Sotelaisten tarinat kotisairaalan sairaanhoitaja

Kotisairaalan sairaanhoitaja Mervi Tiikkainen istuu työpöytänsä äärellä ja on puhelimessa.

Kuva. Mervi Tiikkainen, kotisairaalan sairaanhoitaja.
 

Työskentelen Ylä-Savon SOTE kuntayhtymässä kotisairaalan sairaanhoitajana. Kotisairaala on palvelu, jossa osastotasoinen hoito viedään ihmisten koteihin ja erilaisiin asumisyksiköihin kaikissa kunnissamme. Aiemmin olen toiminut päivystystyössä yli 10 vuotta, toiminut sairaankuljetuksessa ja vuodeosastolla. Minulla on sairaanhoitajan koulutus, lisäksi olen sekä suorittanut ensi- ja tehohoidon että asiantuntija vastaanottotoiminnassa -erikoistumisopinnot. Tällä hetkellä opiskelen palliatiivista* ja saattohoitoa.

Olen ollut välillä muualla töissä ja palannut viime syksynä  takaisin töihin SOTElle. 

Työtehtäviini kuuluu kotisairaalan monenlaisia tehtäviä. Palliatiivinen ja saattohoito ovat tärkeimmät. Teen paljon hoidontarpeen arviointia eri hoitokodeissa ja sosiaalitoimen yksiköissä. Toimenkuvaani kuuluvat suonensisäiset antibioottihoidot, virtsakatetrien vaihdot, veritiputukset ja muut nesteytykset, joita annan asiakkaillemme heidän omissa kodeissa.

 

Tulen aamulla toimistolle, luen raportit potilaista, vastaan puhelimeen, suunnittelen työpäivän kulun ja erilaiset toimenpiteet. Työssäni liikun autolla ja työvuoron aikana saatan käydä jokaisessa kuntayhtymämme kunnassa, ajokilometrejä voi tulla jopa 400 kilometriä päivässä. 

 

Tyytyväisten asiakkaiden ja omaisten runsas positiivinen palaute auttaa jaksamaan työssäni. Meitä on muutaman sairaanhoitajan tiimi tekemässä tätä työtä. Työkaverini ovat ihan huippuja! Kaikki ovat rautaisia ammattilaisia ja voin luottaa heihin täysillä. Heidän kanssaan jaamme työssä kohtaamamme raskaatkin asiat. Näiden aiheiden käsittelyyn saamme nyt myös työnohjausta.  

Esihenkilömme kuuntelee ja tekee parhaansa, kannustaa muun muassa jatko-opintoihin ja kyselee kuulumisiamme palavereissa. 

Voin itse vaikuttaa työhöni tietyissä määrin, organisoin ja teen työtäni itsenäisesti. Korona vaikutti ja muutti työtämme, korisairaala muuntautui koronan alkuaikana liikkuvaksi testausasemaksi, teimme testejä muun muassa eri kuntien hoitokodeissa. Nyt tilanne on onneksi sen osalta rauhoittumassa. 

 

Yhteistyö eri yksiköiden välillä toimii Ylä-Savon SOTE kuntayhtymässä hyvin. Autamme toinen toistamme ja työkaverit ovat mukavia ja teemme muun muassa päivystyksen kanssa paljon yhteistyötä. Kynnys pyytää apua yli yksikkörajojen on matala ja ihmiset ovat todella joustavia. 

Tosi mukavat, osaavat työkaverit ja henkilöstö ovat tämän kuntayhtymän suuri voimavara. Tähän porukkaan on mukava kuulua. Asiakkailta saamani palautteen myötä koen tekeväni merkityksellistä työtä. 
 

Kotisairaalatyössä pärjää jo hieman työkokemusta omaava henkilö. Tehtäväkenttä on laaja ja tässä joutuu tekemään itsenäisesti ratkaisuja ja päätöksiä. Tämä sopii henkilölle, joka haluaa liikkuvan työn, kehittää osaamistaan, oppia uutta koko ajan ja laittaa itsensä likoon. 

Vapaa-ajallani lähden koirien kanssa jonnekin luontoon ja laitan kännykän kiinni. Luonnossa lataan akkuja ja sieltä saan voimia työhöni, luonto on minulle tärkeä voimavara. 

 

*Palliatiivinen hoito takaa mahdollisimman hyvän ja kivuttoman loppuvaiheen elämän sellaisille henkilöille, joille ei ole enää parantavaa hoitoa olemassa. Hoidon tavoitteena on vähentää henkilön kärsimystä ja vaalia elämänlaatua. 

Lue lisää sotelaisten tarinoita täältä.


Löysitkö etsimäsi?

Auta meitä kehittämään verkkosivujamme!