Pois_Tarttuminen ja suojautuminen

Tarttuminen ja suojautuminen

Täältä löydät tietoa Ylä-Savon SOTE kuntayhtymän alueen koronavirustilanteesta. Sivu on päivitetty 15.3.2021 klo 10.42.

Yleistä koronaviruksen tarttumisesta

Koronavirus (SARS-CoV-2) tarttuu ensisijaisesti pisaratartuntana, kun sairastunut henkilö yskii tai aivastaa. Lähikontaktissa korona voi tarttua myös kosketuksen välityksellä, jos sairastunut on esimerkiksi yskinyt käsiinsä ja on sen jälkeen koskenut toiseen ihmiseen. 

Jokainen voi omalla toiminnallaan hidastaa koronaviruksen leviämistä. Arkielämässä tartuntoja voi ehkäistä huolehtimalla käsihygieniasta ja välttämällä lähikontakteja muihin ihmisiin.


THL:n ohjeita koronavirukselta suojautumiseen


Karanteeni ja eristys (THL)

Karanteenin ja eristyksen tavoitteena on estää koronavirusta leviämästä. Karanteeneja on kahdenlaisia: omaehtoinen karanteeni ja virallinen karanteeni. Osa infektiosairauksista voi tarttua jo ennen kuin varsinaiset oireet puhkeavat. Molempien karanteenien tavoite on estää oireetonta henkilöä tartuttamasta muita. 

Omaehtoinen karanteeni perustuu vapaaehtoisuuteen.  Omaehtoista karanteenia suositellaan esimerkiksi henkilölle, joka odottaa koronatestin tulosta tai tulee Suomeen korkean koronailmaantuvuuden maasta.  Matkustamiseen liittyvän omaehtoisen karanteenin pituutta voi lyhentää koronatesteillä.

Katso THL:n ohjeet: Matkustaminen ja koronaviruspandemia

Virallinen karanteeni on tartuntatautilääkärin viranomaispäätös. Tartuntatautilääkäri voi määrätä oireettoman henkilön karanteeniin, jos tämä on altistunut yleisvaaralliselle tartuntataudille. Jos kyseessä on Covid-19-tauti, karanteenin pituus on yleensä 14 päivää. Virallista karanteenia ei voi lyhentää koronatesteillä.

Karanteeniin asetetulla henkilöllä on oikeus tartuntatautipäivärahaan. Lisätietoa tartuntatautipäivärahästa (Kela) 

Eristys tarkoittaa, että tarttuvaa tautia sairastava henkilö eristetään terveistä. Tällä halutaan välttää mahdolliset jatkotartunnat. Tartuntatautilääkäri tekee eristysmääryksen ja kertoo erityksen pituuden. Henkilö voi olla eristyksessä sairaalassa tai kotona. 

Tartuntatautilaki 1227/2016

Lähde: www.thl.fi


Mikä on koronaviruksen tartunnanjäljitys?

Katso HUS:n video, jossa kerrotaan mikä koronaviruksen tartunnanjäljitys on sekä mitä se tarkoittaa. Linkki HUS:n videoon.


Kuinka toimin, jos läheinen tai perheenjäsen on karanteenissa koronavirustartunnan vuoksi?

  • Päätöksen henkilön karanteeniin asetuksesta tekee aika tartuntataudeista vastaava lääkäri. 
  • Tartuntariskin vähentämiseksi karanteeniin asetetun pitää pysytellä erillään muista ihmisistä - myös muista samassa taloudessa asuvista mahdollisuuksien mukaan.   
  • Jos mahdollista, karanteeniin asetetun olisi hyvä oleskella eri huoneessa kuin muut. Samassa huoneessa ollessa pitää yli 2 metrin turvaväli mm. muihin perheenjäseniin.
  • Ulos, esimerkiksi kauppaan tai muille asioille ei saa mennä, vaikka olisi hyvävointinen.
  • Ulkoillessa yli 2 metrin turvaväli muihin ihmisiin.
  • Lisäksi on tärkeää noudattaa hyvää käsi- ja yskimishygieniaa, käyttää maskia sekä tuulettaa ja siivota kotona.
  • Muiden henkilöiden, esimerkiksi perheenjäsenten, joita tartuntatautilääkäri ei ole asettanut karanteeniin, ei tarvitse noudattaa näitä rajoituksia. Samassa taloudessa karanteenissa olevan henkilön kanssa asuvien on kuitenkin erityisen tärkeää noudattaa voimassa olevia suosituksia ja rajoituksia, kuten muistaa maskin käyttö ja turvavälit. 

Uskaltaako koronavirusepidemian aikana mennä terveyskeskukseen?

Kyllä uskaltaa. Jos on terveyshuolia, kannattaa hakeutua lääkäriin, jotta vaivat eivät pääse pahenemaan. Tämä on erityisen tärkeää, jos olet yli 70-vuotias tai sinulla on jokin seurantaa vaativa pitkäaikaissairaus. Älä peru varattuja lääkäri- tai laboratorioaikoja ilman syytä tai jätä sairauksiasi hoitamatta. Terveyskeskuksessa on turvallista asioida, sillä siellä on tehty järjestelyjä, joiden avulla asiakkaita suojataan koronavirustartunnoilta. Etävastaanotot ovat turvallinen tapa hoitaa asioita.


Tee oirearvio omaolo.fi-sivustolla

Jos sinulla on oireita, epäilet altistumista tai epäilet saaneesi koronaviruksen, tee oirearvio osoitteessa www.omaolo.fi. Saat oireidesi perusteella toimintaohjeet.


Löysitkö etsimäsi?

Auta meitä kehittämään verkkosivujamme!