Sisältöjulkaisija

Anna palautetta

Navigointivalikko

Uutinen

Koronarokotus-tiedote: 1. riskiryhmään kuuluvien yli 16-vuotiaiden rokotukset alkavat

15.04.2021

Koronarokotukset edistyvät hyvää vauhtia ja viikolla 16 aloitamme 1. riskiryhmään kuuluvien yli 16-vuotiaiden rokotusajanvaraukset ja rokotukset. 

Valtaosa yli 70-vuotiaista, sekä valtaosa 1. riskiryhmään kuuluvista 60-69-vuotiaista on nyt saanut ensimmäisen koronarokotteen, heillä on jo rokotusaika, tai rokotusaikaa on heille tarjottu. Aloitamme seuraavaksi 1. riskiryhmään kuuluvien yli 16-vuotiaiden rokotusajanvaraukset ja rokotukset.
1. riskiryhmään kuuluvat henkilöt, joilla on vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairaus tai tila kuten elinsiirto tai kantasolusiirto, aktiivisessa hoidossa oleva syöpätauti, vaikea puolustusjärjestelmän häiriö, vaikea krooninen munuaissairaus, vaikea krooninen keuhkosairaus, lääkehoitoinen tyypin 2 diabetes tai Downin oireyhtymä. 
Lisätietoja riskiryhmistä löytyy THL:n sivuilta.


1. riskiryhmään kuuluvien yli 16-vuotiaiden rokotusajanvaraus

Rokotusajan voi varata kuntayhtymän alueella mihin tahansa rokotuspisteeseen, ei ole siis pakollista käydä omassa asuinkunnassa koronarokotuksessa. Tällä haluamme mahdollistaa rokotusten sujuvan etenemisen. 
Kaikkien nyt rokotusvuorossa olevien ryhmien, eli yli 70-vuotiaiden ja 1. riskiryhmään kuuluvien yli 16-vuotiaiden on mahdollista varata aika eTerveyspalvelustamme. eTerveypalvelussa 1. riskiryhmään kuuluvien on tärkeää kirjoittaa ajanvarauksen syy, eli rokotukseen oikeuttava sairaus ja/tai lääke. Tarkastamme tiedot ennakoivasti ja mikäli ajan varannut ei kuulu riskiryhmään, niin aika perutaan tekstiviestillä.
Sähköinen rokotusajanvaraus 1. riskiryhmään kuuluville yli 16-vuotiaille avautuu perjantaina 16.4 eTerveyspalvelussamme.
Puhelinpalvelu 1. riskiryhmään kuuluville yli 16-vuotiaille avautuu maanantaina 19.4 porrastetusti. Ohjeet puhelinpalvelun käyttöön ja numerot paikkakunnittain alla. 


Yli 70-vuotiaiden rokotusajanvaraus 

Rokotusaikoja annetaan edelleen kaikille yli 70-vuotiaille ja tämän ryhmän rokotuksia jatketaan joustavasti muiden ikäryhmien rinnalla.
Kaikki yli 70-vuotiaat, joilla ei vielä ole rokotusaikaa, voivat varata rokotusajan arkisin kello 8-12 soittamalla numeroon 040 161 7242. Tämä numero on varattu vain yli 70-vuotiaiden rokotusajanvarauksille. 
Rokotusajan voi varata myös sähköisesti eTerveyspalvelun kautta.


Astra Zeneca-rokote-erästä edelleen aikoja vapaana 65-69-vuotiaille

Ylä-Savon Kuntayhtymällä on käytössä erä Astra Zenecan koronarokotetta. THL:n ohjeistuksen mukaisesti tarjoamme tämä erän rokotteita kaikille alueemme 65-69-vuotiaille. Tämä mahdollisuus on voimassa niin kauan kuin rokote-erää riittää ja vain tälle ikäryhmälle. 
Kaikki 65-69 –vuotiaat, myös henkilöt, jotka eivät kuulu 1. riskiryhmään, voivat siis halutessaan varata ajan Astra Zenecan koronarokotteelle sähköisesti eTerveyspalvelun kautta.


Tehosterokoteaikoja voi siirtää vain erittäin painavista terveydellisistä syistä

Olemme saaneet runsaasti pyyntöjä tehosterokotusaikojen siirtämisestä. Tehosterokotusaikoja voi siirtää vain terveydellisistä syistä eli kun jokin sairaus estää rokottamisen. Lomamatkojen, työhön liittyvien syiden tai muihin vapaa-aikaan liittyvien syiden takia ei aikaa voi vaihtaa.
Tehosterokotusannokset on tilattu tietyille viikoille jo silloin kun 1.annokset on annettu. Näitä tilauksia ei voi muuttaa, koska rokotteiden tilaukset ovat valtakunnallisia ja rokotteet tulevat alkuperäisen rokotteiden toimitussuunnitelman mukaisesti valmistajalta. Rokotteet on ns. korvamerkitty jokaiselle rokotteen saaneelle.  

Kuntayhtymän koronavirussivuille www.ylasavonsote.fi/koronavirus on koottu tietoa alueemme tartunnoista, ohjeista ja testauksesta sekä rokotuksesta.


Medialle: Mahdolliset haastattelupyynnöt ja kysymykset pyydämme lähettämään toivotun aikataulun ja kysymysten kanssa osoitteeseen viestinta@ylasavonsote.fi. Pyrimme vastaamaan viesteihin mahdollisimman pian.  


Ohjeet puhelinpalvelun käyttöön 1. riskiryhmään kuuluville yli 16-vuotiaille:
•    Ajan voi varata soittamalla sen kunnan puhelinpalveluun, jossa haluaa rokotuksen saada. On tärkeää kuunnella nauhoitettu tiedote loppuun. 
•    Numero tallentuu järjestelmään tämän yhden puhelun perusteella. Soitatahan siis vain yhden kerran, jotta saamme mahdollisimman monen takaisinsoittopyynnön tallentumaan järjestelmään. 
•    Puhelinpalveluun voidaan ottaa vain rajallinen määrä puheluja. 
•    Uusia rokotusaikoja varataan takaisinsoittopyyntöjen perusteella aina rokotteiden saatavuuden mukaisesti. Takaisinsoitto saattaa siis tulla vasta useiden päivien päästä. Toivomme kärsivällisyyttä takaisinsoiton odotteluun. 
•    Puhelinpalvelu avataan uudestaan heti kun saamme uuden rokote-erän ja ilmoitamme siitä erikseen.
Rokotusajanvarausnumerot 1. riskiryhmään kuuluville yli 16-vuotiaille paikkakunnittain:
Iisalmi: 017 2724 255. Palvelu aukeaa 19.4 klo 9 
Kiuruvesi: 017 2724 256. Palvelu aukeaa19.4 klo 9.30
Sonkajärvi: 017 2724257. Palvelu aukeaa 19.4 klo 10 
Vieremä: 017 2724 258. Palvelu aukeaa 19.4 klo 10.30 
Rokotusajanvarauspuhelinpalvelu on auki niin kauan kuin rajattu määrä aikoja tulee täyteen.