Omahoito PÄÄKUVA

 

Murupolku

Omahoitoa ja hyvinvointia

Omahoitoa ja hyvinvointia

Tälle sivulle on koottu linkkejä, joista löydät tietoa, tukea, testejä, kursseja ja tapahtumia oman ja läheisesi hyvinvoinnin edistämiseksi. 

Omahoito

Omahoitoa on toiminta, jonka olet suunnitellut yhdessä terveydenhuollon ammattilaisen kanssa, esimerkiksi perussairauden kotona tehtävää hoitoa.

Itsehoito

Itsehoito on jokapäiväisestä hyvinvoinnista ja terveydestä huolehtimista. Itsehoitoa on esimerkiksi sopiva ruokavalio, liikunnan harrastaminen ja mielen hyvinvoinnista huolehtiminen. Itsehoito auttaa lievempien virustautien, kuten flunssien ja mahataudin oireiden lievittämiseen. Itsehoito-oppaat auttavat arvioimaan, milloin on syytä ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon.

 

Mietityttääkö oma terveys?

Riskitesteillä voit kartoittaa omia elämäntapojesi terveellisyyttä ja mahdollisia terveysriskejäsi  

 


Kuvassa terveyspalvelujen erilaisia asiakkaita mäen päällä, linkki vie terveyskyla.fi-verkkosivulle

Terveyskylän taloista löydät tietoa, tukea ja ohjeita:

 

Ikäihmisten kohtaamispaikat

Voit tulla oleskelemaan, juttelemaan, pelailemaan tai kuulemaan ajankohtaisia asioita esimerkiksi Ylä-Savon SOTEn vierailijoilta.

Iisalmi: toiminta jatkuu syksyllä tiistaisin 6.9. alkaen kello 13-15, Karhunkellari, Keisarinkulma (20+) Karhun Kellari | Facebook 

Sonkajärvi: Kevätkausi päättynyt, toiminnan jatkumisesta ilmoitetaan myöhemmin. Työpajan Pajakahvila, Rutakontie 24. ikäihmisten kohtaamispaikka - Ajankohtaista - Sonkajärvi (sonkajarvi.fi)

 

Lapsiperheiden kohtaamispaikat

Iisalmi: Perhekeskus Onni ja Ilona, Pohjolankatu 6 L 6 katso tarkemmat aukioloajat Perhekeskus Onni ja Ilona ja vertaisryhmät - Perheen talo -yhteistyö

Kiuruvesi: Avoin päivänkoti maanantaista torstaihin kello 9-11.45 Nuorisotalolla, Kuorevirrantie 10 (20+) Kiuruveden Avoin päiväkoti - avoin kohtaamispaikka Kiuruvedellä | Facebook

Sonkajärvi: tiistaisin kello 9-12, Nallelan päiväkoti, Taivallahdentie 4C Perheentalo - Sonkajärvi (sonkajarvi.fi)

 

Tietoa ja tukea

Ylä-Savon Vakan sivuilta pääset myös tutustumaan paikallisten vammais-, potilas- ja kansanterveysyhdistysten  ja - järjestöjen toimintaan.

Hyvinvointitarjottimelle on koottu eri järjestöjen ja yhdistysten yhteystiedot

Pohjoissavolaiset.fi- sivusto kokoaa yhteen yhdistysten tietoja, tapahtumia ja toimintaa kaikkien pohjoissavolaisten löydettäväksi.

 

Tiesitkö että... linkistä löydät mielenkiintoisia hyvinvointiin liittyviä kirjoituksia, käyhän kurk

kaamassa.

Kouluterveyskyselyn tulokset

Ajankohtaista

 

Seksuaaliterveyden edistämisen tietoiskut: Liity mukaan teams yhteyksin. Ei tarvitse ilmoittautua. Linkit tilaisuuksiin ja myöhemmin tallenteet (2vk ajan nähtävissä) osoitteessa: https://www.psshp.fi/web/hyte/seksuaaliterveyden-edistaminen Järjestäjänä Pohjois-Savon seksuaaliterveyden edistämisen työryhmä. Ajankohdat ja aiheet: 

  • Keskiviikko 24.8.2022 kello 12.00–12.30 Seksuaalihuolet mielessä ja mielen huolet seksuaalisuudessa.
  • Tiistai 17.9.2022 kello 12.00-12.30 Seksuaalisen häirinnän ja väkivallan puheeksiott
  • Torstai 27.10.2022 kello 12.00-12.30 Kohdunkaula syövän seulonta. 

Kaatumisvaaran vähentäminen luentosarjat jatkuvat: https://www.psshp.fi/ammattilaiset/hoitotyo/alueellinen-kaatumisten-ehkaisyverkosto/materiaalipankki Liity mukaan teams yhteyksin. Ei tarvitse ilmoittautua.  

Mieliteko-ohjelman hyvinvointivalmennukseen ja siihen liittyvään tutkimukseen HAETAAN OSALLISTUJIA, pohjoissavolaisia, työelämän ulkopuolella olevia 18-64 -vuotiaita. Kutsumme elintapojen muutosmatkalle, jossa yhdistämme ainutlaatuisin keinoin neljä tärkeää asiaa: terveellisen ravinnon, liikunnan, luontokokemuksen sekä vaikuttavuuden tarkastelun. Lue lisääTarjolla kahdeksan viikon muutosmatka kohti mielen hyvinvointia (mielitekomedia.fi)

Oletko kohdannut seksuaaliväkivaltaa itse tai läheisesi tai työsi kautta? Seri-tukikeskus auttaa kaikkia yli 16-vuotiaita seksuaaliväkivallan uhreja, sukupuolesta tai seksuaalisesta suuntautumisesta riippumatta. Päivystysnumerosta 044 717 6208 tavoitat meidät 24/7. Lue lisääKYSin Seri-tukikeskus hoitaa vuosittain noin 60 seksuaaliväkivallan uhria ja päivystää ympäri vuorokauden - Uutiset - Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri (psshp.fi)

Lapsen iho on herkkä auringon UV-säteilylle, suojaa säteilyltä huolellisesti. Lapsille kannattaa opettaa auringolta suojautuminen jo pienenä niin, että varjossa oleskelusta, peittävästä vaatetuksesta ja aurinkolaseista sekä aurinkorasvan levittämisestä tulee normaali tapa. Näin rasvaat juliste on apukeino opastaa lasta aurinkosuojautumisen keinoihin. Tutustu myös "Auringossa terveellisesti oppaaseenAuringossa-terveellisesti.pdf (amazonaws.com)

Kiusaamisen ehkäisy ja kiusaamiseen puuttuminen on tärkeää myös harrastustoiminnassa. Tiesitkö että MLL:n sivulta löytyy "Reilusti urheiluryhmässä - verkkokurssi" valmentajille. Verkkokurssin voi suorittaa itsenäisesti omaan tahtiin https://www.mll.fi/ammattilaisille/tietoa-teemoittain/turvallinen-ja-viihtyisa-harrastusryhma/verkkokurssi-valmentajalle/ 

Arjen turvatunti –verkkokoulutus. Arjen turvatunti sopii kaikille koti- ja vapaa-ajan tapaturmien ehkäisystä kiinnostuneille.  Tee maksuton SPR:n arjen turvatunti verkkokoulutus: https://sproppimateriaalit.fi/web/site-382586/state-jurdenrqgircytzr/front-page 

Pelituen E-neuvontaa kaikille, joita pelaaminen tai netin käyttö mietityttää eli niin haittoja kokeville kuin heidän läheisille. Saat neuvoja ja ohjausta pelaamisen tai netin käytön hallintaan ja tietoa paveluista ja materiaaleista. Maanantaisin klo 11-12.30 ja keskiviikkoisin klo 16-17.30. Lue lisää: Neuvonta | Pelituki

Neuvokas perhe kesäkirje perheille tuo vinkkejä mm. kesäretken eväistä ja rohkaisee kokkailemaan retkellä. Lue kirje.


Löysitkö etsimäsi?

Auta meitä kehittämään verkkosivujamme!