Murupolku

Karanteeni ja eristys

Karanteeni ja eristys

Karanteenin ja eristyksen tavoitteena on estää koronavirusta leviämästä.
Eristykseen määrätään henkilö, jolla on todettu koronavirustartunta.
Karanteeniin määrätään henkilö, joka on ollut lähikontaktissa koronatartunnan saaneeseen ja siten altistunut koronavirukselle.

Koronavirus (SARS-CoV-2) tarttuu ensisijaisesti pisaratartuntana, kun sairastunut henkilö yskii tai aivastaa. Lähikontaktissa korona voi tarttua myös kosketuksen välityksellä, jos sairastunut on esimerkiksi yskinyt käsiinsä ja on sen jälkeen koskenut toiseen ihmiseen. 


Karanteeniohjeet

 • Kun olet omaehtoisessa tai virallisessa karanteenissa, sinun pitää välttää lähikontaktia oman talouden ulkopuolisiin ihmisiin.
 • Voit mennä ulos, kunhan pidät yli 2 metrin välin muihin ihmisiin. Sen sijaan et saa mennä esimerkiksi työhön, kauppaan, apteekkiin, harrastuksiin tai yleisötilaisuuksiin, koska näissä paikoissa lähikontaktia on vaikea välttää.
 • Jos lapsi tai nuori on karanteenissa, hän ei saa mennä päiväkotiin tai kouluun.
 • Kauppa- tai apteekkiasioihin voit pyytää apua esimerkiksi ystäviltä tai sukulaisilta. Ruokaa on mahdollista tilata verkkokaupasta. Apua voi pyytää myös kotikunnan sosiaalipalveluista.
 • Jos saat koronavirukseen sopivia oireita, mene koronatestiin.
 • Lisäksi on tärkeää noudattaa hyvää käsi- ja yskimishygieniaa, käyttää maskia sekä tuulettaa ja siivota kotona.
 • Niin kauan kuin karanteeniin määrätty henkilö on oireeton eikä hänellä ole todettu koronatartuntaa, muut perheenjäsenet voivat jatkaa elämäänsä normaalisti. He voivat käydä esimerkiksi töissä ja harrastuksissa. On kuitenkin erityisen tärkeää noudattaa voimassa olevia suosituksia ja rajoituksia, kuten muistaa maskin käyttö ja turvavälit.

Eristysohjeet

 • Tartuntatautilääkäri on määrännyt sinut eristykseen, koska sinulla on todettu koronavirustartunta ja voit tartuttaa virusta eteenpäin.
 • Tartuntariskin vähentämiseksi sinun pitäisi pysytellä erillään muista ihmisistä - myös muista samassa taloudessa asuvista. Jos mahdollista, sinun olisi hyvä oleskella eri huoneessa kuin muut. Jos et voi oleskella eri huoneessa, pidä yli 2 metrin turvaväli muihin samassa taloudessa asuviin.
 • Ulos, esimerkiksi kauppaan tai muille asioille et saa mennä, vaikka olisit hyvävointinen. Koiraa voit ulkoiluttaa, jos se ei muuten järjesty. Säilytä kuitenkin ulkoillessa yli 2 metrin turvaväli muihin ihmisiin.
 • Eristyksessä olevan henkilön perheenjäsenet ovat virallisessa karanteenissa.

Karenteeni

Karanteenilla estetään oireetonta henkilöä tartuttamasta muita. Koronavirus voi tarttua jo ennen oireiden puhkeamista. Taudin itämisaika on 1-14 vuorokautta, yleisimmin oireet ilmaantuvat 4-5 päivää tartunnasta. Itämisaikana koronatestitulos on negatiivinen.

Tartunnan saanut henkilö voi levittää virusta eteenpäin jo 1–2 vuorokautta ennen oireiden alkamista. Myös oireeton henkilö saattaa toimia tartunnanlähteenä.

Omaehtoinen karanteeni

Omaehtoinen karanteeni perustuu vapaaehtoisuuteen. Sitä suositellaan esimerkiksi henkilölle, joka odottaa koronatestin tulosta tai tulee Suomeen ulkomailta. Matkustamiseen liittyvän omaehtoisen karanteenin pituutta voi lyhentää koronatesteillä.
Matkustaminen ja koronaviruspandemia (THL)

Virallinen karanteeni

Virallinen karanteeni on tartuntatautilääkärin viranomaispäätös. Tartuntatautilääkäri voi määrätä myös oireettoman henkilön karanteeniin, jos tämä on altistunut yleisvaaralliselle tartuntataudille. Karanteenin pituus on yleensä 14 päivää. Virallista karanteenia ei voi lyhentää koronatesteillä.

Karanteeniin asetetulla henkilöllä on oikeus tartuntatautipäivärahaan. Lisätietoa tartuntatautipäivärahästa (Kela) 

Eristys

Eristys tarkoittaa, että tarttuvaa tautia sairastava henkilö eristetään terveistä. Tällä halutaan välttää mahdolliset jatkotartunnat. Tartuntatautilääkäri tekee eristysmääräyksen ja kertoo eristyksen pituuden. Henkilö voi olla eristyksessä sairaalassa tai kotona. 

Tartuntatautilaki 1227/2016

Lähde: www.thl.fi


Mikä on koronaviruksen tartunnanjäljitys?

Katso HUS:n video, jossa kerrotaan mikä koronaviruksen tartunnanjäljitys on sekä mitä se tarkoittaa. Linkki HUS:n videoon.

 

Tämä sivu on päivitetty 5.5.2021 kello 15.00.


Löysitkö etsimäsi?

Auta meitä kehittämään verkkosivujamme!