Murupolku

Koronatestaus

Koronatestaus

Jos epäilet koronavirustartuntaa

Koronaviruksen aiheuttaman taudin oireita ovat tämän hetkisen tiedon mukaan muun muassa kuume, kurkkukipu, yskä ja hengenahdistus. Tautiin voi liittyä myös lihaskipuja, väsymystä, nuhaa, pahoinvointia ja ripulia sekä maku- ja hajuaistin menettämistä.

Tee oirearvio
Jos sinulla on oireita, epäilet altistumista tai epäilet saaneesi koronaviruksen, tee oirearvio osoitteessa www.omaolo.fi. Saat oireidesi perusteella toimintaohjeet.

Koronavirustestaus
Koronavirustestiä ei pääsääntöisesti tarvita lievästi oireilevilta henkilöiltä, jos henkilö on täysin rokotettu ja toisesta rokotuksesta on kulunut vähintään viikko tai jos henkilö on sairastanut varmennetun koronavirusinfektion edeltävän kuuden kuukauden aikana. Tämä ei koske henkilöitä, joiden tiedetään altistuneet koronavirustartunnalle. 

Täyden rokotussarjan saanut oireinen henkilö testataan, mikäli hän 
a) on hakeutunut oireidensa vuoksi sairaalaan tai päivystyspisteeseen 
b) on altistunut COVIDille kahden viikon sisällä
c) kuuluu vakavan koronainfektion riskiryhmiin (riskitaudit, korkea ikä, obesiteetti)
d) kuuluu ryhmään, jonka rokotesuojan epäillään olevan heikko tai heikentyneen 
- vaikea immuunipuutos, jolloin 2 annoksen teho ei välttämättä ole riittävä
- 3 viikon välein yli 6kk sitten rokotetut
e) on SOTE-työntekijä
f) on sairaala- tai pitkäaikaishoidossa oleva henkilö.

Alle 12-vuotiaiden lasten testaus
Alle 12-vuotiaiden lasten testaamisen tarvetta arvioidaan tapauskohtaisesti alueen epidemiatilanne huomioiden. Alle 12-vuotiaita lapsia, joilla on koronavirusinfektioon sopivia oireita, testataan ainakin seuraavissa tapauksissa:
•    lapsen infektio-oireet edellyttävät testausta lääkärin arvion mukaan
•    lapsen tiedetään altistuneen tunnetulle koronavirustapaukselle edeltävän kahden viikon sisällä
•    lapsen perhepiirissä on yli 16-vuotiaita, joilla ei ole täyttä rokotussuojaa 
     jos perheen muut jäsenet ovat kaksi kertaa rokotettuja, ei lieväoireista lasta tarvitse tutkia vaan koulusta ja päivähoidosta ollaan pois, kunnes tervehdytään.

Jos lapsella on allerginen nuha, yksittäisiä aivastuksia tai jos hänen nenänsä alkaa vuotaa ulos mennessä, mutta oireilu loppuu sisätiloissa, hän voi mennä kouluun tai varhaiskasvatukseen, COVID-19 testiä ei tarvita. Alle kouluikäisen lapsen lieviä oireita voi seurata kotona pari päivää ilman testaamista. Oireisena lapsen ei kuitenkaan tulisi mennä varhaiskasvatukseen.
Jos oireet seurannassa väistyvät, hänen ei tarvitse mennä testiin, vaan hän voi palata varhaiskasvatukseen. Jos lapsen hengitystieoireet pitkittyvä,t mutta oirekuva ei muutu, häntä ei tarvitse testata. Oireiden vaikeutuessa tulee hakeutua testiin. Opetukseen ja varhaiskasvatukseen suunnattu ohje on parhaillaan päivitettävänä uuden strategian mukaiseksi.
Saman perheen yhtä aikaa sairastavista riittää alkuvaiheessa vanhempien testaaminen. Jos näyte on positiivinen, testataan kaikki perheen oireiset.

Oireettomien henkilöiden testaus
Oireettomia henkilöitä tutkitaan edelleen tartuntatautilääkärin harkinnan perusteella tartuntaketjuja jäljitettäessä sekä sellaisissa olosuhteissa, joissa on kohonnut riski taudin laajalle leviämiselle tai tarttumiselle etenkin riskiryhmiin kuuluviin.  Tällaisia ovat sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköt, vastaanottokeskukset, vankilat ja muut laitokset sekä erilaiset työ- ja muut yhteisöt, joissa lähikontakteja ei voi välttää. Tällöin on tarpeen testata kaikki henkilöt matalalla kynnyksellä yksikössä tai yhteisössä todetun koronatapauksen jälkeen.
Jäljityksen tavoitteena on tunnistaa altistuneet rokottamattomat henkilöt mahdollisimman varhain keskittyen tilanteisiin, joissa on laaja leviämisriski tai riski taudin leviämisestä vakavalle taudille alttiiden keskuuteen.  

Kotitestit
Kotitestit ovat tärkeä apu uusien tartuntojen ehkäisyssä ja altistumisketjujen tunnistamisessa, eli oireiden ilmaantuessa voi tehdä kotitestin. On kuitenkin hyvä muistaa, että kotitestit eivät ole yhtä herkkiä eli tulos voi jäädä virheellisesti negatiiviseksi eikä niiden perusteella voi tehdä hoito- tai rajoituspäätöksiä. 

Matkustaminen ja koronatestit
Suomeen saavuttuasi voit lyhentää omaehtoista karanteenia (14 vrk) koronatestillä, joka on otettu aikaisintaan 72 tunnin kuluttua Suomeen saapumisesta. Tässä tilanteessa voit varata ajan koronatestiin Ylä-Savon SOTE:lle Iisalmeen tai Kiuruvedelle ja testi on sinulle maksuton.

Matkustaminen ja koronaviruspandemia (THL)

Matkalle lähtiessä sinun tulee varata aika koronatestiin yksityisen terveydenhuollon palveluntuottajilta ja pyytää sieltä matkustamiseen tarvittavan koronatestitodistuksen.  


Koronavirustestaus – varaa aika verkosta tai soittamalla

Voit varata ajan sähköisesti eTerveyspalvelusta tai puhelimitse seuraavien ohjeiden mukaan:

 • Varaa aika verkkosivujemme kautta eTerveyspalvelusta
  • kirjaudu ja tunnistaudu palveluun: eTerveyspalvelu (tarvitset pankkitunnukset tai mobiilivarmenteen)
  • palvelun käyttö edellyttää erillistä voimassa olevaa sähköisen asioinnin suostumusta (=palvelusopimus), joka löytyy kirjautumisen jälkeen eTerveyspalvelussa Lomakkeet-kohdasta
  • tarkasta omat yhteystietosi 
  • valitse ”Ajanvaraus”
  • valitse varattava aika ”Korona-näytteenotto”
  • valitse toimipiste, jossa näytteenotto otetaan (Iisalmi tai Kiuruvesi)
  • hae ajat ja valitse sopiva aika
  • lue ohje, jonka saat valittuasi ajan
  • varaa aika itsellesi.

 • Varaa aika soittamalla numeroon 017 272 4222 (arkisin kello 8–15).

Näytteenottopaikat: Iisalmi ja Kiuruvesi

Koronavirusnäytteitä otetaan Iisalmessa ja Kiuruvedellä ajanvarauksella.

Iisalmi

 • Aika: Näytteitä otetaan ajanvarauksella ma–pe klo 8.30–14.30 ja la–su klo 10.30-12.30
 • Paikka: Iisalmen terveyskeskus, (Meijerinkatu 2), terveyskeskuksen takapiha 
 • Katso kuvallinen kulkuohje Iisalmen näytteenottoon tämän sivun lopusta.

Kiuruvesi

 • Aika: Näytteitä otetaan ajanvarauksella ma-pe klo 8.30–10.00
 • Paikka: Kiuruveden terveyskeskus, näyte otetaan ulkona takapihalla
  Kulkuohje: Saavu paikalle Nivankadulta terveyskeskuksen takapihalle, autojen pysäköinnille on erikseen merkityt paikat. Näytteenottopisteeseen on opastus pysäköintialueelta. 

Toimi näin, kun tulet näytteenottoon:

 • ota mukaasi kuvallinen henkilötodistus (passi, ajokortti, henkilökortti)
 • testiin ei voi tulla julkisella kulkuneuvolla
 • käytä maskia matkalla koronanäytteeseen ja sieltä pois
 • näyte otetaan ulkona näytteenottopisteessä, sisälle terveyskeskuksiin ei saa mennä
 • pidä kahden (2) metrin turvaväli muihin henkilöihin
 • huolehdi käsihygieniasta
 • yski tai aivasta kertakäyttöiseen nenäliinaan tai hihaan.

Annathan asiointirauhan jokaiselle. Älä kuvaa muita potilaita tai henkilökuntaa ilman heidän suostumustaan. Ethän myöskään julkaise sosiaalisessa mediassa julkaisuja, joista muut asiakkaat ovat tunnistettavissa. Näin kunnioitamme kaikkien yksityisyyttä.


Odota testituloksia kotikaranteenissa – tulokset ilmoitetaan sinulle!

Valtakunnallisten ohjeiden mukaan testatun henkilön tulee odottaa testituloksia kotikaranteenissa eli pysytellä kotona ja välttää kodin ulkopuolisia kontakteja viruksen leviämisvaaran vuoksi.

Testien vastaukset ilmoitetaan suoraan testatulle tekstiviestillä tai soittamalla. Koronatestitulokset ilmoitetaan testatulle 1–2 päivän kuluttua näytteenotosta. Testatun henkilön ei tule itse ottaa yhteyttä kuntayhtymään testituloksista. Negatiiviset vastaukset ilmoitetaan tekstiviestillä ja positiivisesta vastauksesta testatulle ilmoittaa tartuntatautilääkäri puhelimitse. Puhelu tulee tuntemattomasta numerosta.

Mikäli sinut on määrätty tartuntatautilain mukaiseen karanteeniin, sinun täytyy olla karanteenissa määrätty aika, vaikka olisit saanut negatiivisen vastauksen ja/tai olet oireeton.


Iisalmen koronanäytteenotto:

 

Kiuruveden koronanäytteenotto:

Tämä sivu on päivitetty 20.9.2021 klo 10.05


Löysitkö etsimäsi?

Auta meitä kehittämään verkkosivujamme!