä ovat mm. rotat, hiiret ja vahinkolinnut, kuten varislinnut ja kesykyyhkyt. Haittaeläimet voidaan jakaa tekstiilituholaisiin, elintarviketuholaisiin, syöpäläisiin ja muihin sisätiloissa esiintyviin hyönteisiin.

Haittaeläinten torjunta ja hävittäminen on aina kiinteistön omistajan ja/tai haltijan vastuulla. Kiinteistön tai alueen omistaja ja/tai haltija vastaa siitä, että olosuhteet pysyvät rotille, hiirille, vahinkolinnuille ja muille vahinkoeläimille epäsuotuisina.

Vahinkoeläimille ei pidä olla tarjolla ruokaa eikä pesimispaikkoja. Kiinteistön jätehuolto on pidettävä kunnossa, paikat siistinä ja lintujen talviruokinta on järjestettävä asianmukaisesti.

Ohje lintujen ja siilien ruokintaan

Rakennusten suojaamiseen jyrsijöitä ja lintuja vastaan tulee myös kiinnittää huomiota. Asunto-osakeyhtiöt voivat antaa muun muassa lintujen ruokintaa koskevia määräyksiä järjestyssäännöissään. Asunto-osakeyhtiössä mahdollisista vahinkoeläinhavainnoista taikka asukkaiden epäasiallisesta toiminnasta tulee ilmoittaa isännöitsijälle.

Tuhohyönteiset


Sisätilojen pienet kutsumattomat vieraat, tuhohyönteiset, ovat ihmiselle usein harmillisia ja joskus myös haitallisia. Tuhohyönteisistä pääsee usein eroon omatoimisesti, mutta joskus torjuntatoimissa on syytä turvautua ammattilaisten apuun. Asunto-osakeyhtiössä tuhohyönteishavainnoista tulee ilmoittaa isännöitsijälle.

Osa kotien hyönteisistä on täysin harmittomia, satunnaisesti luonnosta sisälle kulkeutuneita yksilöitä. Jotkin hyönteiset (kuten sokeritoukka ja sokerimuurahainen) eivät aiheuta muuta, kuin esteettistä haittaa, jos niitä ei ole suuria määriä. Tuholaisen tunnistaminen auttaa arvioimaan torjuntatoimenpiteiden tarpeellisuutta. Ympäristöterveydenhuolto auttaa tuhohyönteisten ja -eläinten tunnistamisessa.

Vahinko- ja tuhoeläinten torjunta-aineita ja -välineitä myydään esimerkiksi rautakaupoissa, tavarataloissa, apteekeissa ja puutarhamyymälöissä. Voimakkaimpien ja vaarallisimpien tuholaismyrkkyjen (kuten rotanmyrkyt) saantia on nykyisin rajoitettu.

Tuholaistorjuntaa suorittavien yritysten yhteystietoja löytyy internetistä hakusanalla ”tuholaistorjuntaa”. 

Linkkejä:
Vieraslajit.fi
Elintarviketuholaiset Ruokavirasto
Tukes - Ohje jyrsijätorjunta yksityishenkilöille
Tukes- Ohje ammattimainen jyrsijätorjunta


Löysitkö etsimäsi?

Auta meitä kehittämään verkkosivujamme!