Murupolku

Minne menen kun sairastun

Minne menen, kun sairastun?

Sinulla on 3 vaihtoehtoa:

1. Hätätapaukset, äkilliset ­sairas­kohtaukset ja tapa­turmat hoidetaan päivystyksessä ja ensiavussa 24/7.
2. Ota yhteyttä Enskaan eli ensikäyntivastaanotolle (mm. terveyden tilan muutos, terveysongelma tai ­kroonisiin ­sairauksiin liittyvä uusi ­oire)
3. Varaa aika (mm. kiireetön tai suunniteltu käynti). 

1. Päivystys ja ensiapu

  • kun vaiva mahdollisesti vaatii kiireellistä hoitoa, soita 112
  • kun tarvitset sairautesi vuoksi hoitoa ­välittömästi ja sinulla on esimerkiksi tuore vamma, vuotava haava, todennäköinen luunmurtuma, rintakipu, äkillinen hengenahdistus, halvausoire, kaatava huimaus, kouristelu, äkillinen kova päänsärky, äkillinen sekavuus, tajunnan lasku, vointisi on nopeasti heikentynyt, äkillinen kova vatsakipu, laaja palovamma, paha allerginen reaktio 
  • oireet, joissa sairauden tai vamman vuoksi ­ei voida odottaa seuraavaan päivään
  • potilaat hoidetaan hoidon ­kiirellisyysjärjestyksessä
  • ei ole mahdollista varata aikaa.

Päivystys ja ensiapu palvelee joka päivä 24 h, soita ensin numeroon 017 272 2346. Sijainti Riistakatu 23, Iisalmi. Lue lisää päivystyksestä ja ensiavusta.

2. Enska eli ensikäyntivastaanotto

Enska eli ensikäyntivastaanotto palvelee, kun tarvitset sairaanhoitajan, lääkärin tai fysioterapeutin hoitoa 1–3 päivän kuluessa. Varaa aika arkisin chatista tai numerosta 017 272 4222

3. Varaa aika

Varaa aika, kun tarvitset mm. pitkäaikaissairauden ennalta sovittua ­hoidonseurantaa, hoidon tarpeen arvioinnin perusteella ­sovittua käyntiä, lääkärinlausuntoa esim. etuutta varten ­(lukuun ottamatta lyhyttä sairausloma­todistusta tai todistusta lapsen sairaudesta), terveystarkastusta tai rokotuksen.

Ajanvaraukset ja hoidon tarpeen arviointi 

Terveyskeskuslääkärille tai muulle ammattilaiselle ajat annetaan hoidon tarpeen arvioinnin perusteella ja huomioiden hoidon kiireellisyys. Soita arkisin numeroon 017 272 4222, jossa sairaanhoitaja tekee hoidon tarpeen arvioinnin, antaa hoito-ja toimintaohjeita sekä tarvittaessa antaa ajan terveydenhuollon ammattilaiselle. Vastaanotot voivat tapahtua paikan päällä tai etävastaanottoina. 

Varaa aika sähköisesti eTerveyspalvelussamme.


Löysitkö etsimäsi?

Auta meitä kehittämään verkkosivujamme!