Koronatestaus

Koronatestaus

Koronavirustestaus alueellamme

Milloin hakeutua hoitoon?

Lieväoireisena voit sairastaa rauhassa kotona, kunnes oireesi ovat loppuneet. Lieviä oireita ovat nuha, yskä, kurkkukipu, lihassärky tai kuume. 

Ota yhteyttä, jos vointi on sellainen, ettet pärjää kotihoito-ohjeilla. Jos haluat koronavirustesteihin, niin ota ensin yhteyttä! Jos koronavirukselle altistuminen tai tartunta mietityttää, tee oirearvio.

Koronavirustestaus alueellamme

Koronavirusnäytteitä otetaan Iisalmessa ja Kiuruvedellä ajanvarauksella. Näytteet otetaan hoidon tarpeen arvioinnin jälkeen. 

Toimi seuraavasti:

  • Ota ensin yhteys! Kuntayhtymän alueen koronavirustestaukseen varataan aina ensin aika eli vastaanotolle ei tule hakeutua ilman yhteydenottoa
  • Soita numeroon 017 272 4222 (arkisin kello 8–15), jossa hoitaja tekee arvion testauksen tarpeellisuudesta. Muina aikoina soita numeroon 017 272 2346 (Iisalmen päivystys)
  • Voit varata ajan myös verkkosivuiltamme löytyvän chatin kautta ma–pe klo 8–16 ja la-su klo 9–17, jossa hoitaja tekee arvion testauksen tarpeellisuudesta.
  • Mene testaukseen sovittuna aikana, jos yhteydenottotilanteessa on näin sovittu. 

Missä koronanäytteet otetaan?

Koronavirusnäytteitä otetaan Iisalmessa ja Kiuruvedellä ajanvarauksella. Näytteet otetaan hoidon tarpeen arvioinnin jälkeen. Katko kuvallinen kulkuohje Iisalmen näytteenottoon tämän sivun lopusta.

Iisalmi

Aika: Näytteitä otetaan ajanvarauksella ma–pe klo 8.30–14.30 ja la–su klo 10.30-12.30
Paikka: Iisalmen terveyskeskus, (Meijerinkatu 2) ajanvarauksella. 

Kiuruvesi

Aika: Näytteitä otetaan ajanvarauksella arkisin ma-pe klo 8:30–10:00
Paikka: Kiuruveden terveyskeskus, pohjakerros (entinen Ankkurin siipi)
Kulkuohje: saavu paikalle Nivankadulta terveyskeskuksen takapihalle, autojen pysäköinnille on erikseen merkityt paikat. Näytteenottopisteeseen on opastus pysäköintialueelta.

Odota testituloksia kotikaranteenissa

Valtakunnallisten ohjeiden mukaan testatun henkilön tulee odottaa testituloksia kotikaranteenissa eli pysytellä kotona ja välttää kodinulkopuolisia kontakteja viruksen leviämisvaaran vuoksi.

Testien vastaukset ilmoitetaan suoraan testatulle kuntayhtymän toimesta tekstiviestillä tai soittamalla. Testatun henkilön ei tule itse ottaa yhteyttä kuntayhtymään testituloksista. Negatiiviset vastaukset ilmoitetaan tekstiviestillä ja positiivisesta vastauksesta testatulle ilmoittaa tartuntatautilääkäri puhelimitse.

Miten ja mistä saan koronavirustestien tulokset?

Testien vastaukset ilmoitetaan suoraan testatulle kuntayhtymän toimesta tekstiviestillä tai soittamalla. Koronatestitulokset ilmoitetaan testatulle 3–5 päivän kuluttua näytteenotosta. Vastausajat vaihtelevat riippuen Itä-Suomen laboratorion testauskapasiteetista. Testatun henkilön ei tule itse ottaa yhteyttä kuntayhtymään testituloksista. Negatiiviset vastaukset ilmoitetaan tekstiviestillä ja positiivisesta vastauksesta testatulle ilmoittaa tartuntatautilääkäri puhelimitse. Pyydämme kärsivällisyyttä tulosten odottamisessa.

Kuntayhtymä ei vastaa koronatestien anysoinnista

Vastausajat vaihtelevat riippuen Itä-Suomen laboratorion testauskapasiteetista. Ylä-Savon SOTE kuntayhtymä ei vastaa koronatestien analysoinnista eikä voi vaikuttaa testitulosten aikatauluun. 

Itä-Suomen laboratoriokeskuksen liikelaitoskuntayhtymä on kasvattanut 31.8. alkaen näytteiden analysointia ympärivuorokautiseksi.

Valtakunnallinen suositus on, että oireisen henkilön tulisi päästä koronavirustesteihin yhden vuorokauden aikana ja tämä suositus toteutuu tällä hetkellä alueemme asukkaille.

Koronapotilaiden hoito

Tällä hetkellä infektiopotilaiden hoito on tällä hetkellä keskitetty Iisalmen Infektio-Enska-vastaanotolle (sisäänkäynti Riistakadun puoleisesta ulko-ovesta).

Kulkuohje Iisalmen näytteenottoon ja vastaanotolle:

Kulkuohje Iisalmen koronavirusnäytteen ottoon

 

 

 

 

 

 

 

Tämä sivu on päivitetty 31.8.2020 klo 17.50